• Longines Czechoslovak Air Force "MAJETEK VOJENSKE’ SPRA’VY"

    Kao jedna moderna država u razvoju, u periodu između dva rata, a okružena potencijalnim neprijateljima, bez izlaza na more, Čehoslovačka i njeno rukovodstvo su rešili da ojačaju svoju avijaciju. U tom periodu je nastao i moto "Our sea is in the air" (Vazduh je naše more). U to vreme njihova avio industrija se oslanjala na mešavinu domaće industrije i proizvodnju licenciranih motora, kao i dizajna aviona, dobijenim od savezničkih država.


    Čehoslovački pilot sa satom na ruci

    Pošto su zemlje poput Čehoslovačke na avijaciju gledale i odnosile se sa velikim poštovanjem, nije ni čudo što su kompanije iz drugih industrija gledale da nađu svoje mesto u svemu tome. Jedna od takvih kompanija je i Longines, koji je svoj pilotski ručni sat predstavio 1935. godine, a koji je odmah počeo da se reklamira u Čehoslovačkim novinama.


    Čehoslovačko vazduhoplovstvo je počelo sa izdavanjem ovih satova 1935. godine, i to je trajalo sve do 1947. godine. U ovom periodu Longines je izvršio nekoliko manjih promena na mehanizmu, brojčaniku i kazaljkama. Modeli se najlakše razaznaju prema mehanizmu koji su koristili.

    Verzija 1.
    Prva verzija, sa mehanizmom 15.94 je izdavana od 1935. do 1937. godine. Mehanizam je prvobitno razvijen na početku veka, i ugrađivao se u manje džepne satove. Dimenzije mehanizma su 15 lignes (34mm), visina je 5.65mm, ima 15 rubina, ručno je navijan i radi na 18.000 Bph. Mehanizam je takođe opremljen sa antimagnetnim balansom.


    Brojčanik je porcelanski, mat crne boje, sa pisanim natpisom "Longines" i "anti-magnetic" natpisom iznad podbrojčanika na poziciji "6" (postoje i modeli bez ovog natpisa). Brojevi su arapski, a kazaljke u Cathedral stilu su premazane radijumskim premazom.



    Bezel je rotirajući takozvani coin edged i pomoću njega se pokreće unutrašnji marker, kojim se određuje preostalo vreme, ili može da služi kao GMT marker.



    Krunica je nazubljena, velika i nalazi se na poziciji "3". Kućište je čelično, prečnika 41mm, visine 14mm, a lug to lug dimenzija je 51mm. Iglice su fiksirane, a razmak između lugova je 24mm. Na poklopcu se nalazi gravura "MAJETEK VOJENSKE’ SPRA’VY", što označava da je sat u vlasništvu vojske, a ispod toga se nalazi serijski broj modela.


    Postoje naravno i civline verzije ovih modela, a one se uglavnom razlikuju po tome što nemaju ovu oznaku na poklopcu, kao ni serijski broj.

    Verzija 2.
    Longines je počeo da menja ovaj model krajem 1930-ih, početkom 1940-ih.
    Umesto mat porcelanskog brojčanika, stavljen je sjajni porcelanski brojčanik, sa izraženijim brojevima. Kazaljke su ili ravne ili u Cathedral stilu.


    U ovu verziju se ugrađivao mehanizam 15.26, sa 15 rubina, koji takođe radi na 18.000 Bph.



    Verzija 3.
    Treća i poslednja verzija ovog modela se proizvodila 1946/47. godine i imala je metalni brojčanik.



    Mehanizam koji se u ovoj verziji nalazi je 15.68Z, sa 15 rubina (postoji i verzija sa 17 rubina), koji kuca na 18.000 Bph. Ovaj mehanizam je držao rekord u preciznosti skoro 10 godina, do 1955., sa dnevnim odstupanjem od 0.09 sekundi na dan.


    This article was originally published in forum thread: Longines Czechoslovak Air Force "Majetek" started by RUS. View original post