• Junghans satovi: Priča o uspehu sata sa zvezdom



    Priča o brendu Junghans je jedna od najdinamičnijih i najfascinantnijih u istoriji njemačkog časovnicarstva, a ona počinje još davne 1861. godine. Kao što je već rečeno kompanija je osnovana 1861. godine od strane Erhard Junghans-a i njegovog zeta Jakob Zeller-Tobler-a u Schramberg-u.


    Erhard Junghans

    Od samog početka Junghans se opredelio za preciznost i vrhunski kvalitet izrade. Iako je kompanija u početku bila specijalizovana za izradu delova za satove, godine 1866. Junghans počinje i sa izradom sopstvenih satova. Registracija Junghans žiga, zvezda sa 8 krakova, je 1890. godine oznacila početak ere patenata i postupaka koje pruža kompanija sa značajnim prednostima u pogledu kvaliteta i proizvodnje.


    Logo kompanije 1913. god

    Junghans satovi postaju globalno popularni i dostupni svima. Godine 1903. u fabrici je radilo već 3000 radnika i prodavano 3 miliona satova godisnje, što ju je činilo najvećom fabrikom satova na svetu.




    Kada govorimo o mehaničkim satovima 30-te godine prošlog veka su bile od velikog značaja. Prvi modeli iz legendarne serije Meister proizvedeni su u ovo vreme i smatrani su za najbolje satove koje je ova kompanija ikad napravila. Može se napomenuti da su 50-te godine takođe odigrale ključnu ulogu u dugoj istoriji kompanije. 'Uhrenfabriken Gebrüder Junghans A.G.' je postavio nove standarde u časovnicarstvu kada je obeleženo 100 godina kompanije, odnosno 1961. god. Svakog dana je 6.000 zaposlenih proizvodilo 5.000 časovnika, zatim 10.000 budilnika i mnoštvo drugih satova koji su krasili zidove i vitrine domova u preko 100 drzava, gde su se ovi časovnici svojevremeno izvozili.




    NAJVIŠI STANDARDI TEHNOLOGIJE I DIZAJNA


    Pored tekućih tehnoloških dostignuća, Junghans pridaje poseban značaj nezavisnoj kulturi dizajna. Kompanija 1956. godine počinje sa proizvodnjom Junghans satova, dizajniranih od strane Max Bill-a. Ova saradnja je stvorila legendarnu kolekciju satova koja je postala klasik modernog dizajna. Inovativan dizajn se ogleda u lansiranju prvog radio-kontrolisanog sata Mega 1, iz 1990. godine, koji je proizvod saradnje sa kompanijom Frog Design. Predhodne godine su takođe bile vrlo uzbudljive, jer je kompanija predstavila prvi njemački kvarcni sat pod imenom 'Astro-Quartz', godina 1970. Nakon izrade prvog radio kontrolisanog sata na solarnu energiju 1993. i upotrebe modernih materijala kao sto je keramika i drugo, nastaje prvo multi-frekvencionalni radio-kontrolisani sat predstavljen 2004. god. Posle toga se kompanija okreće proširenju svoje mehaničke kolekcije satova.



    Godine 2011. kompanija slavi 150 god postojanja predstavljanjem tri mehanička sata izrađena u limitiranoj seriji, kao novu interpretaciju legendarne serije Meister. Po prvi put u modelu Force, Junghans je kombinovao multi-frequency radio kontrolisanu tehnologiju sa sloarnom tehnologijom smeštenom u keramičkom kućištu. Upadljivo ravan mehanizam je opremljen Autoscan tehnologijom patentiranom od strane Junghans-a koja omogucava automatsku identifikaciju trenutnog signala predajnika i sinhronizuje vreme tokom putovanja.



    Godinu dana kasnije, 2012. Junghans ulazi u saradnju sa Bogner-om. Linija mehaničkih satova - Bogner je kreirana u kooperaciji sa uspešnim modnim dizajnerom Willy Bogner-om koji je i bio inspiracija za ovu liniju satova.



    Druga nova linija nazvana "1972" oslikava moto koji glasi 'time for sportive peak performance'. Modeli su zasnovani na konceptu proizvoda iz tog vremena i uključuje kućište upečatljivih boja u stilu 70-ih godina.



    Opremljeni najnovijom tehnologijom oni odražavaju sportske uspehe kompanije. Jedan od takvih uspeha je i to što su bili zvanični merač vremena na OI u Minhenu 1972. godine.

    Zahvaljujući novim mernim metodama Junghans-a, uključujući merenje 100-tog dela sekunde. Junghans classic Max Bill kolekcija sada dobija i žensku liniju sa poboljšanom udobnošću.


    VREMENSKA LINIJA


    Zgrada kompanije Junghans


    1861- Počeci

    Junghans kompanija je osnovana 1861. godine kada ju je biznismen Erhard Junghans osnovao u Schramberg-u, malom gradu u Black Forest-u, zajedno sa svojim zetom Jakob Zeller-Tobler. Prvo su bili specijalizovani za individualne delove satnih mehanizama. Junghans ubrzo postaje sinonim za kvalitet, tako da fondacija ubrzo postaje samostalan prozivođač satova. Prve spostvene modele Junghans je predstavio široj javnosti 1866. godine.

    1875 - Arthur Junghans

    Arthur Junghans je preuzeo upravljanje kompanijom 1875. godine, nakon prerane smrti svoga oca. Artur je takodje bio časovnicar, putovao je u Ameriku gde je i studirao i usavršavo svoje znanje. Arthur Junghans je uveo mnoge nove tehnike proizvodnje u kompaniji, pružajući nove ideje, zatim radeći i kao dizajner, a imao je i ulogu kompanijskog tehničkog lidera.

    1890 - Zvezda nad Junghans-om


    Osmokraka zveza, koja i dan danas predstavlja zig kompanije, prvi put je viđena 1890. godine. Junghans postaje poznat po proizvodnji pristupačnih satova vrhunskog nemačkog kvaliteta i koji su se dobro prodavali širom sveta. Godine 1903. vizija Arthur-a Junghans-a postaje realnost, kada je Junghans bio najvecća fabrika satova na svetu. Više od 3000 zaposlenih je proizvodilo tri milona satova godišnje. Proizvodni prostor je morao da se proširi, a koji je danas zastićeni spomenik kulture.

    1946 - Dragoceno nasleđe u teškim vremenima


    Posle Arturove smrti njegova dva sina Erwin i Oscar su preuzeli upravljanje kompanijom u 1920-im godinama prošlog veka. Održavanje poslovanja nasleđene kompanije i održavanje visokih standarda nije bilo lako, ali su braća ipak u tome uspela. Na početku 30-ih proizveden je prvi ručni sat koji će ubrzo zameniti džepne satove do tada najpopularnije muške satove. Čak i nakon WWII i demontaže fabrike, inovativni duh Junghans-a je ostao neustrašiv. Junghans je razvio prvi ručni hronograf sat, legendarni J88, još davne 1946. Junghans je takođe bio u stanju da se nametne kao kompanija sa dugom tradicijom u novim tržišnim uslovima posleratne obnove.

    1970 - Vreme kvarca


    Nakon uspešne konsolidacije preduzeća nakon 1945. godine, Junghans je počeo da se fokusira na nove i preciznije metode merenja vremena. Prvi rezultat tih napora je bio električni mehanizam. To je u stvario bio kvarci mehanizam koje je Junghans nastavio dalje razvijati. Prvi nemački kvarcni satovi su izrađeni krajem 60-ih i 1970 god. Kao pionir u ovoj oblasti, Junghans je ponovo ušao u istoriju kao oficijalni merač vremena na OI u Minhenu 1972. godine.

    1985 - Radio-kontrolisani sat


    Junghans je napravio jos jednu revoluciju na tržištu satova kada je napravio prvi radio-kontrolisani stoni sat. Prvi radio- kontrolisani ručni sat, Mega 1 i prateći prvi radio kontrolisani solarni sat, napravljeni su 1990. god. Pri proslavi 15-te godišnjice modela Mega 1, 2005. godine, Junghans je u čast ovog modela predstavio novi model Mega 1000, radio-kontrolisani sat koji kombinuje savremeni dizajn i najnoviju tehnologiju.

    2012 - Novo doba

    Schramberg, datum 26. September 2012: Nakon snažnog rasta prodaje u 2011-toj, Uhrenfabrik Junghans GmbH & Co. KG takodje postiže i odlične rezultate i u prvoj polovini 2012. Sada je porodica Steim stekla pravo na ključne objekte na Junghansovoj lokaciji u Geißhalde-u. Kao posledica toga, ne samo Junghans brend, nego i sve prostorije i fabrika su ponovo u vlasnistvu porodice iz Schramberg-a.


    roga likes this.
    This article was originally published in forum thread: Junghans: Prica o uspjehu sata sa zvijezdom started by Dragojlovic Darko View original post