• Urwerk EMC "smart" mehanizam

  Urwerk je manji ženevski proizvođač luksuznih satova. Ali, možda ih uskoro očekuje velika slava?! U vreme kad sve oko nas dobija epitet "smart", u Urwerk-u su skladno sa tim odlučili da naprave prvi "smart" mehanički satni mehanizam! Ako možemo da imamo "smart" televizor, veš mašinu, automobil, zašto ne bi imali takav mehanički sat? Da li se možda radi o svetogrđu, ili ne, prosudite sami posle pročitanog teksta.



  Mehanički mehanizmi su u većini slučajeva fabrički podešeni u nekoliko pozicija, pogotovo ako govorimo o nešto višoj klasi mehanizama. Ipak, u različitim pozicijama dolaziće do manjih ili većih odstupanja. Za sve ovo kriva je gravitacija. U prošlosti su to pokušali da reše (bezuspešno) sa turbijonom, a Urwerk je možda pronašao moderno rešenje.



  Dizajnirali su uređaj koji meri vreme i povezan je sa mehanizmom. Nazovimo ga minijaturnim vibrografom. Sastoji se od optičkog senzora koji je povezan sa kvarcnim regulatorom. On prati oscililacije balansnog točka, odnosno preciznost mehaničkog mehanizma sa frekvencijom od 4Hz, i to poredi sa referetnim vremenom elektronskog oscilatora koji radi na 16.000.000 Hz. Radi se o većoj frekvenciji nego kod klasičnog kvarcnog sata. To je postignuto time što ovaj element ne mora konstantno da radi.

  Detektuju se odstupanja na nivou od deset mikro sekundi! Na indikatoru se vrši prikaz koliko sekundi je mehanizam dobio, ili izgubio, da bi potom vlasnik sata na zavrtnju za podešavanje mogao da izvrši korekcije.



  Zanimljivo je da EMC mehanizmu nije potrebna baterija za funkcionisanje. Poseduje kondenzator, koji se puni ručnim navijanjem! To znači da ćete kad želite da izvršite proveru morati da napunite kondenzator navijanjem putem polugice. Toliko je minijaturna, da se veoma lako može zagubiti. Mehanički mehanizam ima dva burenceta sa glavnim oprugama, tako da rezerva snage iznosi 80 časova.



  EMC prototip je u ovom trenutku potpuno funkcionalan. Međutim, još uvek ga odlikuju nešto veće dimenzije. Sledeći korak je smanjivanje pojedinih elemenata, kako bi se mogao ugraditi u kućište ručnog sata.




  Da se zaključiti da vest o novom mehanizmu samo zvuči spektakularno. Niti se mehanizam sam reguliše, niti je merenje preciznosti kontinuiran proces. Pored toga, kondenzator treba puniti ručno, putem dodatne polugice. Novi Urwerk-ov sistem nije uspeo da priđe ni blizu Spring Drive tehnologiji koju je razvio Seiko. Da, ovo je švajcarski marketing na delu!


  Izvor: Urwerk
  This article was originally published in forum thread: Urwerk EMC "smart" mehanizam started by krstin View original post