• Tudor satovi - Info


  O istorijatu ovog pomalo marginalizovanog švajcarskog proizvođača satova ima jako malo zvaničnih podataka. Tek se 1926. godine prvi put spominje manufaktura Tudor, tada osnovana u ime Hansa Vilsdorfa, od strane ‘Veuve de Philippe Hüther’. Deset godina kasnije, Vilsdorf preuzima vlasništvo nad malom manufakturom, a prvi model, Tudor Oyster, proizveden je tek posle rata, 1947. godine.

  Iz pijeteta prema čuvenoj engleskoj dinastiji, kompanija dobija ime Tudor. Krajem šezdesetih godina, Tudor satovi nose novi logo na svojim brojčanicima. Čuvena ruža, simbol stare dinastije, biva zamenjena štitom.


  Danas brojčanike Tudor Heritage Black Bay modela i dalje krasi pomenuta ruža.


  Tjudor dinastija, poreklom iz Velsa, vladala je Engleskom 118 godina, od kraja XV veka do 1603. godine. Sredinom četrnaestog veka, porodica Tjudor ujedinjuje Vels i Englesku, te kasnije nameće autoritet nad Kraljevinom Irskom. Dinastija je ostala poznata po tome što je kratkotrajno raskinula savez sa Rimokatoličkom crkvom i Rimskim papom za vreme reformacije tokom dugog XVI veka. Ubrzo posle smrti Edvarda VI, odnosno odmah po ustoličenju Marije I, poznatije kao Krvava Marija, Engleska se vraća katoličanstvu.

  Njena naslednica i poslednji monarh ove dinastije, Elizabeta I je 1558. godine, posle Marijine smrti, zvanično i trajno uvela protestantizam.

  Za vreme njene kratke vladavine, osnovana je prva multinacionalna kompanija na svetu, ''Engleska istočno-indijska kompanija'', koja je jedina na tlu Engleske imala pravo trgovine sa Indijom. Posmatrano kontekstualno, ova kompanija je služila isključivo za eksploataciju kolonija. Ubrzo je osnovana i ''Holandska istočno-indijska kompanija''.

  Elizabetino doba obeležilo je stvaralaštvo Viljema Šekspira i osvajanje Amerike. Sahranjena je zajedno sa svojom polusestrom Marijom I u Vestminsterskoj opatiji.

  Žan Kalvin, jedan od reformatora se posle progonstva nastanjuje na slobodnoj teritoriji današnje Švajcarske.

  Uzrok progonstva je ''pogrešno'' tumačenje Svetog pisma. Legitimitet nad pomenutim tumačenjem polagao je jedino Vatikan. Reformacija se širi Evropom, a veliki broj sledbenika, tadašnje intelektualne elite, trgovaca, zanatlija se pridružuje Kalvinu. Kasta zanatlija vremenom opstaje i od nje potiču prve švajcarske manufacture satova.

  Prve razlike između Tudor i Rolex satova, mogle su se videti odmah po osnivanju. Na modelu Tudor Oyster, krunica nije bila ušrafljujuća, dok sat nisu pokretali, kućni, Rolexovi mehanizmi, već je Ebauches SA, poslužio kao dobavljač. Tokom godina, kako bi se snizili troškovi istraživanja, razvoja i proizvodnje, dve kompanije proizvode identične modele u kućistima istih dimenzija.

  Prva reklamna kampanja datira iz 1948. godine, a četiri godine kasnije lansiran je Tudor Prince Oyster model.


  Kasniji Oyster Prince modeli su dolazili sa datumom, dok se na brojčaniku nalazio štit umesto ruže.
  Šezdesete i sedamdesete su do danas ostale zlatne godine za ovog proizvođača. Tada je po porudžbini mornarice Sjedinjenih Američkih Država izrađivan Tudor Submariner, a 1970. godine je lansiran najčuveniji model, Tudor Oysterdate Chronograph, često nazivan i Tudor Monte Carlo, koji je već 1977. godine doživeo redizajn.  Doduše, dugi niz godina tržište Sjedinjenih Država je ostalo zatvoreno za Tudor satove. Vrlo je verovatno da je menadžment doneo ovu odluku sa namerom da spreči ''kanibalizaciju'' sopstvenih proizvoda. U sličnoj se situaciji našla Kokakola kada je na tržište izbacila novi prozvod, Coca-Cola Zero. Takođe, Folksvagen koncern se poslednjih godina susreo sa istim problemom, prodajući automobile različitih brendova, iste klase i cene (Volksvagen, Škoda, Seat i Audi).

  Na sledećoj fotografiji možete prepoznati Submariner model koji je identičan Rolex Submariner-u. Početkom šezdesetih godina Tudor dobija porudžbinu Francuske mornarice, a potom i mornarice Sjedinjenih Američkih Država. Brojčanike je u početku krasila ruža, a od sedamdesetih godina štit.


  Cene očuvanih hronografa iz sedamdesetih godina, počinju od desetak hiljada dolara, dok je Submariner model potcenjen, te se veoma očuvani primerci mogu kupiti za svega nekoliko hiljada dolara. Kuriozitet je da se na krunici Tudor Submariner modela, nalazila Rolex-ova kruna.

  Godine 1997., potpisan je ugovor sa golf igračem Tajgerom Vudsom, u čiju čast je proizvedena serija Tudor Tiger Woods Chronograph sa brojčanicima u beloj, plavoj i crvenoj boji.


  Danas aktuelna, Hydronaut kolekcija se pojavljuje 1999. godine i u neznatno izmenjenom obliku se još uvek prodaje.


  Poslednjih godina, rukovodstvo koncerna ulaže mnogo više novca u marketing Tudor brenda. Godine 2009., predstavljena je Grantour kolekcija.


  Dok je dve godine kasnije otpočeta saradnja sa Dukatijem, italijanskim proizvođačem motocikala. Kao plod ove saradnje, pojavljuje se Tudor Fastrider Chronograph for Ducati, koji izgledom podseća na Rolex Daytonu.


  Prošle godine je predstavljen Pelagos model u titanijumskom kućištu.  I na kraju, 2013. godine, kao omaž čuvenom Montecarlo modelu sa početka sedamdesetih godina, predstavljen je Heritage Chrono Blue model.
  Zvanična web adresa: Tudor
  roga likes this.
  This article was originally published in forum thread: Tudor satovi - Info started by milan milanovic View original post