• Rolex - novi sistem zaštite od udara


    Napredno tehničko rešenje iz Rolex-a moglo bi da nam stigne veoma brzo. Radi se o unapređenom prstenu za mehanizam, koji bi mogao da apsorbuje čak i do 60% jačine udarca. Rolex je aplicirao za patent u SAD, kako bi zaštitio novu komponentu koja će verovatno biti korištena u Rolex Oyster kućištima.



    Patent zapravo podrazumeva dva specijalna prstena, koji će držati satni mehanizam u mestu, bez upotrebe tradicionalnih metoda kao što su zavrtnji ili podupirači. Rešenje je ujedno veoma jednostavno i korisno.

    Sledi primer koji pokazuje tradicionalnu metodu, sa kojom je mehanizam pričvršćen zavrtnjima. Radi se o kalibru 3135 u Datejust modelu.



    Brojni testovi su pokazali da se udarci sata ne samo prenose od kućišta ka mehanizmu, već ih samo kućište pojačava, i to približno 2,5 puta!

    Rezultat ovog izuma je smanjenje sile koja se prenosi na mehanizam, ali i eliminisanje elemenata kao što su zavrtnji, koji bi lako pukli prilikom ispadanja sata na čvrstu površinu. Zapravo je jednostavnost novog sistema genijalna, jer podrazumeva dosta manje elemenata u odnosu na tradicionalne metode.

    Sistem se sastoji od dva prstena, sa trouglastim presekom. Kada se postave jedan uz drugi, na stranama sa trouglastim presekom, oni centriraju mehanizam i kompletno ispunjavaju prostor između kućišta i mehanizma. Kada recimo dođe do udarca sa donje strane kućišta, putem treće komponente ovog sistema, unutrašnjeg prstena, sila će se preneti na prsten za zaštitu od potresa, te će se mehanizam pomeriti na gore ka brojčaniku i staklu.



    Na donjem delu fotografije primetićete nedostatak unutrašnjeg prstena, koji je zadužen za ravnomerno raspoređivanje sile na prstene za zaštitu od potresa sa trouglastim presekom. Dakle Rolex je patentirao i sistem bez navedenog unutrašnjeg prstena, gde ulogu držanja mehanizma u mestu preuzima i sam poklopac sata.

    Naslućuje se i jedan problem. Potreban je određen prostor između mehanizma i kućišta, kako bi se implementirao novi sistem. Kod Submariner-a koji ima prečnik od 40mm prostora ima dovoljno (fotografija ispod), ali kod Datejust modela od 36mm prostora nema.




    Na nacrtima se vidi još jedna zanimljivost. Brojčanik nema nožice putem kojih se fiksira na mesto, već ležajeve u obliku slova C, kroz koje prolazi drška. Opet ovo doprinosi otpornosti na udarce, ali i pojednostavljuje proizvodnju.


    Rolex trenutno ima veliki broj patenata i izuma koje ne koristi, ali činjenica da su podneli zahtev za patent u SAD i da će novi sistem moći da se primeni kod većine modela bez velikih modifikacija, govori da se sistem može očekivati u nadolazećim Rolex satovima.


    Izvor: ablogtowatch.com
    This article was originally published in forum thread: Rolex - novi sistem zaštite od udara started by krstin View original post