• Narukvice i kaiševi za ručne satove


  Sat je jedna utilitarna sprava ali istovremeno je i manifestacija stila i karaktera vlasnika. Narukvica/kaiš, pored praktične svrhe pričvršćivanja sata za zglob, u velikoj meri doprinosi karakteru i određuje opšti stil sata. “Igranjem” sa različitim tipovima narukvica ili kaiševa može se dati svojevrsni lični pečat i sat prilagoditi svojim potrebama i željama. No, pre nego pređemo na taj zanimljivi deo personalizacije i prilagođavanja licnom stilu, ukusu i potrebama, valja upoznati neke osnove.

  Jedna, na prvi pogled tako jednostavna stvar kakva je narukvica/kaiš za sat postoji u iznenađujuće mnogo varijanti i svaka od njih je manje ili više pogodna za određene svrhe. Takođe, svaka narukvica/kaiš se sastoji iz više komponenata koje svojim kvalitetom ili tipom utiču na izbor i funkciju.
  Iako ste možda novajlija u svetu satova, sigurno ste makar u izlozima videli mnogobrojne kombinacije satova i narukvica/kaiša. Neki satovi fabrički dolaze sa metalnom narukvicom, neki sa gumenom, a neki pak sa kožnim ili kaišem od najlonskog platna. Koji će se tip kaiša/narukvice naći na određenom satu uglavnom zavisi od namene koju je proizvođač za njega odredio. Tako, sportski satovi koji mogu biti izloženi potresima, vodi i sličnim nepogodama dolaze sa metalnim, gumenim i kaiševima od najlona, a sportsko-elegantni i elegantni satovi dolaze sa kožnim kaiševima, ali i na finim metalnim narukvicama.

  Ovde dolazimo do prvih značajnih činjenica – vi niste obavezni da doveka nosite sat na narukvici/kaišu koji je proizvođač odredio, niste osuđeni samo na narukvice/kaiševe koje određeni proizvođač sata ima u svojoj ponudi, niti njihova zamena spada u domen teorijske fizike. Radnje su prepune raznovrsnih kaiševa i narukvica koje možete odabrati da biste zamenili originalni kaiš/narukvicu na svom satu. Da bi takva zamena bila moguća, ogromna većina narukvica i kaiševa dolazi u standardizovanim dimenzijama i sa standardizovanim načinom pričvršćivanja za kućište. Pre nego se pozabavimo tipovima narukvica/kaiševa i njihovim karakteristikama, prednostima, manama i specifičnostima, u nekoliko koraka ćemo objasniti kako utvrditi dimenzije, zatim koje dimenzije su bitne, i princip povezivanja narukvice/kaiša sa kućištem sata.


  Način povezivanja  Pre potrage za zamenskom narukvicom/kaišem, prvo i osnovno jeste utvrditi da li je sistem povezivanja kaiša/narukvice sa kućištem standardni ili ne.


  Standardni kaiš/narukvica ( može biti zamenjen bilo kojim standardnih dimenzija):
  Rastojanje izmedju ušica (lugova) je standardnih dimenzija i kaiš (takodje standardnih mera) se pričvršćuje iglicama sa federom (springbars)*


  Integrisani kaiš/narukvica (Može biti zamenjen samo originalnim ili pravljenim po meri):
  Rastojanje između lugova ne mora biti standardno, šta više, ni klasične lugove i "spring barove" ne mora imati. Deo kaiša koji se priključuje na kućište je specifičnog, nestandardnog oblika.


  Dimenzije


  Širina:


  Ukoliko smo utvrdili da sat ima standardni sistem kačenja, sledeće je da utvrdimo potrebne dimenzije. Širina potrebnog kaiša/narukvice određena je rastojanjem između ušica (lug-ova) sata:


  Prilikom utvrđivanja širine bolje je meriti rastojanje lugova nego postojeći kaiš/narukvicu jer se oni mogu deformisati od upotrebe.
  Možete meriti običnim lenjirom ili kljunastim merilom (nonijusom, šublerom):  Ukoliko je na satu kožni ili gumeni kaiš, možemo biti pošteđeni petljanja sa merilima jer ih velika većina sa unutrašnje strane ima utisnutu dimenziju izraženu u milimetrima.  U tom slučaju, dovoljno je da pogledamo sa donje strane i zatim potražimo kaiš odgovarajuće dimenzije i željenog stila.


  Dužina:


  Dužina kaiševa za satove se meri u inčima, a većina proizvođača ih proizvodi u nekoliko standardnih dimenzija (Short, Regular, Long, Extra Long). Većini će odgovarati Regular, ali ukoliko želite precizno utvrditi potrebne dimenzije sledićete sledeće korake:

  Ukoliko već imate kaiš koji odgovara ali ga želite zameniti usled istrošenosti ili radi promene stila, skinite ga sa sata i postavite na lenjir kao što je prikazano na slici:


  Ukoliko imate lenjir u inčima – odlično, ukoliko ne, izmerite milimetarskim pa konvertujte.
  (1inch = 2.54cm (25,4mm)). Važno je da izmerite samo kaiš, bez kopče.
  Ako na satu imate metalnu narukvicu i želite da je iz nekog razloga zamenite kožnim ili najlonskim kaišem, dužinu ćete odrediti tako što, krojačkom pantljikom izmerite obim zgloba (ukoliko je nemate, poslužiće obična platnena traka koju ćete obeležiti i potom izmeriti lenjirom). Traku ili mernu pantljiku omotajte onoliko čvrsto koliko čvrsto želite da vam sat stoji na ruci.  U konkretnom slučaju na ilustraciji, obim zgloba je 7.375 inča (7 3/8"), prostim pogledom u donju tabelu zaključujemo da nam je potrebna dužina: Regular.

  Tabela standardnih dužina:
  Dimenzija koja može biti važna pri traženju odgovarajuće zamene je i debljina kaiša. Obično, elegantni satovi imaju tanje kaiševe, a sportski deblje. U sledećoj tabeli možete pogledati debljine kaiševa:  Kaiševi za satove nisu prosto komadi kože odgovarajućih dimenzija (mada ima i takvih), već su malo kompleksnije strukture. Sledeće ilustracije prikazuju strukturu kožnog kaiša i na njima se vidi „postava“ (padding) koja utiče na debljinu:  Prilikom kupovine zamenske metalne narukvice, potrebno je samo utvrditi sistem povezivanja sa kućištem (da li je standardnog ili integralnog tipa) i širinu ušica (Lugs). Kako se metalne narukvice sastoje iz segmenata koji se mogu pojedinačno skidati i dodavati, lako je moguće podesiti je prema potrebama. (O tome će detaljnije biti reči u daljem tekstu). Dakle, nema nekih posebnih standardnih dužina za metalne narukvice. Fabrički uglavnom dolaze veoma dugačke te ih i oni sa najvećim obimom zgloba mogu nostiti, dok oni sa manje-više standardnim obimom moraju da ih skraćuju za odgovarajući broj linkova.


  Vrste i tipovi narukvica/kaiševa  Pošto smo apsolvirali dimenzije možemo se posvetiti tipovima narukvica/kaiševa i njihovim karakteristikama. Najčešće se srećemo sa:  1. Metalnim narukvicama (nerđajući čelik, titanijum, zlato, aluminijum...)
  2. Kožnim kaiševima (uglavnom kravlja koža ali i brojne egzotične varijante)
  3. Gumenim narukvicama (guma, PVC, poliuretan, silikonska guma)
  4. Platnenim kaiševima (uglavnom od najlona i poliestera, mnogo ređe od prirodnih vlakana)  Metalne narukvice (Bracelets)


  Ovaj način pričvršćivanja sata za zglob je verovatno najpraktičniji i najuniverzalniji. Metalne narukvice su i najdugovečnije. Nije nikakav problem naći sat star tridesetak godina sa potpuno funkcionalnom metalnom narukvicom. Metalna narukvica je vrlo prilagodljiva i bez problema se sat na njoj može nositi kako na plažu, tako i u kancelariju. Dobra metalna narukvica je udobna tokom cele godine i veoma lako se održava. (mlaz mlake vode, malo sapuna, četkica i nekoliko minuta je sve što je potrebno za valjano održavanje)**. Kožni kaiševi, sa druge strane, mogu biti neprijatni tokom letnjih vrućina. Zbog svog organskog sastava i nemogućnosti pranja, često su dom mnogobrojnim bakterijama i gljivicama koje izazivaju neprijatne mirise, a možda i alergije. Naravno, ovo su ekstremni slučajevi ali mogućnost ipak postoji. Ogromna većina metalnih narukvica izrađuje se od nerđajućeg čelika i na njih se uglavnom ovaj tekst odnosi. Narukvice od plementih metala su nešto osetljivije i lakše ih je oštetiti ali su sastavni elementi i većina karakteristika isti.

  Prema načinu izrade, razlikujemo metalne (pre svega one od nerđajućeg čelika) narukvice od:


  1. Presavijanog čeličnog lima (Folded-link Bracelets)
  2. „Šupljih“ segmenata (Hollow-link Bracelets)
  3. Segmenata od punog čelika (Solid-link Bracelets)


  Prve dve vrste se uglavnom sreću na jeftinijim satovima, dok se treća nalazi na satovima koji imaju nešto višu cenu koštanja.


  Narukvica od presavijanog lima
  (Folded-link Bracelet)


  Ova vrsta se, kako samo ime nagoveštava, izrađuje od komada čeličnog lima, dejstvom velikog pritiska obavijenog oko jezgra i oblikovanog u segment.
  Na sledećim fotografijama se vide primeri „Folded-link“ narukvica različitog stepena kvaliteta i završne obrade.

  Gornja narukvica se ne odlikuje osobitim kvalitetom izrade ali lepo ilustruje strukturu segmenta od presavijenog lima. Vidljivi su veliki zazori izmedju slojeva lima koji pri tom nisu konstantni nego se razlikuju od linka do linka.

  Na ovoj Citizenovoj narukvici je gotovo nemoguće uočiti da je izrađena od savijenog lima jer su stranice segmenata ispolirane i zazori su gotovo neprimetni:
  Narukvica od šupljih segmenata (Hollow-link Bracelet)


  Izrađuje se oblikovanjem komada čeličnog lima u obliku segmenta. Na prvi pogled gotovo je nemoguće utvrditi razliku između „Hollow-link“ segmenta i „Solid-link“ segmenta. Težina je glavna razlika. Segment (ili narukvica) od punog čelika je neuporedivo teži od šupljeg. Titanijumske narukvice su i do 40% lakše od čeličnih i neiskusni ih mogu pomešati sa “šupljim” narukvicama. Titanijum je obično tamno sive boje (za razliku od svetlo sivog čelika) i satovi izrađeni od njega su prilično skuplji od onih koji imaju narukvice od šupljih linkova.

  Sledeće dve fotografije prikazuju narukvicu od šupljih segmenata:  Obratite pažnju na spojeve lima obeležene crvenom strelicom. Iako sa spoljne strane deluje kao narukvica od punog čelika, pažljiv pogled na unutrašnjost otkriva istinu. Ove narukvice, čak i kada su pažljivije izrađene, nisu dugotrajne i uglavnom se sreću na modnim satovima (koji ionako nisu predviđeni za neku dugotrajnu upotrebu) i na starim Vostok Amfibija satovima.


  Narukvica od punog čelika (Solid-link Bracelet)


  Kod ovog tipa narukvice, svaki segment je izrađen iz jednog punog komada čelika. Ovaj tip odaje onaj specifični osećaj težine i kvaliteta već na prvi dodir. Većina satova u cenovnoj klasi od 200€ pa naviše, ima ovakve narukvice. Naravno, moguće je sresti narukvice od punog čelika i u nižem cenovnom rangu, ali to nije tako uobičajeno.

  Važna stvar koju valja pomenuti na ovom mestu su završni segmenti narukvice iliti - “End link-ovi”. To su segmenti pomoću kojih se narukvica pričvršćuje za kućište i koji, kao i obični, mogu biti “Solid links” i “Hollow links”, odnosno od punog čelika ili šuplji. Linkovi od punog čelika su mnogo skuplji i komplikovaniji za izradu te se uglavnom nalaze na skupljim satovima. Međutim, nije neobično da sve do nekog srednjeg ranga cene, srećemo narukvice od punog čelika sa šupljim “end linkovima”.

  ''Solid'' i ''Hollow'' završni segmenti:
  Završni link je tako oblikovan da precizno prati konturu kućišta i ušica (lugova) te je o tome potrebno voditi računa ukoliko se želi zamenska metalna narukvica. Iako je možda željena narukvica odgovarajuće širine, neće je biti moguće namestiti na neki sat jer je moguće da završni link neće potpuno odgovarati konturama kućišta. O ovome treba voditi računa prilikom kupovine sata. Ukoliko neki proizvođač određeni model fabrički nudi i sa metalnom narukvicom i sa kožnim kaišem, uvek se savetuje kupovina verzije sa metalnom narukvicom. Obično je razlika u ceni između modela sa metalnom narukvicom i onog sa kožnim kaišem relativno mala, a kožni se kaiš neuporedivo lakše i jeftinije može zameniti od metalne narukvice. Velika je verovatnoća da će odgovarati samo originalna fabrička narukvica koju možda nije moguće naručiti ili je prilično skupa ako se kupuje posebno. Kupovinom verzije sata sa metalnom narukvicom i naknadnom kupovinom kožnog kaiša, za malu razliku u ceni dobijamo mnogo fleksibilnosti.

  Isti model sa dve opcije - kaiš i narukvica:

  Stilovi metalnih narukvica


  Na svetu je pregršt raznih proizvođača satova i pregršt različitih stilova metalnih narukvica koje nemaju neka posebna imena, međutim usled velike popularnosti, u satofilskim krugovima često se može čuti: “Jubile” (Jubilee), “Prezident” (President), “Ojster” (Oyster), “Rajs bid” (Rice Bead = Zrnca pirinča). Prva tri stila su Roleksova, ali su se toliko rasprostranili da gotovo svaki proizvođač narukvicu Ojster, Jubile ili Prezident stila u svom programu. “Zrnca pirinča” (Rice Beads) nemaju uobičajeni naziv u našem jeziku. Takve se narukvice sreću uglavnom na elegantnim satovima za odelo (Dress ili Dressy Watches) i na starovremskim - “vintidž” (vintage) satovima.

  ''Jubilee'' i ''Oyster'':
  ''President'':

  ''Rice Bead'':
  Metalne narukvice specifičnog stila, koje u poslednje vreme ponovo stiču popularnost, jesu “Mesh” (mrežaste) narukvice. Ove narukvice su bile popularne šezdesetih godina, a danas se uglavnom nalaze na ronilačkim satovima. One su izrađene od posebno upletene čelične žice i neodoljivo podsećaju na pancir košulje iz srednjeg veka. Ima ih veoma tankih i elegantnih (oko 1mm) do debelih i masivnih (4.5mm) za teške uslove eksploatacije.

  Debeli, "Heavy Duty Mesh'':
  Tanki i sofisticirani "Mesh":  Kao i kožni kaiševi i gumene narukvice, metalne narukvice mogu biti integrisane i standardne. Integrisanim nazivamo one koje svojim oblikom i dizajnerskim elementima u potpunosti slede konture i dizajn kućišta i mogu biti zamenjene samo originalnim narukvicama.
  Na sledećih nekoliko fotografija prikazani su primeri satova sa integrisanim narukvicama:

  Kopče


  Varijacije sistema zakopčavanja narukvica i kaiševa za satove su brojne. Na većini današnjih satova sa kožnim kaiševima se nalazi klasična kopča sa iglicom (Buckle), identična kopčama na kaiševima za pantalone ili neka od brojnih varijanti preklopne kopče (Folding clasp). Naravno, ima i mnogobrojnih drugih tipova ali su manje zastupljeni i to uglavnom na ženskim satovima. Kao što je slučaj sa segmentima narukvica, i kopče mogu biti izrađene od punog čelika ili od tanjeg, presovanog čeličnog lima. Kopče od punog čelika su masivnije, finije izrade, čvršće i sigurnije. No, to ne znači da limene kopče neće valjano obavljati svoju funkciju.
  U daljem tekstu ćemo vam pokazati najčešće varijante kopči za metalne narukvice i kožne kaiševe.


  Obična preklopna kopča (Simple Folding clasp)  Uobičajena je na "vintidž" satovima i na modernim satovima nižeg cenovnog segmenta. Zabravljuje se putem malog limenog jezička (1) koji ulazi u odgovarajući otvor (2) na kopči i tu se zabravljuje frikcijom. Usled upotrebe, ovaj se jezičak može blago iskriviti i više neće sigurno zabravljivati kopču. Na sreću, uglavnom ga je dovoljno nekim alatom malo pomeriti u odgovarajuću stranu da ponovo na zadovoljavajući način počne obavljati svoju funkciju. Ovakve kopče se mogu naći i na kožnim kaiševima. (Slika 2) Naravno, kopče za metalne narukvice i za kožne kaiševe nisu uzajamno zamenljive.

  Preklopna kopča sa sigurnosnom dugmadi (Folding clasp with Push Buttons)
  Nešto sigurnija varijanta kopče jer se ne zatvara prostom frikcijom vec jezičak ima utore u koje naležu dve polugice potiskivane oprugom. Oslobađa se istovremenim pritiskom na oba dugmeta.


  Preklopna kopča sa dugmićima i sigurnosnom bravicom (Folding Clasp with Push Buttons and Safety Lock)
  Prethodna varijanta poboljšana dodatkom sigurnosne bravice. Ova varijanta se danas najčešće sreće na satovima gotovo svih cenovnih segmenata.
  Gornji tip kopče se često primenjuje na ronilačkim satovima. U svojoj ronilačkoj izvedbi ova kopča može biti obogaćena tzv. ronilačkim produžetkom (a) odnosno, ekstenzijom (Diver extension). Ovaj produžetak omogućava nošenje sata preko rukava ronilačkog odela. Može biti u vidu dodatnog manjeg preklopa (kao na slici 1) ali na skupljim satovima može biti i u vidu svojevrsnog finog mehanizma. (slike: 2 i 3)

  Pored grubljeg podešavanja skidanjem i dodavanjem segmenata, dužina metalnih narukvica se može fino podešavati putem nekoliko rupica na preklopnoj kopči (označeno strelicama). To je takozvano "mikro-podešavanje".

  Integrisana "Leptir" kopča (Integrated "Butterfly Clasp)
  Ovakva kopča je gotovo neprimetna i uglavnom krasi skuplje, elegantne i sportsko-elegantne satove. I ona se, kao i obična preklopna kopča, može zatvarati frikcijom ili uz pomoć dugmića.

  Na fotografijama se vidi koliko je ova kopča neprimetna:  Na narednim skicama možete videti nekoliko manje uobičajenih kopči koje se mahom koriste za ženske satove:  Pošto smo iscrpli osnove koje se tiču metalnih narukvica, u sledećem pasusu posvetićemo se kožnim kaiševima.  Kožni kaiševi

  Koža je verovatno bila prvi izbor materijala za izradu kaiševa u vreme kada su se ručni satovi prvi put pojavili. I danas je zbog svojih karakteristika jedan od najčešćih materijala za izradu kaiševa za satove. Trajnost, mekoća i udobnost kože u kombinaciji sa najrazličitim mogućim stilovima i načinima obrade razlozi su tolike rasprostranjenosti.
  U vizuelnom smislu, metalne ili gumene narukvice možda ne pristaju svakom stilu sata, ali kožni kaiševi se mogu naći u toliko različitih varijacija da se slobodno može reći da nema sata na kome odgovarajući kožni kaiš ne bi dobro stajao. U praktičnom smislu ipak ima satova kojima bi bolje pristajala neka metalna ili gumena narukvica. Kada kožni kaiš jednom omekša i prilagodi se obliku zgloba, nema mu premca u udobnosti. Pri tom definitivno ima nečeg neponovljivo elegantnog i zavodljivog u svakom predmetu izrađenom od kože, bio to kaiš za sat, kožna jakna ili par izuzetnih cipela. Dobar kožni kaiš je stimulans za sva čula. Izgled, struktura, toplota, mekoća i miris kože izazivaju emociju koju hladna mehaničnost čak i najbolje metalne narukvice ne može izazvati.

  Na samom početku teksta smo elaborirali načine povezivanja kaiševa sa kućištem i njihove dimenzije tako da ćemo se u ovom odeljku posvetiti njihovim stilovima, vrstama kože u upotrebi i načinu održavanja.


  Vrste kože i stilovi


  Kaiševi za satove se uglavnom izrađuju od teleće kože. Ona pruža verovatno najbolji balans cene, izdržljivosti i mogućnosti za različite vrste obrade. Međutim, kaiš se može izraditi i od bilo koje druge vrste kože. Površina kaiša od teleće kože može biti obrađena na takav način da pristaje vrlo elegantnim satovima ali i sportskim i „Tool“ satovima. Većina luksuznih satova ima kaiševe od egzotične kože. Recimo, , za njihovu izradu se koristi koža zmija, guštera, aligatora, ajkule, raže, noja, u upotrebi su čak i pomalo bizarne vrste poput kože žabe ili kože sa pilećih nogu. Zajedničko pomenutim vrstama kože je da su prilično skupe i da se odlikuju karakterističnim reljefnim površinama. Na nešto jeftinijim elegantnim satovima susrećemo kaiševe od teleće kože čija je površina naročitim postupkom utiskivanja (Embossed Leather) oblikovana da odaje utisak strukture aligatorske kože.


  Uobičajena teleća koža:
  Na sledećim fotografijama možete videti kako izgledaju kaiševi od egzotičnih vrsta kože kao i neke specifične i popularne stilove.

  Sleva na desno, kaiševi od kože aligatora, zmije, raže, guštera, ajkule, bizona, noja, ribe, žabe, pileta i kaiš od krzna:

  Raznih dizajna i stilova ima nebrojeno mnogo ali ćemo čisto zarad ilustracije pokazati bar nekoliko specifičnih stilova.
  S leva na desno:
  Pilotski ''Flieger'' kaiš, ''Military'' kaiš, kožni NATO, dva modna kaiša, ''Racing'' ili ''Grand Prix' i nekoliko drugih, bezimenih:
  Kopče


  Sistemi zakopčavanja kožnih kaiševa su, osim najuobičajenijeg sistema kopče sa iglicom (Buckle), uglavnom isti kao i kod metalnih narukvica - sistem preklopne kopče i njena “Leptir” (Butterfly) dvostrana varijanta. Ove kopče su uzajamno zamenljive samo treba voditi računa o širini kaiša u delu gde se kopča nalazi (često se kaiš sužava od kućišta ka kopči pa kaiš koji je, recimo 20mm kod lugova, može biti 18mm ili 16mm kod kopče).
  Preklopna kopča se često sreće kod skupljih satova i sigurnija je od klasične kopče sa iglicom (gotovo da ne postoji šansa da sat ispadne iz ruku tokom stavljanja i skidanja) i bolje čuva kaiš eliminišući mesta na kojima se on često uvija. Na fotografijama se jasno vidi da kopča vodi dva kraja kaiša jedan preko drugog, smanjujući savijanje i mehanički stres. Obratiti pažnju da na prvoj slici, donja kopča manje uvija kaiš od gornje, dok kopča na drugoj slici gotovo uopšte ne izaziva nepotrebno savijanje kaiša.
  Održavanje


  Valjano održavani kožni kaiš može trajati veoma dugo, ipak ukoliko se sat nosi svakodnevno verovatno će biti potrebno zameniti ga nakon jedne do dve godine. Preklopna kopča može dobrano produžiti vek vašeg kaiša jer eliminiše svakodnevno savijanje i trenje.
  U letnjim mesecima znojenje je pojačano pa soli i vlaga ispiraju prirodna ulja koja se nalaze u koži te ona postaje krta i oštećuje se. Zbog svog organskog sastava kaiš može postati dom za brojne bakterije i gljivice koje mogu izazvati neprijatne mirise. Da bismo umanjili ove negativne efekte, leti bi valjalo malo olabaviti kaiš (recimo, toliko da možemo zavući mali prst izmedju kaiša i zgloba), što omogućava cirkulaciju vazduha pa vlaga brže isparava i kaiš je manje upija.  • Nakon svakog nošenja prebrišite kaiš suvom krpom. Ovo će upiti vlagu, ukloniti prašinu pomešanu sa znojem i tako ukloniti okruženje pogodno za nastajanje bakterija i gljivica. Istovremeno ovo će onemogućiti da se čestice nečistoće ponašaju kao abrazivna pasta kod detaljnijeg čišćenja. Za ovo valja koristiti mekanu pamučnu ili mikrofiber krpicu.
  • S vremena na vreme kaiš valja očistiti sa vrlo malo vode i blagog sapuna. Navlaženom krpom (ne mokrom) na koju ste stavili malo nežnog tečnog sapuna prebrišite kaiš, zatim ovo ponovite navlaženom krpom bez sapuna. Na kraju suvom krpom ili papirnim ubrusom upijte eventualno preostalu vlagu i ostavite kaiš da se malo prosuši na vazduhu pre nošenja.
  • Nije loše posle pranja kaiša tretirati ga sredstvom za održavanje kože. Ovih sredstava ima u prodavnicama cipela i megamarketima.  Gumene narukvice


  Ovu vrstu narukvica srećemo na sportskim satovima (posebno na ronilačkim). Vrlo su praktične, relativno jeftine i ne zahtevaju previše održavanja. Iako i metalne narukvice prilično dobro odgovaraju uslovima i izazovima eksploatacije sportskih satova, gumene narukvice su ipak u prednosti. Recimo, kod metalnih narukvica se prljavština može zavući među segmente, što kasnije ćišćenje čini prilično zamornim. Gumene narukvice nemaju tih problema, dovoljno ih je isprati mlazom vode. Takođe, metalne narukvice se relativno lako daju ogrebati, što je kod gumenih teže. Ukoliko se ipak ogrebotine umnože mnogo je lakše i jeftinije zameniti gumenu narukvicu nego polirati ili kupovati novu metalnu. Po dugotrajnosti, ove su narukvice negde na pola puta između metalnih narukvica i kožnih kaiševa, i u proseku traju oko 5 godina. Kopčaju se na iste načine kao metalne narukvice i kožni kaiševi (Varijantama preklopne kopče i kopče sa iglicom).
  Treba pomenuti da se ono što obično jednim imenom nazivamo "Gumenim narukvicama" zapravo proizvodi od brojnih elastomera: prirodne i sintetičke gume, PVC-a (Polivinil hlorida), PU-a (Poliuretana), silikonske gume (Silicone rubber)...

  Kaučuk, PU, silikonska guma:

  Ukoliko bi se pojavila mogućnost izbora između različitih "gumenih" narukvica, moglo bi se javiti i pitanje koji je od pomenutih materijala najbolji. Opšti savet po ovom pitanju nije moguće dati jer svi pomenuti elastomeri spadaju u generalne kategorije, a konkretne karakteristike neke narukvice zavise od konkretne formule određenog proizvođača. Može se reći da kvalitet narukvice više zavisi od samog proizvođača nego od vrste elastomera koji je upotrebljen za izradu. Korisnici koji ronilačke satove zapravo i koriste za ronjenje, preferiraju kaiševe od gume. Prema njihovim tvrdnjama gumene narukvice najbolje podnose izloženost soli, UV zracima i mehaničkim stresovima.

  Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da na nekim satovima, "gumene narukvice" mogu biti integralnog tipa. To znaci da ne mogu biti zamenjene nekim drugim. Ovde razlikujemo dva slučaja: Prvi je da su (obično kod jeftinih satova) narukvice izlivene u komadu sa oblogom kućišta, te se uopšte ne mogu zameniti, a drugi da su specifičnog, nestandardnog načina povezivanja sa kućištem, pa se mogu zameniti samo originalnim narukvicama.

  Integralne narukvice: Na prve tri fotografije su narukvice koje mogu biti zamenjene samo originalnim narukvicama, a na poslednje dve satovi sa narukvicama koje se ne menjaju. (kada puknu, sat postaje neupotrebljiv):  Održavanje

  S obzirom da se uglavnom nalaze na sportskim satovima deklarisanim na 100m (10bar) i više, gumene narukvice se veoma lako održavaju pod mlazom vode i uz pomoć mekane četke, blagog sapuna, te mikrofiber krpice. Uprkos priličnoj otpornosti na spoljne uticaje, uvek nakon izlaganja slanoj morskoj vodi narukvicu treba isprati slatkom vodom.


  Platnene narukvice i kaiševi (NATO/Zulu, Military)


  Tačno poreklo NATO/ZULU kaiševa je nepoznanica. Izvesno je da na neki način potiču iz vojnih krugova ali internetom kruže razne varijante priče o nastanku. Jedna od njih kaže da je ono što mi nazivamo “NATO kaiš” napravljeno po specifikaciji: Std. 66-47 milspec, britanskog ministarstva odbrane, a da je ZULU komercijalno ime kaiševa koje proizvodi firma Maratac. Drugi tvrde da se ovi kaiševi proizvode prema vojnim standardima: DEF STAN 66-15 (PART 1) i DEF STAN 66-15 (PART 2) koji su najnovija iteracija G10 standarda, koji je pak zasnovan na W10 standardu, koji se sa svoje strane bazira na standardima iz Drugog svetskog rata. Materijal za izradu nije više pamučna tkanina nego najlon ali je evidentno, sama ideja jednodelnog platnenog kaiša za sat, koji se provlači kroz lugove i ispod kućišta, veoma stara. Šta je od ovoga i u kojoj meri tačno, na kraju krajeva, nije ni važno. Važno je da se ovi popularni i praktični kaiševi, izrađeni od najlonskog ili poliesterskog platna mogu naći pod raznim imenima: NATO, Zulu, G10 itd, ali da su u osnovi ista stvar. Vlada prilična konfuzija oko označavanja i često se NATO i ZULU koriste kao sinonimi. Ono što je izvesno je da postoje dva specifična tipa ovih platnenih kaiševa:  1. ZULU – izrađen je od jednog komada tkanine koja je po pravilu nešto deblja i kruća od tkanine za izradu NATO kaiša
  2. NATO – Sastoji se od dva komada tkanine i platno je tanje od ZULU kaiša  NATO:

  ZULU:
  Sa gornjih fotografija očigledna je glavna konstrukciona razlika NATO i ZULU kaiševa – dodatni komad tkanine. Broj prstenova (Keeper Rings) za pridržavanje viška kaiša varira od 2 do 5. Koliko će prstenova imati odabrani kaiš zavisi samo od ličnih želja i estetike. U funkcionalnom smislu, smatramo da veći broj prstenova ne donosi značajne prednosti.
  Već je pomenuto da je ova vrsta kaiševa veoma praktična. Izuzetno su lagani, lako se održavaju pranjem, otporni su, udobni i jeftini. Ronioci, vojnici i ostali avanturisti ih vole i zbog specifičnog načina postavljanja koje omogućava odličnu sigurnost. U slučaju da jedna od iglica (spring bar*) pukne, sat će ostati na kaišu držeći se na preostaloj iglici. U slučaju klasičnih kaiševa, sat bi spao sa ruke i bio bi oštećen ili izgubljen. Zbog svoje dužine, omogućavaju nošenje ispod rukava ili preko ronilačkog odela, letačkog kombinezona i sl.
  Internet tržište je preplavljeno brojnim varijantama NATO/ZULU kaiševa različitog stepena kvaliteta. Ima debljih i tanjih, onih od platna gušćeg tkanja kao i onih ređeg tkanja (tzv. tropik).


  Kada je kvalitet u pitanju, treba obratiti pažnju na četiri stvari:  1. Debljina kaiša: Oni dolaze u debljinama od jedva 1mm do oko 2mm. Najčešće su debljine 2mm što je, verovatno, idealno. Ova debljina omogućava da teži satovi čvrsto stoje, a pritom kaiš nije previše glomazan.
  2. Kako su pričvršćeni prstenovi: Oni mogu biti pričvršćeni termički, lepljnjem i prošivanjem. Najveću čvrstinu i najbolji kvalitet nude oni NATO/ZULU kaiševi kod kojih su prstenovi pričvršćeni prošivanjem.
  3. Oblik i debljina prstenova: Prstenovi su ovalni ili četvrtasti. Iako nema ničeg inherentno lošeg u četvrtastim prstenovima, opšti je stav da su NATO/ZULU kaiševi sa ovalnim prstenovima, debljine oko 3mm, obično najkvalitetniji.
  4. Dužina kaiša: Proizvođači i prodavci retko ističu dužinu svojih kaiševa, stoga treba obratiti pažnju i možda zatražiti dodatne informacije u vezi sa ovim. Ovo naglašavamo zato što je moguće naići na vrlo kratke NATO/ZULU kaiševe koje bi ljudi većeg prečnika zgloba jako teško nosili, a potpuno ih je nemoguće nositi preko ronilačkog odela.


  Četvrtasti i ovalni prstenovi:  NATO/ZULU kaiševi dolaze u standardnim širinama od 16mm do 24mm (možda je moguće pronaći uže ili šire od ovoga, ali ogromna većina se kreće u pomenutom dijapazonu), i utvrđivanje kompatibilnosti sata sa njima se obavlja na način kako je na samom početku izloženo.

  U poslednje vreme postali su popularni i NATO/ZULU kaiševi od kože:  NATO/ZULU kaiševi su među ljubiteljima sportskih i avanturističkih satova popularni već neko vreme, međutim, fenomen NATO/ZULU nije zaobišao ni modni svet. Prošle godine je na vrhuncu bio trend uparivanja šarenih platnenih kaiševa sa elegantnim i tankim "Dressy" satovima, što je prema klasičnom shvatanju svetogrđe.

  Bilo kako bilo, ne može se poreći da ovakav šareni kaiš može zaista osvežiti izgled sata i dati mu neku “letnju” notu:


  Eto nas na samom kraju ovog izlaganja o kaiševima i narukvicama, nadamo se da smo pomogli novajlijama u svetu satova da razluče šta je šta, da smo ukazali na najveće prednosti i mane pojedinih izbora i olakšali im kupovinu zamenskog kaiša ili narukvice. Za one već iskusne u ovoj materiji, nadamo se da će im prikaz dobro doći kao svojevrsni podsetnik.


  *
  Iglica ili Spring bar (slika 1) je metalna cevčica kružnog preseka (b) koja u sebi ima male opruge (springs) koje potiskuju dve iglice nešto manjeg dijametra (a) koje ulaze u odgovarajuće rupe na lugovima ili kopči i tako omogućavaju povezivanje kaiševa i narukvica (na slici 2 se vidi kako iglica stoji). Prečnik im se kreće od 6mm do 30mm. Standardne iglice su 1.8mm.

  ** Obratiti pažnju da li je sat vodootporan. Ukoliko je obeležen sa 50m/5bar perite narukvicu ali ipak vodite računa da previše ne kvasite samo kućište. Ukoliko je oznaka Waterproof 100m/10bar i više, bez problema možete prati i ribati i sat i narukvicu.
  mikiminca, VLADAN P, bt321 and 6 others like this.
  This article was originally published in forum thread: Narukvice i kaiševi za ručne satove started by anbeast View original post