• Bulova Accutron Calibrator 65B148 sat

    Bulova je na ovogodišnjim Bazelworldu predstavila još jednu izvedbu prvog mehaničkog sata na svetu koji omogućava potpuno kalibrisanje mehanizma od strane samog vlasnika. Ovo može biti korisna novost za one koji bi želeli da se tačnost njihovih satova reguliše na drugačiji način, bez obavezne intervencije kod časovničara.


    Automatski satni mehanizam, Selita SW200 sa 26 rubina, ima unapređen sistem za fino podešavanje bez otvaranja poklopca (External Fine Adjustment System - EFAS). Tačnost mehanizma kontroliše poseban uređaj koji se ubacuje u krunicu smeštenu sa leve strane kućišta, tačnije na “9h”. Podešavanje se prikazuje na brojčaniku na retrogradnom indikatoru, koji je smešten odmah do pomenute krunice, odnosno suprotno od prikaza datuma. Prema zvaničnim podacima proizvođača kalibracija bi trebalo da omogući tačan rad mehanizma u proseku 99,99%.


    Bulova Accutron Kalibrator satovi su dostupni u nekoliko izvedbi. Kao što je na početku teksta pomenuto ove godine je predstavljena nova verzija sata sa crnim ciferom i crnim kožnim kaišem (ref. br. 65B148). Kućište ovih časovnika ima prečnik 43 mm i visinu 12,5mm, izrađeno je od nerđajućeg čelika sa dodatnom pozlatom. Model ima crni gijoše brojčanik, a na satu je postavljeno safirno staklo sa antirefleksnim premazom. Deklarisana vodootpornost časovnika iznosi 50m.

    Ovaj model će verovatno biti interesantan onima koji vole da šteluju satne mehanizme, odnosno onima koji cene tačno vreme i preciznost rada svojih časovnika.

    Korisničko uputstvo - LINK



    ***

    Bulova je osnovana 1875 god. Može se pohvaliti poprilično bogatom istorijom da dosta uspeha koje su ostvarili početkom druge polovine prošloga veka. Njihov možda i najpoznatiji proizvod je Accutron sat koje se počeo prodavati 1960. godine, a koji je posedovao elektronski mehanizam sa baterijom i oscilujućom viljuškom koja je oscilovala frekvencijom od 360Hz. Ovo je zapravo preteča kvarcnih mehanizama koji kao oscilujući element imaju kristal kvarca. Kompaniju je u januaru 2008. godine kupio Citizen i njihove proizvode priključio svojoj paleti.
    Bulova poseduje još nekoliko brendova pod kojim prodaje satove, i to su prvenstveno Accutron i Wittnauer (luksuzna linija satova srednje klase), zatim Bulova (srednja klasa satova), i Caravelle (niša klasa), kao i Harley-Davidson i Frank Lloyd Wright linije satova koje se izrađuju po licenci.

    ***

    Izvor: Bulova
    karldzonson likes this.
    This article was originally published in forum thread: Bulova Accutron Calibrator 65B148 sat started by Shmizla View original post