• Novi TAG Heuer Calibre 1969

    Prošlo je godinu ipo dana od vesti da TAG Heuer razvija novi hronograf mehanizam. Sada nam iz ove kuće stiže više informacija o očekivanom kalibru 1969. Nije ni čudo da je poneo ime 1969, jer je to godina u kojoj je Heuer predstavio Chronomatic Calibre 11 mehanizam, za koji neki smatraju da je prvi automatski hronograf mehanizam na svetu, što se može dovesti u pitanje.



    Da se vratimo na novi kalibar 1969, koji će biti proizvođen u TAG Heuer manufakturi lociranoj u Ševeneu (Chevenez) u švajcarskoj pokrajini Jura. Važno je istaći da je kalibar 1969 zaista „in-house“ mehanizam, za razliku kalibra 1887, predstavljenog 2009. godine. Naime, kalibar 1887 zapravo je razvijen na osnovi Seiko hronograf mehanizma, uz određene izmene.





    Tako da kalibar 1969 definitivno predstavlja korak u napred za kompaniju TAG Heuer. U njegov razvoj uloženo je 20 miliona švajcarskih franaka. Za 2013. godinu planira se skromna proizvodnja od 500 primeraka, ali će se 2014. godine raditi punom parom, te je u planu proizvodnja 5000 primeraka.

    Verujem da sve interesuju tehničke specifikacije novog mehanizma. Odlikuje ga integrisana konstrukcija, sa sistemom vertikalnog kvačila (vertical clutch) i „column wheel“ konstrukcijom. Prednost vertikalnog kvačila ogleda se u preciznijem pokretanju hronografa, tačnije neće doći do skoka sekudne kazaljke. Mehanizam se sastoji od oko 200 komponenata, što i nije toliko puno za automatski mehanički hronograf.


    Novi cal. 1969 pored cal. 1887

    Kalibar 1969 radi na frekvenciji od 28,800 v/h, dok rezerva snage iznosi odličnih 70 časova. Još jedna velika prednost ovog mehanizma je njegova visina od svega 6,5 mm, što je odličan rezultat za hronograf mehanizam. Preciznost će biti u okviru COSC specifikacija, što ne znači da nužno da će mehanizam i biti sertifikovan od strane COSC-a.



    Na brojčaniku satova sa ovim mehanizmom naći će se tri podbrojčanika. Na poziciji „3h“ vršiče se prikaz merenih minuta, na „9h“ časova, a na „6h“ naći će se tekuća sekundara.

    Novi kalibar 1969 definitivno predstavlja osveženje na tržištu mehaničkih hronografa. Sigurno je da će se ugrađivati u satove prilično visoke cenovne kategorije, jer je s razlogom pozicioniran iznad kalibra 1887. Iako na papiru obećava, ostaje nam da sačekamo neko vreme i vidimo kako će se pokazati u upotrebi.
    lemi likes this.
    This article was originally published in forum thread: TAG Heuer Calibre 1969 started by krstin View original post