• Orient satovi - Info



    Satovi koje Orient proizvodi za domaće tržište se razlikuju od onih koje Orient plasira na inostrano tržište. Za domaće tržište Orient proizvodi izuzetno kvalitetne satove, koji imaju mehanizme sa ručnim navijanjem ili automatske mehanizme.

    Satovi namenjeni za izvoz su satovi nižeg i srednjeg cenovnog ranga, i posebno su popularni u Rusiji, Južnoj i Severnoj Americi i na Bliskom istoku.


    POČECI

    1901. - Gospodin Shogoro Yoshida osniva “Yoshida Watch Store” u Ueno, Tokijo. Tih godina u Japanu, časovničarske radnje su uvozile satove iz inostranstva, prodavali ih i popravljali. Mnogi delovi su morali da budu ručno pravljeni, pa su shodno tome ljudi koji su radili u časovničarskim radnjama sticali vredna znanja iz oblasti časovničarstva.
    1920. - Yoshida osniva radionicu “Toyo Tokei Sei Saku Sho” (“Toyo” znači ORIENT na japanskom). Bila je to mala radionica koja je pravila satove i druge mehaničke instrumente.
    1934. - Nova radionica u Saitma regionu počinje sa proizvodnjom satova. Ovi satovi su bili sastavljani dobrim delom od uvezenih delova. Japanska carska armija je naručila velike količine ovih satova.
    1936. - Toyo otvara Hino radionicu u Tokiju i počinje sa proizvodnjom satova.

    Tokom Drugog svetskog rata – Kompanija satova Toyo menja ime u “Toyo industrija oružija” i počinje sa proizvodnjom detonatora za bombe i proizvodnjom topova.


    PERIOD POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA

    Nakon rata, kompanija satova Toyo je ponovo osnovana, ali ekonomska kriza u Japanu nakon rata i opšta konfuzija koja je prevagnula u zemlji ostavila je kompaniju bez jasnih ciljeva.
    1950. – Nazivajući sebe “Tama Instruments Corporation”, počinju sa izradom satova u Hino fabrici, sa proizvodnjom od, samo, 1500 satova mesečno. Pravili su prvenstveno satove koji su pokazivali samo sate i minute, mada su neki od njih imali i mali brojčanik sa sekundarom na poziciji "6h".
    1951. - Kompanija menja ime u “Orient Watch Company”.


    ČETIRI BITNA SATA NAPRAVLJENA SREDINOM 50-ih

    Godine 1955. je proizveden Orient Hinomatic Sports sa tri kazaljke smeštene u centru brojčanika. Novembra te godine, novine se predstavile ovaj sat koji je nakon toga izazvao mnogo interesovanja.
    Seiko je svoj prvi sat Seiko Super, u ovakvoj kombinaciji, predstavio 1948. godine. Ali Seiko Super je imao prilično mali mehanizam (30mm kućište), i postojali su problemi sa njegovom tačnošću. Seiko, nakon toga, proizvodi Seiko Super u veličini 33mm koji postavlja nove standarde.
    Orient je “sustigao” Seiko 1955. godine. Još jedna vredna karakteristika Orient Hinomatic Sports sata jeste bila njegova tzv. hacking opcija (mogućnost da se zaustavi sekundara prilikom podešavanja vremena).
    Naredne godine, Orient izbacuje Jupiter model. Ovaj sat je imao veoma lep dizajn i pouzdan mehanizam, ali je njegova cena bila umerena. Orient-ova dominacija “niskobudžetnih” satova počinje sa izbacivanjem ovog modela na tržište. To je jedno “naličje” koje je Orient zadržao do današnjeg dana.
    Novi Orient satovi, u duhu ove tradicije, se mogu svakodnevno sretati na eBay-u.
    Godinu dana pre izbacivanja na tržište Jupiter modela, Orient je potpisao ugovor sa Kinom o izvozu ovakvih i sličnih satova japanskom najvećem susedu.

    1958. godine, Orient je potpisao nove ugovore sa Iranom i Kanadom i otvorio predstavništvo u Nju Jork-u. Iako je Orient kaskao godinu, dve za Seiko i Citizen kompanijama u ostalim delatnostima, postao je pionir kada je bio u pitanju izvoz japanskih satova u strane zemlje.
    Čak i danas, na Zapadu, Orient satovi su poznati kao satovi koji retko kad stvaraju probleme i kojima gotovo nikada nije potrebna poprvaka, iako su znatno jeftiniji od američkih i švajcarskih brendova.

    1957. i 1958. godine, Orient se okrenuo domaćem tržištu i napravio dva sata kako bi mogao da konkuriše najboljim satovima Seika i Citizen-a, poznati pod imenima Orient Mars i Orient Royal.

    Mars je imao predivno stilizovan brojčanik u nekoliko varijacija, i dolazio je u verzijama od zlata i čelika. Dok je maloprodajna cena Jupitera bila za nijansu preko 3000 jena, Mars sa mehanizmom od 21 rubina se prodavao za 9770 jena. Godinu dana nakon pojavljivanja Mars modela, na tržište je izbačen Royal Orient.
    Royal je imao tanje kućište većeg prečnika. Royal Orient je bio konstruisan sa namerom da predstavlja konkurenciju Seiko Chronos i Citizen “S” modelima. Royal Orient je posedovao “antišok” mehanizam.


    KADA SI TREĆI, MORAŠ VIŠE DA SE TRUDIŠ

    Svi modeli satova u Orient Star katalogu koji su namenjeni domaćem tržištu su mehanički. Većina modela dolazi u varijacijama tri različite boje brojčanika (npr. izbor sata sa brojčanikom u crnoj, beloj ili plavoj boji). Većina satova ima ili indikator rezerve snage ili providnu zadnju stranu kućišta sa dekorisanim mehanizmom. Mnogi modeli dolaze ušuškani u drvenoj kutiji.

    Orient je oduvek bio broj 3. u japanskoj časovničarskoj industriji, iza Seika i Citizen-a, i oduvek su se trudili da pridobiju svoje mušterije. To je podrazumevalo proizvodnju unikatnih (možda je zgodnije reći, domišljatijih) modela satova koje su mnogi okarakterisali kao satove ružnog dizajna, umesto lepog.


    RAST KOMPANIJE

    Orient je počeo da se razvija kao časovničarska kompanija nakon izbacivanja Hinomatic modela 1955. godine.

    1961. - Prvi Orient automatik mehanizam je napravljen. “Super Auto”, koji je opisan kao savršen samonavijajući mehanizam.
    1961. - Prvi Orient model sata, “Royal Calendar Orient”, sa prozorčetom za datum (na poziciji "3h") je predstavljen na tržištu.
    1962. - Orient “Swimmer” je izbačen, dizajniran da bude potpuno vodootporan sat.
    1963. - Orient “Olympic Weekly”, imao je opciju prikazivanja datuma i dana.
    1967. - Orient “10 Beat” sa 10 otkucaja u sekundi. Veoma redak model sata.
    1974. - U saradnji sa Sharp kompanijom, Orient je predstavio digitalni kvarcni sat sa lcd displejom.
    1985. - Počinje saradnju sa Seiko/Epson u proizvodnji štampača.


    NEOBIČNI MODELI

    Primer trenda u izradi satova svetskog kvaliteta namenjenih domaćem tržištu je i Orient Fineness iz 1967. godine. Ovaj sat je bio izuzetno tanak i lep. Imao je mehanizam od 35 rubina (OrientCal. 3900/3991), i kućište izrađeno iz jednog dela (mehanizmu se pristupalo skidanjem kristalnog stakla).


    Eksentrični model Orient sata i tog trenda jeste Orient “Flash”. Sat je predstavnjen na tržištu 1958. godine, imao je bateriju kao i mehanički mehanizam sa mogućnošću ručnog navijanja. Baterija je služila za aktiviranje osvetljenja koje je omogućavalo da se gleda na sat i po mraku.

    Sat koji je predstavljen 1964. godine i koji je smatran za “najbolji čudan sat” jeste “Grand Prix 100”. Iako brojčanik ima klasičan izgled, mehanizam je posedovao čak 100 rubina. Reklo bi se da je dobar deo tih rubina bio ipak nepotreban?!


    Na kraju, tu je i Orient “King Diver 1000m” koji treba pogledati. Kada je bio predstavljen, 1969. godine, za sat koji je bio bezbedan za korišćenje na ovim dubinama nije se nikad čulo. Bio je jedinstven u svakom pogledu. Nažalost, sat ipak nije bio u mogućnosti da izdrži takav pritisak, pa je proglašen za izuzetno vodootporan sat.


    ORIENT SEDAMDESETIH

    Izlišno je reći da se i Orient našao u problemu, kao i svaka druga časovničarska kompanija od Japana do Švajcarske, i pred zadatkom: “Kako odgovoriti na Seiko Quartz”?

    Kao što je ranije rečeno, obzirom da Orient nije posedovao sopstveni kvarcni mehanizam ili LCD tehnologiju, ušao je u saradnju sa kompanijom Sharp kako bi mogao da proizvodi digitalne kvarcne satove.


    ORIENT U NOVOM MILENIJUMU

    2001. godina je bila posebna godina u poslovanju Orient Watch Co. Sa jedne strane, aktuelna kolekcija satova namenjenih domaćem tržištu je predstavljala najbolju kolekciju u istoriji, dok je sa druge strane kompanija grcala u visokim dugovima, padom prodaje i mogućim preuzimanjem od strane Seiko korporacije. Seiko je danas većinski vlasnik Orient Watch Co.
    Na domaćem tržištu Orient poseduje tri marke ORIENT STAR, ORIENT STAR ROYAL i ROYAL ORIENT.


    BUDUĆNOST ORIENT-a

    Budućnost Orient kompanije (kao i Seiko, koja poseduje 52% akcija Orient kompanije) je neizvesna. Trenutno se nalaze u nezavidnom položaju, obzirom na prezaduženost, što predstavlja i malu ironiju, obzirom da Orient ima istoriju kao kompanija koja proizvodi kvalitetne satove.

    Web adresa: Orient | Orient muzej

    izvor I
    izvor II

    Dorada vesti by Shmizla
    jagos, bezbi and evgenije85 like this.
    This article was originally published in forum thread: "Orient Watch Co." - info started by dragon View original post