• Antimagnetic Omega Seamaster Aqua Terra > 15000 gauss  Omega je predstavila impresivnu inovaciju u svetu časovničarstva. Reč je o satu Omega Seamaster Aqua Terra > 15000 gauss, prvom antimagnetic mehaničkom satu.


  Novi časovnik ima kućište promera 41,50mm izrađenog od nerđajućeg čelika i dolazi sa čeličnom narukvicom ili kožnim kaišem u braon boji. Detalji na brojčaniku su u žuti, dok je sam cifer brušen u stilu sunčevih zraka, odnosno od centra ka obodu. Na poziciji “6h” je žutom bojom naznačeno “> 15’000 GAUSS”. Mehanizam koji je zadužen za precizan rad ovog časovnika je COSC sertifikovani Co-Axial kalibar 8508 koji se može videti sa zadnje strane kroz providan poklopac od safirnog stakla. Od dodatnih funkcionalnosti ovaj mehanizam ima prikaz sekundi i prikaz datuma na poziciji “3h”.


  Anti-magnetno svojstvo mehanizma ovog sata je nastalo kao rezultat timskog rada timova inženjera ETA-e, Asulab-a, Nivarox FAR-a i Omega-e. Za razliku od drugih postojećih metoda antimagnetne zaštite koje se danas koriste, Omega mehanizam se ne oslanja na zaštitni oklop unutar kućišta sata, već na korišćenje anti-feromagnetičnih materijala u samom mehanizmu. Nekoliko patenata je kreirano specijalno za ovaj mehanizam koji uprkos izlaganju magnetnom polju jačine preko 15,000 gauss-a zadržava hronometarsku tačnost unutar COSC specifikacije.


  Grafički prikaz klasičanog načina antimagnetne zaštite pri jačini magnetnog polja do 0 do 1000 gauss-a


  Grafički prikaz klasičanog načina antimagnetne zaštite pri jačini magnetnog polja preko 1000 gauss-a


  Grafički prikaz novog Omega načina antimagnetne zaštite korišćenjem antimagnetnog mehanizma (radi na > 15000 gauss)

  Seamaster Aqua Terra > 15,000 gausa je vodootporan do 150m (15 bara). Sa kombinacijom koaksijalnog mehanizma i njegove Si14 silicijumske spirale, ovaj sat je toliko pouzdan da dolazi sa 4-godišnjom garancijom.

  Izvor: Omega
  Misic M. likes this.