• Novi Baume & Mercier Clifton Chronograph satovi

  Baume & Mercier nam predstavlja nove modele satova koji će se u ponudi naći tek na proleće naredne godine. Do predstojećeg SIHH sajma i njihovog prvog uživo predstavljanja prenosimo najnovije informacije o novim satovima koje nam dolaze od Baume & Mercier-a.  Kao sedma kompanija po starosti, a koja i dan danas postoji i radi, Baume & Mercier nastoji da i dalje kreira elegantne časovnike koji se konzistentno drže adekvatnog balansa između dizajna i funkcionalnosti. Novi modeli odišu ovim pomenutim karakteristikama, atraktivnim dizajnom i potpunom funkcionalnošću. Pored toga se može napomenuti da je Clifton kolekcija satova inspirisana zlatnim dobom časovničarstva, tj. 50-tim godinama prošlog veka.


  Za sva tri nova Clifton Chronograph sata se u prvi mah može reći da izgledaju identično, osim razlike u nekoliko detalja. Bilo da su to kazaljke i markeri u plavoj ili pak boji roze zlata, bilo da je to kožni crni tj. braon kaiš, odnosno metaljna narukvica.


  Zajedničke karakteristike ovih modela su automatski mehanizam ETA 7750 koji je dodatno dekorisan Ženevskim šarama. Njegova frekvencija rada iznosi 4Hz i sa svojih 25 rubina ima rezervu snage od 48h. Funkcionalnosti koje poseduje su standardni prikaz sati i minuta, a pored toga tu je i prikaz sekundi, zatim dan, datum i hronograf. Kućišta na sva tri modela su izrađena od nerđajućeg čelika u dimanzijama 43mm u prečniku i 14,95m u visini. Čelik je poliran i ima satenski finu završnu obradu. Safirno staklo je na satovima postavljeno kako sa prednje, tako i sa zadnje strane. Providan poklopac kućišta kroz koga se može videti satni mehanizam je ušrafljen sa četiri zavrtnja. Ovaj podatak svakako dodatno doprinosi vodootpornosti satova od 50m. Brojčanik sva tri modela je svelte boje i presijava se u “stilu sunčevih zraka”. Ovaj detalj se svakako da primetiti ukoliko se zagledamo u cifer sata i lagano ga pomeramo na svetlosti. Kao još jednu zajedničku karakteristiku satova možemo istaći trostruku preklapajuću kopču na narukvici tj. kaiševima. Ona na sebi ima tastere za lako otkopčevanje i zakopčevanje, odnosno za lakše stavljenje i skidanje sata sa ruke.


  Referentni brojevi novih Baume & Mercier Clifton Chronograph satova:
  - ref. br. MOA10130 - kazaljke i markeri u boji roze zlata, metalna narukvica;
  - ref. br. MOA10129 - kazaljke i markeri u boji roze zlata, braon kožni kaiš od aligatorove kože;
  - ref. br. MOA10123 - kazaljke i markeri u plavoj boji, crni kožni kaiš od aligatorove kože.

  Izvor: Baume & Mercier
  This article was originally published in forum thread: Novi Baume & Mercier Clifton Chronograph satovi started by Shmizla View original post