• Montblanc ExoTourbillon Rattrapante

    Montblanc je široj javnosti poznatiji po proizvodnji luksuznog pribora za pisanje, međutim njihova uloga u časovničarskoj industriji nije zanemarljiva. To još jedanput dokazuju sa nedavno predstavljenim modelom ExoTourbillon Rattrapante.




    Prava prilika za predstavljanje novog modela bio je sajam u Hong Kongu, vodećem ekonomskom i kulturnom centru Istočne Azije. Montblanc je sa novim modelom zaista nadmašio sebe, imajući u vidu da se radi o verovatno najsloženijem turbijon mehanizmu ikada.

    Ne samo da se radi o najsloženijem turbijonu, već i o veoma interesantnom mehaničkom hronografu sa „rattrapante“ komplikacijom. To podrazumeva dva zasebna mehanizma hronografa, koji omogućavaju merenja dva odvojena događaja. Sve to se na brojčaniku prikazuje putem dve sekudne kazaljke hronografa. Za „rattrapante“ hronograf potrebno je gotovo 70% više komponenti, nego za konvencionalni hronograf mehanizam!

    Zamislite samo koliko je onda vremena i stručnosti potrebno za ručnu proizvodnju ovog kompleksnog mehanizma?! Ovaj zapanjujući proces proizvodnje odvija se pod pokroviteljstvom glavnog časovničara u kompaniji Montblanc, Demetrio-a Cabiddu-a.



    Kalibar sa oznakom 16.61 navija se ručno. Prečnik mehanizma iznosi 38,4 mm, sa visinom od 11,9mm. Sastoji se od čak 411 pojedinačnih elemenata, koji radeći zajedno isporučuju rezervu snage od 55 časova. Balansni točak je ogroman, pogotovo za turbijon mehanizam. Njegov prečnik iznosi čak 14,5mm! Mehanizam kucka na laganih 18,000 v/č, dok turbijon pravi pun krug na svaka četiri minuta.



    Kako bi se prikazale sve komplikacije ovog mehanizma, i brojčanik je morao biti prilično složen. Gornji deo zauzima veliki turbijon, dok se sati za dve vremenske zone prikazuju na donjem pod-brojčaniku. Odmah sa desne strane nalazi se i 24-časovni prikaz vremena. Na „9č“ nalazi se tekuća sekundna kazaljka, dok je na poziciji „3č“ postavljen 30-minutni brojač hronografa. Centralno su postavljene obe sekudne kazaljke hronografa i minutna kazaljka. Budućim vlasnicima ovog sata ostaje da se nadaju da ih niko na ulici neće pitati za vreme, jer će se definitivno upetljati pri pružanju odgovora.

    Sve ovo dolazi u kućištu od 18-karatnog belog zlata, prečnika 47mm i visine od 17,5mm. Cena ovog remek dela visokog časovničarstva definitivno će biti ozbiljna. Biće proizveden u svega 18 primeraka.
    karldzonson and 83stojan like this.
    This article was originally published in forum thread: Montblanc ExoTourbillon Rattrapante started by krstin View original post