• Zanimljive aukcijske prodaje satova

  Pretpostavljamo da ste se do sada susretali sa informacijama o zanimljivim aukcijskim prodajama. U nastavku će biti više reči o nedavno sprovedenim aukcijama satova i nakita velikih aukcijskih kuća. Bićete u prilici da saznate koji predmeti su dostigli najzanimljivije visoke ali i niske brojke prilikom aukcijske prodaje.


  Prošle nedelje je održana ''Only watch'' aukcija u Kneževini Monako, na kojoj je za 2.950.000 evra prodat Patek Philippe referentnog broja 5004. Kućište ovog Pateka je izrađeno od titanijuma, što je krajnje neuobičajeno za ovu manufakturu.


  Nedugo zatim je za 350.000 evra prodat Richard Mille sat koji je nošen na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine od strane jamajčanskog atletičara Johana Blejka.


  Početkom maja meseca ove godine na aukciji u Ženevi, za rekordnih 840.000 švajcarskih franaka, prodata je Pol Njumen Rolex Daytona, što je i najviša postignuta cena za jednu Daytonu. Sat je proizveden kasnih 1960-ih godina u kućištu od zlata. Ono što ga sem cene izdvaja od drugih Daytona je i prototip brojčanik, limun žute boje.


  Istog dana je za 470.000 CHF prodata i druga najskuplja Daytona ikada, izrađena 1985. godine po narudžbini vojnih snaga Kraljevine Oman. Kućište i narukvica su izrađeni od 18k žutog zlata, korona je ukrašena sa 44 dijamanta, dok se na brojčaniku nalazi 240 dijamanata i devet safira na mestu satnih markera.

  Daytona koja se nalazila u vlasništvu libijskog tragično stradalog ''diktatora'', Moamera Gadafija prodata je za 130.000 franaka, dok je jedinstveni Patek Philippe Ref. 5002, Sky Moon Tourbillon prodat za 1.202.500 švajcarskih franaka.

  Na aukciji koja se održala 13. maja ove godine u Ženevi Rolex Chronograph split-second je postigao rekordnih 1.16 miliona američkih dolara. Sat je proizveden davne 1942. godine, a bivše je vlasništvo slavne italijanske glumice Đine Lolobriđide. Sav novac koji je prikupljen na aukciji, na kojoj su se našli i mnogi drugi predmeti slavne glumice uplaćen je u dobrotvorne svrhe.  Na istoj aukciji je za 1.308.743 evra prodat Patek Philippe u kućištu od belog zlata, izrađen 1981. godine.  Zatim retki Patek Philippe Nautilus proizveden iste godine u kućištu izrađenom od platine, koji je prodat za 820.000 dolara, čime je znatno nadmašio očekivanu cenu od 300.000 dolara.  Tom prilikom je i Rolex Submariner je postigao rekordnih 544.698 dolara, trostruko više od očekivanog.


  Dok je krajem maja 2013. godine, na Sotheby’s aukciji održanoj u Hongkongu, Vacheron Constantin King Kalla prodat je za 743.000 američkih dolara. Pretpostavlja se da je proizvedeno ne više od deset primeraka ovog modela.  Džepni Vacheron Constantin sat izrađen za Egipatskog kralja Fuada Prvog 1929. godine, prodat je za neverovatnih 3,3 miliona švajcarskih franaka, čime je do danas i zvanično najskuplji sat proizveden od strane ovog veoma cenjenog proizvođača.  Unikatni Tour de l’Ille model je za ''svega'' 1.876.250 franaka našao svog kupca.  Omega Seamaster Planet Ocean koju je Danijel Krejg nosio u filmu ''Skyfall'' je 5. oktobra 2012. godine prodata za 254.273 dolara, dok je identična Omega iz filma ''Casino Royale'' prodata za 255.565,oo USD.

  Bulova Accutron koju je nosio bejzbol igrač Džo Dimađo je prodata za 20.625 dolara.  Za 52.000 dolara je prodat Rolex Čarlija Čaplina, dok je očekivana vrednost iznosila svega 12.000,oo dolara.
  Za isti iznos novca je prodata i Omega Constellation Calendar, rokabili zvezde Elvisa Prislija. Sat je proizveden 1960. godine, a njegovo kućište je pozlaćeno.  Izuzetno retka Albino Rolex Daytona 1971, sa belim brojčanikom, koja se nekada nalazila u vlasništvu Erika Kleptona je 23. aprila 2008. godine na Sotheby’s aukciji prodata za neverovatnih 505.000,oo dolara.

  Na istoj aukciji je za 211.000 USD prodat Rolex Submariner James Bond, napravljen 1959. godine.

  Još jedan sat slavnog rok gitariste, Erika Kleptona, Patek Philippe Perpetual Moonphase, prodat je u novembru 2012. godine za neverovatnih 3,44 miliona švajcarskih franaka, anonimnom kolekcionaru iz Azije. Kućište sata je izrađeno od platine, a u Kleptonovom vlasništvu se nalazi poslednjih deset godina.  Panerai Radiomir ''Egiziano Picollo'' je na Christie’s aukciji prodat za čak 326.500 dolara. Sat je pedesetih godina izrađivan po narudžbini Egipatske mornarice. Kućište je promera 47mm, a pokretan je Rolex-ovim mehanizmom.


  Longines sat koji je nekada pripadao Albertu Ajnštajnu je oktobra 2008. godine u Njujorku prodat za 600.000 američkih dolara. Sat je proizveden 1929. godine, a pretpostavlja se da ga je veliki fizičar na poklon dobio po dolasku u Los Anđeles.  Džepni Patek Philippe izrađen od zlata još uvek nosi titulu najskupljeg sata na svetu. Decembra 1999. godine, prodat je za neverovatnih 11.002.500 dolara, pri čemu je za čitavih sedam miliona dolara premašio očekivanu cenu.  Tačno tri godine potom, za 6,8 miliona dolara prodat je jedinstveni Breguet, napravljen 1835. godine. Stoni časovnik je visok 58 centimetara, a uz njega dolazi i mali džepni sat u kućištu od zlata.  Naravno, na aukcijama koje organizuju vodeće aukcijske kuće Kristis i Sotbis, mnogi satovi ne postignu ni očekivane iznose. Često se pojedini primerci džepnih Patek Philippe satova mogu naći i za ''svega'' nekoliko hiljada dolara, poput sledećeg primerka koji je izrađen u kućištu od zlata, a koji je postigao očekivanih 12.500 dolara.  Jedan od negativnih primera je i prodaja sledećeg Patek Philippe sata, koji je proizveden 1880. godine, što potvrđuje i sertifikat. Iako se očekivana prodajna cena ovog časovnika kretala u intervalu 5.000-7.000 dolara, prodat je za svega 1.250 USD.  ***

  Termin aukcija vodi poreklo od latinske reči auctio, što znači podizati. Aukcije su se održavale još u Starom Rimu, na javnim trgovima. Postoje različite vrste aukcija, a najznačajniji kriterijum za njihovu klasifikaciju je stalnost njihovog organizovanja, pri čemu aukcije delimo na stalne i povremene. Stalne aukcije su se pojavile u međunarodnoj trgovini na inicijativu Holandske Istočnoindijske kompanije, koja je imala monopol u trgovini Holandije sa njenim kolonijama. Brodovima su dopremane velike količine začina u holandske luke, pri čemi bi zainteresovani licitirali cenu i kupovali donetu robu. U isto vreme kako su se bogatili monarsi i evropsko plemstvo, razvija se mogućnost i potreba za finijim i skupljim stvarima. Tako su nastale aukcije na malo, a London se ubrzo nametnuo kao glavni centar gde su se održavale aukcije, gde su ubrzo osnovane aukcijske kuće poput Christie’s i Sotheby’s.

  Izvor:
  PATEK PHILIPPE SA - Home
  Officine Panerai Watches Manufacture: Italian design and creativity with Swiss technology
  http://www.breguet.com/en/
  Official Rolex Website - Timeless Luxury Watches
  http://www.longines.com
  Luxury Watches and Fine Watches - Vacheron Constantin
  Bulova
  OMEGA Watches: Swiss Luxury Watch Manufacturer
  Richard Mille Official Website


  Harry, tvrtko and bursa like this.
  This article was originally published in forum thread: Zanimljive aukcijske prodaje satova started by milan milanovic View original post