• Bremont Codebreaker satovi

    Bremont je proslo leto najavio jedan prilicno interesantan model, reč je o Bremont Codebreaker satu...




    Sat je ogranicena serija, a bice napravljeno svega 240 satova od nerdjajuceg celika, i 60 od "roze" zlata. Glavna atrakcija ovog modela je inspirisanost Drugim Svetskim Ratom, tacnije britanskom sluzbom koja se bavila "razbijanjem" koda nemacke masine Enigma. Otud i ime proizvoda, a posebno interesantan detalj je to sto ce se rotor praviti od delova originalne Enigma masine.




    Takodje, u krunicu je ugradjeno parce drveta koje je uzeto iz poda kuce u kojoj su matematicari radili svakodnevno (tzv. Koliba 6) otkrivajuci nemacki kod. Enigma je, naime, resetovana svakog dana, te je tu bilo dosta posla.


    Sat koristi Bremont BE-83AR hronograf mehanizam, koji je zapravo ozbiljno modifikovani 7750 Valjoux, tako da prakticno predstavlja in-house Bremont kalibar. Jos jedan interesantan detalj je na slobodnoj strani kucista, i to je zapravo serijski broj odstampan koristeci preostale Enigmine sablone.


    Nazalost, serija je ogranicena i kostaju od oko 12.000 evra za verziju od nerdjajuceg celika, sve do skoro 30.000 za verziju u roze zlatu. Ipak, za ljubiteljima istorije ce sigurno biti toplo oko srca dok na ruci nose parce necega sto je dobilo rat. A to nema cenu, zar ne ?





    LINK: Bremont
    Dorada teksta by Shmizla
    This article was originally published in forum thread: Bremont Codebreaker satovi started by himmelstrider View original post