• Omega Speedmaster Pro Racing 2013

    Samo dva dana pre početka ovogodišnjeg sajma satova Baselworld, pojedini novi modeli ovog proizvođača su već predstavljeni javnosti. Jedan od njih je i ovaj Speedmaster Professional "Racing", tačnog ref. broja 311.30.42.30.01.004.


    U ovom Speedmaster Professional modelu kuca ručno navijani 1861 hronograf mehanizam, sa autonomijom rada do 48h. Čuveni mehanizam koji je bio na Mesecu. Po obodu brojčanika se može videti trkačka šara, u vidu crvenih i belih kockica. Ono što je pomalo čudno u vezi sa ovim modelom su natpisi koji se nalaze na poklopcu sata "Flight-Qualified by NASA for all Manned Space Missions" i "First Watch Worn on the Moon", i koji nemaju baš mnogo veze sa trkama.



    Odgovor leži u tome što je kasnih 50-ih godina prošlog veka, kada ovaj model još uvek nije bio uključen u NASA-inu svemirsku trku, bio namenjen sportskim aktivnostima, kao što su automobilske trke. To je i razlog zbog kog ovaj sat ima centralnu hronograf sekundaru. Takođe i tahometar skalu, za koju moramo prizneti da i nema baš mnogo koristi u svemiru.



    Kao što se vidi na ovom starom posteru, čak su i modeli 105.003 i 105.012 (koji su praktično isti kao i 145.012) bili usko povezivani sa trkama.

    Kućište ovog modela je izrađeno od čelika i ima prečnik 42 mm. Proizvođač se kod ovog modela odlučio za brojčanik u crnoj boji koji ima odličan kontrast sa detaljima trkačke zastave, a koji su smešteni po njegovom obodu. Deklarisana vodootpornost iznosi 50 m i sat se isporučuje sa metalnom narukvicom.

    Izvor
    - Omega
    Dorada vesti by Shmizla
    This article was originally published in forum thread: Omega Speedmaster Pro Racing 2013 started by Rus_PA View original post