• A. Lange & Söhne satovi - Info
  Gotovo 100 godina, A. Lange & Söhne džepni satovi su bili među najpoželjnijim i najtraženijim u celom svetu, sve do Drugog Svetskog rata kada je kompanija A. Lange & Söhne morala da prestane sa radom.


  1815. godine u Drezdenu rođen je Ferdinand Adolph Lange. Godine 1830. Ferdinand postaje učenik časovničaru Johann Christian Fredrich Gutkaes-u, a kasnije i njegov zet.


  1843. godine sa ministrom unutrašnjih poslova kraljevine Saksonije se dogovorio da, u zamenu za pozamašnu pozajmicu potrebnu za osnivanje sopstvene radionice, obuči 15 mladih časovničara regiona Monts Métallifères.

  1845. godine Ferdinand Adolph Lange je osnovao centar preciznog časovničarstva u malom gradiću po imenu Glashütte gde je ujedno postao i gradonačelnik tog grada. U vreme njegove smrti, u 60. godini, 3. decembra 1875., A. Lange & Söhne satovi su bili izuzetno traženi i posao koji je cvetao je prenet na njegove sinove Richard-a i Emil-a.


  1922. godine, nakon smrti Emila Lange, njegov sin Otto preuzima kompaniju. Tokom veoma teškog perioda kada su počeli da se javljaju prvi znaci svetske ekonomske krize počinje proizvodnja ručnih satova. Walter Lange (rođen 1924. godine), sin Rudolfa Langea i praunuk Adolpha odlazi 1941. godine na obuku u Karlstein i Glashütte kako bi stekao potrebno znanje i savladao veštine koje krase vrhunske časovničare i time nastavio tradiciju svojih predaka.


  1948. godine A. Lange & Söhne kompanija je bila konfiskovana i bombardovana od strane komunističkog režima. Walter Lange je kao vojnik učestvovao u ratu, a kasnije je prebegao na zapad kako bi izbegao prinudan rad. Porodični posao je postao deo narodne imovine, a sam brend nestaje.


  1990. godine nakon ujedinjenja Nemačke, Walter Lange, praunuk Adolpha Langea je registrovao kompaniju Lange Uhren GmbH i brend brand A. Lange & Söhne, nakon skoro 50 godina. Čuveni brend je ponovo rođen, na radost mnogih ljubitelja satova.


  Danas, Lange ponovo proizvodi remek dela časovničarstva sa natpisom “Made In Germany” a satovi su ponovo unikatni i dragoceni kao u najboljim danima! Kompanija A. Lange & Söhne je danas u sastavu Richemont grupe.  Više o samoj kompaniji, njenoj istoriji i satovima možete pročitati na njihovom zvaničnom web-sajtu - A. Lange & Söhne.


  Kontakt:
  Lange Uhren GmbH
  Altenberger Straße 15, 01768 Glashütte, Deutschland

  Tél. +49 (0)35053 44 0
  Fax: +49 (0)35053 44 100

  Dopuna i dorada teksta by Shmizla
  This article was originally published in forum thread: A. Lange & Söhne satovi - info started by dragon View original post