• Zenith El Primero: Istorija mita



    Zenith El Primero je po mnogo čemu poseban, to je prvi automatski hronograf sat na svetu. Možda to i ne zvuči nešto posebno, ali do 60-ih godina prošlog veka svi hronograf modeli su bili isključivo mehanički na ručno navijanje. Spajanje automatskog modula sa hronograf kalibrom je bilo u domenu naučne fantastike. Ideje o tome su se nalazile u poglavlju "crazy ideas", jednostavno je bilo glomazno i jedno i drugo.


    Kao što je već pomeuto El Primero nije samo prvi automatski hronograf, već je i "pionir visoke frekvencije". Mehanizam koji radi na frekvenciji od 36.000 vibracija po satu, dok su njegovi najžešći protivnici išli najvise do 28.800 v/h. Ta visoka frekvencija je omogucila merenje čak i do 10-og dela sekunde, što je u to vreme bilo zaista fascinantno.

    Ali iza tih tehničkih mogućnosti postoji priča o Zenith-u i Primeru koju vredi ispričati...
    Sredinom 60-ih kvarc počinje sve više da zauzima trzište satova. Sada je na proizvođačima da osmisle nešto što će staviti u drugi plan novu tehnologiju koja dolazi iz zemlje izlazećeg sunca: a to je pristupačnije, preciznije i jednostavnije.

    Pojedine časovničarske kuće ulazu u neophodne proizvodne kapacitete, dok se druge pak mnogo više kockaju. To je bio slučaj i sa Zenith-om koji uz svo svoje znanje 1965. godine počinje sa razvijanjem nečeg to tada neviđenog - mehaničkom hronografu i to po mogućnosti da bude automatik. Sasvim dovoljno da se napadne kvarc i to na njegovom terenu: maksimalno precizno i konvencionalno.
    Zenith počinje značajno da ulaže u svoj novi projekat, što obuhvata i veštine kompanije Martel Watch Co, čija je specijalnost izrada hronograf modula.
    Oko četiri godine će biti potrebno odeljenju za istraživanje i razvoj da uz velike troškove razvije i komercijalizuje El Primero 1969. god.


    Za izradu Primera bilo je potrebno više od 2500 probnih operacija, preko 200 stručnjaka i 18 različitih vrsta metala. Model je nazvan El Primero što na Esperantu znaci prvi. Model je prvi put predstavljen 10. januara 1969. godine.

    Dug i predan rad omogucio je kompaniji na lansira dva kalibra oznake 3019 PHC i 3019 PHF. Razlika je bila u komplikacijama gde je prvi bio hronograf sa datumom, dok je drugi imao hronograf triple date i prikaz mesečevih mena.


    Lansiranje novog kalibra je bilo primećeno i dobro prihvaćeno, ali troškovi proizvodnje, kako novog kalibra, tako i samih satova su bili ogromni. Ispostavilo se da se kompanija previše kockala u teškim vremenima i da je El Primero bio možda veliki zalogaj. Kompanija se nalazi u katastrofalnom finansijskom stanju i biva kupljena od strane jedne američke firme. Strategija novih vlasnika je bila jednostavna: odličili su da zaustave sve aktivnosti manufakture, celu proizvodnju, zatim prodaju mašine i unište sve alate za investiranje u kvarc. Ova strategija nije dugo opstala i novi vlasnik odlučuje da ih ipak proda u Švajcarskoj 1978. godine.
    U međuvremenu, odluka da se uništi intelektualni kapital i veštine kompanije je šokirala Charles Vermot-a, inženjera Zenith-a, koji je tajno uspeo da sačuva i klasifikuje sva dokumenta tj. tzv. mehaničko znanje kompanije. Sada se vraćamo nazad u 1978 godinu gde novi švajcarski vlasnici se bore da ožive sve aktivnosti kompanije. U to vreme Rolex radi na svom hronograf modelu Daytona i veoma je zainteresovan za El Primera koji je predstavljen tada već pre skoro 10 godina. Tako su došli do Zenith-a i otkrili da su svi podaci ipak sačuvani zahvaljujući Charles-u.
    Rolex je uložio veliku količinu sredstava u Zenith i u njihove proizvodne kapacitete. Takođe, Rolex daje i garancije svim bankama, kako bi se Zenith potpuno posvetio proizvodnji svog legendarnog kalibra. Biće potrebne još dve godine, ali Zenith se ipak spasao bankrota, pre svega uz pomoć Rolex-a. Godine 1999. Zenith postaje deo LVMH grupe, koja nastoji da na što bolji način iskoristiti bogatu istoriju ovog brenda. LVMH grupa nastavlja proizvodnju legendarnog El Primera, ali ga obogaćuje sa dodatnim komplikacijama kao sto su flyback funkcija, turbijon, mesečeve mene itd.

    TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:


    Posle zanimljive priče o El Primeru, sada se fokusiramo na tehnicke karakteristike.


    Bilo da je obogaćen "malim" komlikacijama kao sto je minutni ripiter ili sa složenim mehanizmom kao što je ziroskopski “Gravity Control” modul, El Primero je karakterističan po frekveciji od 36.000 vph, zatim integrisanoj konstruciji mehanizma kao i po rezevi snage koja je izuzetna za tako viskou frekvenciju.

    Sekundara i kazaljka štoperice označavaju desetinke prelazeći deset pozicija u sekundi. Ova nesvakidašnja preciznost je praćena još pravilnijim ritmom otkucaja mehanizma, jer su usled većeg broja oscilacija manje varijacije u ritmu koje inače nastaju usled spoljnih faktora, kao što su sila zemljine teže ili udarci. Jedno od najspektakularnijih dostignuca kontruktora leži u tome što je uspeo da ukombinuje veliku rezervu snage sa visokom frekvencijom. Iz toga proizilazi rezerva snage od preko 50 sati.


    El Primero je tokom godina stalno evoluirao. Danas imao 23 razlicite varijacije ovog kalibra. Implementirane su različite komplikacije, novi materijali. Zenith će bez sumnje i dalje nastaviti da unapredjuje svoj najbolji mehanizam, tako da nas u budućnosti verovatno očekuje još novih modela satova sa ovim legendarnim mehanizmom.


    Zeniht & Felix Baumgartner





    U nedjelju 14. oktobra 2012. godine su sve oči bile uprte u jednog čoveka, Felix Baumgartner-a. Po prvi put u istoriji, čovek je bio u mogućnosti da u slobodnom pradu probije zvučni zid, tj. da se kreće brzinom većom od zvuka. Sa njim je prilikom pada na ruci bio i Zenith El Primero Stratos Flyback Striking 10th. Pomenuti model je tako postao prvi sat koji je probio zučni zid prilikom skoka sa ivice Svemira, jer je Zenith bio jedan od sponzora ovog nesvakidašnjeg događaja. Sa svojim Zenith-om čvrsto stegnutim oko zgloba, Felix je skočio u stratosferu, a to je učinio na visini od 39,045km pri temperaturi od -62 stepena.



    Sama misija je pripremana više od 5 godina i tom prilikom je prikupljeno dosta informacija koje će pomoći u razvoju vazduhoplovstva. Takođe, po prvi put su vršena ispitivanja o tome kako ljudsko telo reaguje na brzinu veću od 1 maha, što će značajno ubrzati razvoj svemirskog turizma.



    Za Zenith ovaj poduhvat znači mnogo, više od ispitivanja svojih mehanizama u ekstremnim uslovima. S obzirom da Red Bull Stratos Mission i Zenith slede istu zvezdu, onu koja vodi do preduzetničke smelosti, stalnog pomeranja granica i ostvarivanje onog "nemogućeg".

    Izvor:
    Zenith El Primero History - El Primero: First Automatic Chronograph
    Zenith - Home page
    Dorada teksta by Shmizla

    This article was originally published in forum thread: Zenith el primero: Istorija mita started by Dragojlovic Darko View original post