• JLC Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon

    JLC je ovih dana predstavio model Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon. Poduže ime samo govori o složenosti mehanizma, a pogotovo je zanimljivo to što je ovaj komplikovani kalibar smešten u kućište veoma male visine. Svega 7,9mm, sa prečnikom od 41mm. Mehanizam se sastoji od 471 komponente, a od komplikacija se ističu leteći turbijon i minutni ponavljač.



    Kućište je izrađeno od belog zlata, a prednost ovog materijala u odnosu na platinu ogleda se u boljoj akustici, i to radi minutnog ponavljača. Brojčanik u srebrnoj boji ima izraženu teksturu, a kazaljke su takođe izrađene od belog zlata.



    Leteći turbijon je vidljiv na poziciji "6h", a i pored ovakve komplikacije visina mehanizma iznosi svega 4,8mm. Osmišljen je i novi sistem za aktiviranje minutnog ponavljača, kako bi visina mehanizma ostala što manja. Aktivira se putem tastera na poziciji "10h".

    Minutni ponavljač koristi safirne gongove koji su postavljeni na poklopac sata. Ukupno postoje dva gonga, u koje udaraju minijaturni čekići specifičnog dizajna. U JLC-u navode da su ovakvim rešenjem uspeli da postignu glasniji i kvalitetniji zvuk.



    Možda ste očekivali da ovakav sat bude ručno navijan, ali JLC je uspeo da ugradim sistem automatskog navijanja! Rotor izrađen od platine navija oprugu koja pruža rezervu snage od 45 časova. Kuglični ležajevi rotora izrađeni su od keramike.

    Biće proizvedeno svega 75 primeraka ovog sata u 18-karatnom belom zlatu. Cena je još uvek nepoznata.

    Izvor: Jaeger-LeCoultre
    This article was originally published in forum thread: JLC Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon started by krstin View original post