• Patek Philippe Sky Moon Tourbillon sat Ref. 6002

  Novi model koji nam je čuveni proizvođač satova, Patek Philippe, predstavio je Sky Moon Tourbillon Ref. 6002. Pomenuti model je unapređeni model sata ref. broja 5002, a koji se deklariše kao najkomplikovaniji sat koji ima, ni manje ni više, nego 12 komplikacija smeštenih na dva brojčanika.


  Kao što smo spomenuli, novi Sky Moon Tourbillon 6002 je baziran na originalnom Sky Moon Tourbillon satu, te imaju iste komplikacije. Ono što novi sat čini izvanrednim i različitim od ostalih Patek Philippe-ovih modela je veoma ukrašeno kućište i brojčanik dekorisan ornamentima.

  Patek Philippe Sky Moon Tourbillon sat Ref. 6002 ima minutni repeater sa dva gonga i turbijon. Brojčanik sa prednje strane prikazuje standardno vreme, večiti kalendar sa retrograde prikazom datuma, a zatim i mesečeve mene. Sa druge strane sata se nalazi drugi brojčanik koji prikazuje mapu severnog neba, sideričko (zvezdano) vreme, ugaonu progresiju i mesečeve mene.


  Kućište sata je izrađeno u jednom komadu od belog zlata i ima prečnik 42,8mm. Dekorisano je ornamentima, arabeska detaljima i uvojcima Calatrava krsta. Nešto više od 100 radnih časova je utrošeno za dekoraciju kućišta svakog komada ovog sata. Vrhunske zanatlije-umetnici i predsednik Patek Phillipe-a, Thierry Stern, su kontrolisali i odobravali svaki sat ovog modela.


  Brojčanik se izrađuje od zlata koje je rezbari dok se ne istaknu potrebni reljefasti elementi (markeri). Dobijena udubljenja oko reljefa se zatim popunjavaju staklenim emajlom i peku na temperaturi većoj od 850°C. Centar brojčanika je ukrašen korišćenjem coisonne emajl tehnike u kojoj su zlatne žice prvo pričvršćene na brojčanik i ispunjene plavim emajlom različitih nijansi. Disk mesečevih faza je takođe ukrašen champleve emajl tehnikom, a izuzetan mesečev pejzaž je napravljen pomoću nijansi belog, sivog i crnog emajla. Kazaljke na satu takođe imaju izuzetnu lepotu, odnosno odušu sličnim duhom kao i kućište.


  Patek Philippe Sky Moon Tourbillon sat Ref. 6002 pokreće mehanizam sa ručnim navijanjem oznake - Caliber RTO 27 QR SID LU CL, načinjen od 686 delova. Kako je i sam model sata potpuno u duhu visokog časovničarstva, tako i mehanizam karakteriše visoka, ručna završna obrada, a takođe i Patek Philippe pečat koji je rezervisan samo za vrhunske mehanizme ovog proizvođača.


  Sat se isporučuje na kožnom kaišu u specijalnoj kutiji u kojoj je pored sata upakovan i par manžetni za košulju, izrađenih od belog zlata sa plavim detaljima.


  Izvor: Patek Philippe
  Dragojlovic Darko likes this.