• Rolex GMT Master - Istorijat

    Rolex definitivno jeste najpoznatiji po svom Submariner-u, ali daleko od toga da drugi modeli nisu vredni pomena. Jedan od njih, sa veoma bogatom istorijom jeste Rolex GMT-Master. Sat koji ima čvrste veze sa avijacijom i koji je instantno postao legendaran.


    GMT-Master ref.6542

    Prvi Rolex GMT-Master sa oznakom ref.6542 predstavljen je 1954. godine. Imao je bezel izrađen od bakelita i nije imao zaštitu krunice. Kako je bakelit veoma lako pucao pri jačem udarcu, dve godine kasnije zamenjen je aluminijumom. Oni koji su gledali film James Bond Goldfinger, možda su i prepoznali ovaj sat na ruci Pussy Galore. Ovaj model GMT-Mastera prozivodio se do 1959. godine.

    Zanimljiva je priča o nastanku GMT-Master modela. Kompanija Pan Am tokom 1940-ih i 1950-ih godina počela je da leti na sve daljim destinacijama. Kako su piloti stalno prelazili različite vremenske zone, Pan Am je zatražio pomoć od Rolex-a. U to vreme pilotima je precizan i pouzdan sat bio zaista neophodan. Iz saradnje ove dve kompanije nastao je GMT-Master.



    I drugi piloti su uvideli prednosti ovog sata, tako da je postao veoma popularan i u okviru američkih vazdušnih snaga. Obožavan među pilotima, ali i poslovnim ljudima koji su često menjali vremenske zone, GMT-Master dospeo je i u svemir.

    Tokom Apolo 13 svemirske misije, 1970. godine, Džek Svigert na ruci je nosio GMT-Master, koji je odigrao veoma važnu ulogu. Apolo 13 stigao je sigurno do mesečeve orbite, kada je izbio pakao. Došlo je do ogromne eksplozije na jednom od rezervoara za kiseonik. Morali su se vratiti na zemlju.
    Eksplozija je dovela i do nestanka električne energije, osim rezerve za slučaje nužde, koja je trebala biti iskorišćena prilikom ulaska u zemljinu atmosferu. Nestanak električne energije učinio je sve uređaje za merenje vremena beskorisnim.


    Džek Svigert pre misije, sa satom na ruci

    Legenda kaže da je Džek Svigert koristio svoj GMT-Master kako bi merio vremenske intervale prilikom upravljanja svemiskom letelicom. Zahvaljujući tome uspeli su da se bez ikakvih pomoćnih uređaja usmere nazad na zemlju. Bez ovog sata, verovatno ne bi uspeli.


    Saturn V raketa (slika sa misije)

    Verovatno najpopularniji GMT-Master nosi oznaku ref.1675. Uveden je 1959. godine, a u proizvodnji se našao sve do 1980. godine. Upravo se zbog tako duge proizvodnje ovaj model može najlakše pronaći od svih vintažnih primeraka.

    Nasledio ga je GMT Master 16750, sa novim mehanizmom. Proizvodio se do 1988 godine, kada na njegovo mesto dolazi 16760, koji je od ljubitelja dobio nadimak „The Fat Lady“. To je bio prvi GMT-Master II, i za razliku od prethodnika omogućavao je očitavanje vremena tri vremenske zone. Imao je deblje kućište, masivnije zaštitnike krunice, safirno staklo i proizvodio se samo u „Coke“ varijanti. Odnosno, bezel je bio u kombinaciji crvene i crne boje.

    GMT-Master 16750 zamenjen je modelom sa oznakom 16700, koji je predstavljen je 1989 godine. Tritijum se koristio za osvetljenje kazaljki i markera do približno 1997. godine, kada je zamenjen Super Luminova premazom. Proizvodnja modela 16700 prekinuta je 2001. godine. 16710 proizvodio se od 1989. godine do 2007. godine i za taj period pretrpeo je dosta izmena.


    GMT-Master II 116710

    Od 2008. godine u proizvodnji je GMT-Master II 116710. Aluminijumski bezel je zamenjen keramičkim, a kućište je za nijansu uvećano. I narukvica je pretrpela manje izmene.



    Danas je Rolex GMT-Master „sveti gral“ za mnoge ljubitelje satova. Sat koji se dokazao u raznim uslovima, koji ima bogatu istoriju i za kojeg se vezuju mnoge zanimljive priče. Verujem da bi se veliki broj zaljubljenika, kada bi trebali da izaberu jedan sat za svaku situaciju, upravo odlučili za Rolex GMT-Master, i to verovatno za čuveni „Pepsi".
    This article was originally published in forum thread: Rolex GMT Master - Istorijat started by krstin View original post