• Zenith Pilot Montre d’Aéronef Type 20 GMT 1903 satovi

  Od svog osnivanja kompanija Zenith je bila sastavni deo visina i letova među oblacima, kreirajući instrumente koji su se nalazili u avionskim kokpitovima ili izrađujući pilotske satova. U cilju da oda čast braći Wright je predstvljen novi Zenith Pilot Montre d’Aéronef Type 20 GMT 1903 sat, izrađen u simboličnom broju od 1903 primerka.


  Braća Wilbur i Orville Wright su još u svojoj biciklističkoj radnji maštali da se vinu među visine. Oni su pronalazači prvog motornog aviona i takođe su prvi uspeli da izvedu kontrolisani let avionom. Dana 17. decembra 1903. godine su poleteli svojim avionom i ostvarili let od 37m, a koji vremenski trajao 12 sekundi. U čast pronalaska braće Wright i njihovog prvog leta je kreiran novi avijatičarski časovnik.


  Wilbur Wright (desno) i Orville Wright (levo)

  Zenith Pilot Montre d’Aéronef Type 20 GMT 1903 sat nosi refeferentni broj 96.2431.693/ 21.C740. Dolazi u titanijumskom kućištu presvučenim crnim DLC premazom. Kućište prečnika 48mm nosi safirno staklo koje je premazano antirefleksnim premazom sa obe strane. Krunica je velika i veoma laka za rukovanje čak i prilikom nošenja rukavica. Sa zadnje strane se nalazi upečatljiv logo Zenith Flying Instruments. Vodootpornost koju ovaj časovnik dostiže je do 100 m.


  Pogledom na novi Zenith-ov model stičete utisak retro stila, a tome prevashodno doprinosi izgled brojčanika i kožnog kaiša. Cifer sata je pet puta peskiran kako bi se dobio mat izgled i autentičan efekat satnih markera tj. njihova dobra čitljivost kako tokom dana, tako i u tami. Osvetljenje brojeva u retro stilu potiče od "starog" radijum tretmana presvučenim dobro poznatim Super-LumiNova premazom. Efekat je zaista jedinstven, jer se dobija kremasta senka i utisak starog sata. Možda se nekome utisak starog u sred nečeg novog neće dopasti, ali se dobijenom rezultatu svakako treba dati poštovanje. Starinskom izgledu doprinosi i braon-bež prošiveni kožni kaiš sa podloškom koji dolazi sa crnom DLC presvučenom kopčom.


  Novi Zenit-ov “1903” sat pokreće automatski mehanizam, kalibar Elite 693. Njegov prečnik iznosi 25,6mm, dok je visina 3,94mm. Broj komponenata od kojih je sastvljen je 186, a broj rubina koji nosi u sebi iznosi 26. Pomenuti kalibar ima autonomiju rada od 50h pri maksimalnoj rezervi snage. Funkcionalnosti koje pruža su prikaz sati, minuta, zatim mala sekundara na poziciji “9h” i 24-časovni indikator druge vremenske zone.


  Izvor: Zenith
  milanb71 likes this.
  This article was originally published in forum thread: Zenith Pilot Montre d’Aéronef Type 20 GMT 1903 satovi started by Shmizla View original post