• Festina ceramic chronograph satovi

    Festina, poznati španski brend satova, je ove godine upotpunila svoju ponudu modelima opremljenim keramičkim detaljima. Upotreba novih materijala u časovničarstvu, poput pomenute keramike, omogućava kreiranje ekskluzivnijeg i zanimljivijeg izgleda samih časovnika. Festina ceramic kolekcija satova obuhvata i muške sportske modele koje ćete ovom prilikom detaljnije upoznati.


    Muški časovnici referentnih brojeva f16628-3 (čelična/keramička narukvica) i f16642-3 (gumena narukvica) odišu atraktivnim i robusnim izgledom, a razlikuju se pre svega u jednom detalju, odnosno u tipu narukvice. Kod ovih modela su zastupljene dve nijanse boja - dominantna crna i boja čelika. Paleta korišćenih boja im omogućava veću univerzalnost i dopadljivost većem broju ljubitelja sportskih satova.


    Ukoliko posmatramo dimenzije kućišta časovnika ona se mogu okarakterisati kao veća, s obzirom da njihov prečnik iznosi 46mm, a visina 15mm. Kućišta su izrađena od nerđajućeg čelika, isto kao i poklopac koji štiti satni mehanizam. Na koroni je umetnut keramički prsten crne boje i na njemu je ispisana 60-minutna skala. Hronograf pušeri i krunica su dodatno presvučeni crnim tvrdim premazom.


    Sat pokreće kvarcni mehanizam sa prikazom sati i minuta, kao i sa dodatnim funkcijama poput hronografa, male sekundare, tahometarske skale i prikaza datuma.

    Brojčanici kod oba modela su crni sa detaljima u kontrastnoj beloj boji. Najveću površinu cifera zauzimaju hronograf podbrojčanici smešteni na pozicijama “12h, 6h i 9h”. Prikaz datuma je zauzeo mesto na “4h”, a pri samom rubu brojčanika je ispisana tahometarska skala. Kazaljke i satni markeri su presvučeni luminescentnim premazom radi lakšeg očitavanja vremena u potpunoj tami ili polu mraku.


    Deklarisana vodootpornost ova dva modela iz Ceramik kolekcije je 100m, a kao što je navedeno dostupni su sa gumenom tj, narukvicom od čelika i keramike. Kopča je preklapajuća i ima tastere sa obe strane koji omogućavaju njeno lakše otkopčavanje i zakopčavanje.

    Izvor: Festina | BPM
    This article was originally published in forum thread: Festina ceramic chronograph satovi started by Shmizla View original post