• TAG Heuer sat za 50 godina McLaren-a


    Ovog meseca se obeležava tačno 50 godina postojanja čuvenog F1 tima, kao i automobilske kompanije, koja je osnovana 1963. godine od strane Kiwi Bruce McLaren-a.




    Kako bi se ovaj jubilej obeležilo, Tag Heuer je predstavio limitiranu seriju Carrera modela, koji takođe ove godine proslavlja 50 godina postojanja. Kompanije Mclaren i Tag Heuer imaju dugu saradnju. Heuer logo (kasnije Tag Heuer) se pojavljivao na mnogim automobilima ovog proizvođača, kao što je McLaren-Ford M23 iz 1974/75, koji je vozio Emerson Fittipaldi, bivši šampion F1 i proslavljeni brazilski vozač.




    Saradnja između ovih kompanija je dodatno ojačana 1985. godine, kada je Techniques d'Avant Garde (TAG), kupio Heuer, a pritom je posedovao 50% akcija McLaren Formula 1 tima. Tag je započeo razvoj 1.5 L Poršeovog turbo motora, koji je kasnije bio brendiran kao TAG. McLaren-TAG formule su uz pomoć Niki Lauda-e i Alain Prost-a osvojili nekoliko trka u sezoni '84/85.




    Tokom ovog vremena direktor McLaren tima je bio Ron Dennis, koji je ujedno imao akcije u Tag-Heuer kompaniji. Tih godina su modeli iz Formula 1 kolekcije ovog proizvođača, a naročito model sa crvenim ciferom mogli da se vide na rukama celog tima. Ron Dennis je svoje akcije u Tag-Heueru prodao 1999. godine, ali se partnerstvo između ovih kompanija nastavilo do današnjih dana i predstavlja najduže partnerstvo između proizvođača satova i F1 tima u istoriji ovog sporta.




    TAG Heuer Carrera McLaren 50 Edition je zasnovan na 43mm Titanium Carrera 1887 Ceramic modelu, sa narandžastim detaljima, umesto uobičajenih crvenih. Iako su poslednjih nekoliko godina McLaren formule sive boje, njihova originalna boja je narandžasta. Na brojčaniku se nalaze dve trkače linije i natpis "McLaren 50" na bezelu.




    Na poklopcu se nalazi McLaren 50 logo, narandžaste je boje i smešten je na zatamnjenom safirnom staklu, kroz koje se može videti automatski Calibre 1887. Referentni broj ovog modela je CAR2A81.FC6268 i biće izrađen u 50 primeraka.

    Izvor - TAG Heuer
    Dorada teksta by Shmizla
    This article was originally published in forum thread: Tag Heuer - 50 godina McLaren-a started by RUS. View original post