• Seiko Kinetic - istorijat i način funkcionisanja


    Sada već davne, 1986. godine, Seiko predstavlja prototip sata sa Kinetic mehanizmom, u Bazelu. Sa radnim imenom „AGM“, novi model bio je prvi sat na svetu koji je pretvarao kinetičke pokrete u električnu energiju.


    1988. godine predstavljen je komercijalni model (pod novim imenom „AGS“), a u narednih dvadesetak godina već je bilo prodato preko osam miliona različitih Kinetic satova.

    Kao što su mehanički i kvarcni satovi dve platforme, tako je i Kinetic posebna platforma. Na ovoj platformi Seiko je tokom godina kreirao veliki broj mehanizama, donoseći jedinstevene funkcije potrošačima.

    Jedan od značajnih trenutaka za ovu tehnologiju desio se 1998. godine. Sa razvojem Kinetic Auto Relay modela, „rezerva snage“ u stanju mirovanja povećana je na čak četiri godine.

    Kinetic Auto Relay kalibri sa sobom su doneli funkciju štednje energije. Ako je sat u stanju mirovanja 72 časa, automatski se prebacuje u režim štednje. Kazaljke se zaustavljaju, ali mehanizam i dalje funkcioniše i precizno meri vreme. Pri prvom pokretu kazaljke se vraćaju na poziciju tačnog vremena.

    1999. godina takođe je bila značajna za Seiko. Predstavljen je Ultimate Kinetic Chronograph, koji je bio remek delo časovničarstva. Ukombinovana su sva znanja i sposobnosti ovog proizvođača u proizvodnji mehaničkih i kvarcnih satova. 2003. godine predstavljen je još jedan Kinetic Chronograph.



    2005. godine na Baselworld-u, Seiko predstavlja prvi Kinetic Perpetual, model sa večitim kalendarom do 2100. godine.

    2007. Godine predstavljen je Kinetic Direct Drive. Sa sobom donosi jednu veliku prednost. Naime, pored toga što se električna energija stvara sa nošenjem sata, ona se može stvoriti i navijanjem krunice. Pored toga, satovi sa ovim mehanizmom poseduju i indikator rezerve snage.


    Posle ove hronologije svakako treba posvetiti pažnju samom načinu funkcionisanja Kinetic mehanizama...


    Zapravo Kinetic mehanizam radi na veoma jednostavnom principu. Pokret ruke pokreće rotor, koji putem serije zupčanika prenosi energiju do step motora koji konvertuje kinetičku energiju u električnu. Stvorena električna energija se skladišti u kondenzatoru, koji se ponaša kao punjiva baterija. Ipak, kondenzatori u ranijim modelima nisu se pokazali u najboljem svetlu. Posle određenog broja godina, počeli bi da otkazuju. U jednom trenutku (počevši sa 5M6x kalibrom) odlučeno je da se kondenzatori zamene LiOn punjivim baterijama, što se pokazalo kao dobro rešenje.

    U teoriji, Kinetic mehanizmi nikada ne zahtevaju promenu baterije. Zahvaljujući tome što sami generišu energiju. Na taj način spojene su mnoge prednosti mehaničkih satova, sa glavnom prednosti kvarcnih satova – velikom preciznosti. Baš iz razloga što satovi sa Kinetic mehanizmom ne zahtevaju promene baterije (barem u kraćem roku), oni su i dobri po okolinu. Koriste čistu, prirodnu energiju – pokret ruke.



    Međutim u praksi Kinetic mehanizmima će kad tada zatrebati promena kondenzatora, ili LiOn baterije. To nije stvar koju može uraditi bilo koji časovničar, jer ugradnja obične baterije može oštetiti mehanizam. Mora se ugraditi odgovarajuća zamena, a to može da iziskuje nešto više troškove.

    Za kraj treba odgovoriti na pitanje da li Seiko Kinetic modeli zaista donose neku prednost u odnosu na kvarcne i mehaničke satove. Kombinujući prednosti i jedne i druge tehnologije, usavršavani gotovo 30 godina, današnji Kinetic modeli preležali su sve dečije bolesti. Ipak, pored konkurentskih tehnologija poput Citizen Eco-Drive, Kinetic tehnologija se čini pomalo arhaičnom. Seiko Kinetic modeli možda nisu najbolje rešenje za prosečnog kupca sata. Međutim, za nekog ko ceni mehaničke satove, a zahteva preciznost kvarcnih, Kinetic može biti odlično rešenje.
    This article was originally published in forum thread: Seiko Kinetic - istorijat i način funkcionisanja started by krstin View original post