• Breitling Emergency II sat

    Naslednik Breitling Emergency modela očekuje se već duže vremena. Na ovogodišnjem Baselworld-u Emergency II je i predstavljen. Radi se o „gromadi“ od sata (prečnik 51mm), ali isto tako i o pravom čudu tehnologije.



    Namenjen prvenstveno pilotima, ali i svim ostalim pojedincima koji se mogu naći u opasnim situacijama, Emergency II po pitanju funkcija EM modula ide korak dalje od svog prethodnika.



    Stari Emergency imao je odašiljač koji je radio na frekvenciji od 121,5 MHz, sa dometom od 90 nautičkih milja (167 km) do aviona koji leti na 6,000 metara. I to u normalnim uslovima, na mirnom moru, ili ravnom terenu. Takođe Emergency nije imao dovoljno snage da signal pošalje satelitima, što je svakako ograničavalo njegovu upotrebu.



    I tu na teren stupa Emergency II. Pored standardnog analognog odašiljača na 121,5 MHz, implementiran je i odašiljač koji šalje digitalni signal na frekvenciji od 406 MHz. Pored toga što je frekvencija bezbednija, spasiocima se pruža više informacija o lokaciji, ali što je još važnije – Signal se šalje i do satelita. Upravo ovo čini Breitling Emergency II korisnim na bilo kojoj tački ove planete.



    Kada se odvrne kapica odašiljača, sa obe strane kućišta izvuku se antene. Sat tada naizmenično šalje signal na obe frekvencije tokom 24 časa.



    U Emergency II modelu nalazi se punjiva baterija. Verujem da će vas zanimati specifikacija i podaci o trajanju ove baterije, međutim još nema podataka o tome. Kao i uz prethodni model, uz Emergeny II se dobija dok za testiranje EM modula, koji ujedno služi i za punjenje baterije.

    Dolazimo i do dimenzija, koje nisu za svaku ruku! Sa prečnikom od 51 mm i visinom od 18 mm, Emergency II je ogroman sat. Na svu sreću kućište je napravljeno od titanijuma, tako da je težina podnošljiva.



    U satu se nalazi Breitling Caliber 76 (ETA 988.352), odnosno isti mehanizam kao i u prethodnom modelu. Radi se o termokompenzovanom SuperQuartz mehanizmu. Odstupanja na godišnjem nivou iznosi +/- 12 sekundi, tako da mehanizam ima COSC sertifikat.



    Što se tiče ostalih funkcija mehanizma, tu su 12/24h analogni i digitalni prikaz vremena. Indikator ispražnjenosti baterije, hronograf koji meri stoti deo sekundi, tajmer, druga vremenska zona i višejezični kalendar.



    Emergency II proizvodiće se sa tri različita brojčanika. U crnoj, narandžastoj i žutoj boji. Takođe se pored titanijumske narukvice može dobiti i na gumenom kaišu. Očekuje se cena od 14,200 evra.





    Izvor: Breitling
    SanelMNE likes this.
    This article was originally published in forum thread: Breitling Emergency II started by krstin View original post