• IWC Portuguese Chronograph Classic - Reinterpretacija klasičnog modela

    IWC Portuguese Chronograph definitivno je moderni klasik. Sat elegantnog i bezvremenskog dizajna. Ova linija nedavno je upotpunjena sa novim, Chronograph Classic modelom, u kojem se nalazi „in-house“ kalibar 89361.



    Može se reći da je novi model sa oznakom 3904 stariji brat modela 3714. Prečnik i visina kućišta su za nijansu povećani. Tačnije, prečnik kućišta Chronograph Classic modela iznosi 42 mm, a visina 14,5 mm. Kako se radi o elegantnom satu, kojeg će potencijalni vlasnik verovatno nositi u specijalnim prilikama, vodootpornost iznosi skromnih 3 bara.



    Ovaj model može se dobiti sa dve vrste kućišta. Prva je izrađena od nerđajućeg čelika, a druga od 18-karatnog ružičastog zlata. Takođe su tu i dve vrste brojčanika, „ardoise“ (u grafitnoj boji) i u beloj boji. U zavisnosti od verzije sat se dobija na braon ili crnom Santoni kroko kaišu.



    Brojčanik je za jedan hronograf sat prilično čist. Logo proizvođača nalazi se na poziciji „9h“, a nasuprot njega na poziciji „3h“ nalazi se prikaz datuma. Na poziciji „6h“ je prikaz tekućih sekunda. Zanimljivo rešenje je pod-brojčanik na poziciji „12h“. U okviru njega vrši se prikaz merenog vremena i to sa dve kazaljke. Jedna pokazuje period od 60 minuta, dok druga pokazuje period od maksimalno 12h. Na taj način eliminisana je potreba za trećim brojčanikom.



    Sa prednje strane kućišta nalazi se safirno staklo sa zalučenom ivicom i anti-reflektivnim premazom sa obe strane. Safirno staklo na poleđini kućišta otkriva prelepi kalibar 89361.

    Radi se o automatskom „fly-back“ hronograf mehanizmu, sa inovativnim rešenjima. Prvenstveno jer prikazuje merene sate i minute na jednom pod-brojčaniku. Treba spomenuti i da sistem navijanja umesto dve, ima četiri zapinjače, koje služe za prenos energije koju stvara rotor, što povećava efikasnost sistema za 30%.Tako da rezerva snage iznosi pozamašnih 68 časova.



    Mnoge će zanimati i cena ovog modela. U verziji od nerđajućeg čelika ona iznosi približno 11.000 evra, dok se za verziju u ružičastom zlatu mora izdvojiti oko 18.500 evra. Ozbiljne cifre, koje su takve prvenstveno zbog „in-house“ mehanizma. U poređenju sa Portuguese Chronograph modelom u kojem se nalazi mehanizam zasnovan na Valjoux 7750, cena čeličnog modela gotovo je 40% viša.

    Izvor: IWC Schaffhausen
    predrag80 likes this.
    This article was originally published in forum thread: IWC Portuguese Chronograph Classic - Reinterpretacija klasičnog modela started by krstin View original post