• Montblanc Homage to Nicolas Rieussec

    Iz Montblanc manufakture stiže nam ekskluzivni hronograf model, inspirisan prvim komercijalizovanim hronograf satom, razvijenim od strane Nicolas Rieussec-a u 19. veku. Novi model donekle podseća na prvi hronograf, uz primenjena moderna rešenja. Odlikuje ga samo jedan pušer, i inovativni dizajn brojčanika, sa brojevima koji postaju vidljivi u mraku. Montblanc Homage to Nicolas Rieussec biće ponuđen u dve ograničene serije. Prva verzija od 565 primeraka, sa kućištem izrađenim od čelika, koštaće približno 8.850 evra. Svega 193 primerka biće izrađena u ružičastom zlatu, sa cenom od približno 26.500 evra.



    Zapravo, Montblanc je kolekciju Nicolas Rieussec uveo još pre sedam godina. Nicolas Rieussec je veoma važno ime u časovničarstvu. 1821. godine on je usavršio jedan od prvih hronografa, po zahtevu francuskog kralja Luja XVIII. Kralj je bio ljubitelj konjskih trka, tako da mu je trebao uređaj sa kojim će precizno moći da meri vremena u trci. Rieussec je razvio hronograf sa dva rotirajuća diska, jedan za sekunde, a drugi za minute. Hronograf se aktivirao zajedno sa pucnjem startnog pištolja. Kada bi konj završio trku, operater bi pritisnuo dugme, a uređaj bi mastilom zabeležio tačku na diskovima.



    Montblanc Homage to Nicolas Rieussec u velikoj meri vizuelno asocira na prvi hronograf, sa svoja dva rotirajuća diska, koji su u funkciji hrono brojača. Možda i najzanimljiviji detalj na kompleksnom brojčaniku su brojevi u Breguet stilu, koji se vide samo u mraku. Ovo je moguće zato što je satna skala napravljena od inovativne hibridne keramike, koja je tretirana Super-luminovom. Pored prikaza sata i minuta, tu je i kazaljka druge koja prikazuje vreme u drugoj vremenskoj zoni.



    Srce sata je automatski kalibar MB R2000, sa stubastim točkom i vertikalnim kvačilom, aktiviran putem jednog pušera. Poleđina kućišta je prozirna, tako da otkriva pogled na ovaj složeni mehanizam. Sastoji se od čak 319 komponenti, i 40 rubina, te radi na frekvenciji od 28,800 o/č. Zahvaljujući duplom burencetu sa glavnom oprugom, rezerva snage iznosi tri dana. Safirno staklo ima nanesen antireflektivni premaz sa obe strane. Prečnik kućišta iznosi 43mm, a visina 14,8mm.




    IZVOR
    karldzonson likes this.
    This article was originally published in forum thread: Montblanc Homage to Nicolas Rieussec started by krstin View original post