• TOP 5 - Pilotski satovi

    U završnom tekstu iz serije TOP 5, predstaviću najbolje pilotske satove predstavljene 2013. godine. Izbor je bio veoma težak, ove godine je predstavljen zaista veliki broj pilotskih modela. Na kraju sam došao do liste od 8 modela, ali su neki ipak morali biti odstranjeni. Tako na ovoj listi nije bilo mesta za Rolex GMT II ili Damasko DA 363 (373), koji su svakako bili u užem izboru.



    5. Kao i do sada krećemo od poslednjeg mesta, na kojem se našao IWC Big Pilot’s Watch Top Gun Boutique Edition. Zapravo radi se o tri različita modela, koji su podelili ovu poziciju. Sa detaljima u tri živopisne boje i keramičkim kućištima radi se o nesvakidašnjim pilotskim satovima, koji su ipak zadržali osnovni oblik pilotskih satova ove kompanije. Na fotografiji s leva na desno, prvi je hronograf sa "in-house" flajbek mehanizmom, i rezervom snage od 68 časova. Srednji model takođe odlikuje poznati "in-house" mehanizam sa rezervom snage od čitavih 7 dana. Poslednji je ujedno i najprestižniji, tako da su tu komplikacije večitog kalendara, i mesečevih faza. Rezerva snage takođe iznosi 7 dana. Dimenzije sva tri modela su pozamašne, 46mm kod prvog, a kod druga dva 48mm.



    4. Sinn 104 zaslužio je četvrtu poziciju. U odnosu na 103 i EZM10 TESTAF, takođe predstavljene ove godine, prevagnulo je to što se radi o potpuno novom modelu. Za razliku od gore navedenih IWC modela, moglo bi se reći pravi, upotrebljivi pilotski sat. Nepotrebnih detalja nema, a preglednost je na visokom nivou. Izgledom podseća na čuveni 103 hronograf, a zadržane su i identične dimenzije, te prečnik kućišta iznosi 41mm. Bezel je rotirajući u oba pravca, safirno staklo se nalazi sa obe strane, a unutra kuca Sellita SW 220-1.



    3. Visoko se kotirao i Zenith Pilot Montre d’Aéronef Type 20 Annual Calendar. Specifičnog dizajna, inspirisan starim pilotskim satovima, a s druge strane prilično ogromnog prečnika od 48mm. Proizvodi se u čeličnoj i verziji izrađenoj od ružičastog zlata. U njemu kucka El Primero 4054 kalibar. Frekvencija je za El Primero standardnih 36,000 v/č, a rezerva snage iznosi 50 časova.





    2. Breitling Emergency 2 prava je gromada od sata (51mm), ali ujedno i pravo oličenje napredne tehnologije. Namenjen je prvenstveno pilotima, ali i svima koji se mogu naći u opasnim situacijama, na nepristupačnim područjima. Pored standardnog analognog odašiljača na 121,5 MHz, implementiran je i odašiljač koji šalje digitalni signal na frekvenciji od 406 MHz. Pored toga što je frekvencija bezbednija, spasiocima se pruža više informacija o lokaciji, ali što je još važnije – Signal se šalje i do satelita. Upravo ovo čini Breitling Emergency II korisnim na bilo kojoj tački ove planete. Kućište je izrađeno od titanijuma, a baterija je punjiva.



    1. Breguet XXII 10hz našao se na prvom mestu zahvaljujući tehničkom čudu od mehanizma, koji radi na zapanjujućih 72,000 v/č (10Hz). Radi se o kalibru 589F, sa 27 rubina. Rezerva snage iznosi 40 časova. Visoka frekvencija je postignuta zahvaljujući silicijumskoj spirali. Upotreba naprednih materijala rešila je probleme sa podmazivanjem. Tu je i "flyback" funkcija koja dozvoljava zaustavljanje i ponovno startovanje štoperice samo sa jednim pritiskom.Type XXII 10Hz



    Kućište je izrađeno od ružičastog zlata. Odlikuju ga dimenzije od 44 mm, ušrafljujuća krunica i vodootpornost od 100 metara. Bezel sa 60-minutnom skalom može se okretati u oba smera.



    This article was originally published in forum thread: TOP 5 - Pilotski satovi started by krstin View original post