• Zimsko računanje vremena u 2013. godini

    Ovog vikenda će biti završeno letnje računanje vremena. Odnosno, u noći između 26. i 27. oktobra treba pomeriti kazaljke na časovnicima za sat unazad. Tako u nedelju 27. oktobra u 03:00h časovnike treba vratiti za jedan sat unazad, tj. na 02:00h.


    Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u marta i traje do poslednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena. U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre sedam godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom. Prelazak na letnje vreme je uvedeno 1916. godine u zemljama severa Evrope, a od tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja, računajući da time štede električnu energiju tako što period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati "premeštaju" na veče.

    Izvor: BETA
    Vladan Stevanovic likes this.
    This article was originally published in forum thread: Zimsko računanje vremena u 2013. godini started by Shmizla View original post