• Omega Speedmaster Dark side of the moon

    Omega je na ovogodišnjem Baselworld-u predstavila specijalnu verziju legendarnog Speedmaster modela – Dark Side of the Moon (tamna strana meseca).



    U Omegi nisu puno odstupili od tradicionalnog izgleda Speedmaster modela, međutim kućište je izrađeno od crne keramike. Po tome se novi Speedmaster najviše ističe iz kolekcije, ali to nije sve...

    Brojčanik je izrađen od crnog cirkonijum oksida. Do izražaja dolaze satni markeri i kazaljke izrađeni od 18K belog zlata. Centralna sekudna kazaljka presvučena je rodijumom, a radi bolje vidljivosti, njen vrh je izrađen u crvenoj boji. Za razliku od „Moonwatch“ modela sa tri pod-brojčanika, Dark Side of the Moon ima dva pod-brojčanika i automatski Co-Axial mehanizam.



    Sa ovim rešenjem teži se postići veća preglednost brojčanika. Potreba za trećim pod-brojčanikom eliminisana je tako što se na pod-brojčaniku na poziciji „3h“ nalaze i 12-časovni i 60-minutni brojači. Na pod-brojčaniku na poziciji „9h“ standardno se nalazi tekuća sekundna kazaljka.

    Super-LumiNova premaz nanesen je na dve tačke na poziciji „12h“, na satnu, minutnu i kazaljku hronografa. Safirno staklo premazano je sa anti-reflektivnim premazom sa obe strane. Vodootpornost iznosi 50 metara, a sat dolazi na veoma izdržljivom Cordura kaišu. Mat tahimetarska skala izrađena od hrom-nitrida, izdvaja se svojim izgledom od poliranog keramičkog bezela. Krunica i pušeri su izrađeni od keramike i polirani su.



    Prečnik kućišta iznosi 44.25 mm, a kao i kod modela izrađenog od nerđajućeg čelika, delovi kućišta su brušeni, dok su drugi polirani. Na poleđini kućišta nalazi se safirno staklo, a tu je i natpis „DARK SIDE OF THE MOON“, kako bi se istaklo nasleđe modela Speedmaster i smeo dizajn ove verzije.

    Kućište krije Omega Co-Axial kalibar 9300. Glavna karakteristika ovog mehanizma je Si14 silicijumska spirala. Zanimljivo je da Omega daje četvorogodišnju garanciju na ovaj model Speedmastera. Za kraj treba spomenuti cenu, koja je pozamanašna za jedan Speedmaster. Radi se o cifri od približno 9,300 evra. Da li je keramičko kućište opravdava ili ne, prosudite sami...





    Izvor: Omega
    karldzonson, Gargamel and zma like this.
    This article was originally published in forum thread: Omega Speedmaster Dark side of the moon started by krstin View original post