• Zenith El Primero Lightweight – sat skoro lagan kao pero

  Zenith-ov model sata referentnog broja 10.2260.4052W/98.R573 će biti proizveden u ograničenoj seriji od svega 100 primeraka. Primarni cilj proizvođača prilikom kreiranja ovog modela je bilo smanjenje težine sata, u šta ne sumnjamo da su uspeli s obzirom da je težak svega 40 grama.


  Kućište je izrađeno od karbon fibera, sa aluminijumskom i keramičkom strukturom. Njegov promer iznosi 45mm, a visina 13,2mm. Tvrdoća materijala kućišta na Mosovoj skali iznosi 1,800 Vikersa, dok je tvrdoća standardnog 316L nerđajućeg čelika kreće u rasponu od 160-200 Vikersa. Brojčanik je skeletizovan sa tri dominantna hronograf podbrojčanika u svetlo sivoj, antracit i plavoj boji. Satni markeri i kazaljke su rodinirani, a dodatno su presvučeni i SuperLiuminova SLN C1 farbom. Safirno staklo sa dvostrukim antirefleksnim premazom je jedna od komponenata kućišta čija vodootpornost doseže od 100m. Sa njegove zadnje strane je postavljen providni poklopac od safirnog stakla kroz koga se slobodnim pogledom može uživati u lepoti El Primero mehanizma.

  Zenith El Primero 4052 W ima veoma malu težinu od svega 15,45g a pojedine komponente mehanizma su izrađene od titanijuma i silicijuma. Zenith je koristio titanijum, često uporebljava u aeronautici a poznat po svojoj lakoći i izdržljivosti, za izradu onih delova mehanizma koji su tradicionalno najteži. To su pre svega osnovna ploča i mostovi.
  Ovaj mehanizam takođe poseduje dvostruki zupčanik hronografa napravljenog od silicijuma a koji je u ovoj kompaniji prvi put korišćen u modelu El Primero Striking 10th. Na novom satu su anker i ankerad (zaprečni zupčanik) takođe napravljeni od silicijuma poznatom po svojoj lakoći i anti-magnetnim svojstvima.  Ovaj kalibar ima prečnik 30mm, a visinu od 6,60mm. Njegova frekvencija rada je visoka i iznosi 36,600 v/h a rezerva snage do 50h. Ovaj automatski mehanizam sastavljen od 334 komponete i 31 rubina je dekorisan Ženevskim šarama.

  Ovaj lagani sat dolazi sa crnom gumenom narukvicom koja je sa spoljašnje strane presvučena Nomex materijalom. Nomex je materijal koji je otporan na vatru izmišljen 60-tih godina prošlog veka od strane DuPont-a. Na narukvici je postavljena crna trostruko preklapajuća kopča. Preporučena maloprodajna cena za ovaj model sata koji je skoro lagan kao crno pero je 22.000,oo USD.  Izvor: Zenith
  karldzonson likes this.
  This article was originally published in forum thread: Zenith El Primero Lightweight – sat skoro lagan kao pero started by Shmizla View original post