• Vostok Europe Lunokhod 2 daleko iznad zemljinog tla


    Danas se obeležava Međunarodni dan čovekovog leta u kosmos. Odnosno, na današnji dan je astronaut Jurij Gagarin 12. aprila 1961. godine sa letelicom “Vostok” obavio prvi let u svemir.

    Kompanija Vostok Europe i njihov tim proslavlja ovaj dan poslavši svoj model Lunokhord do ivice stratosfere, daleko iznad zemljinog tla.






    Na priloženim slikama se može videti njegovo putovanje od tla ka visinama, gde je sam model bio pričvršćen za stratosferni balonom. Visinski baloni su bezpilotni i uglavnom su ispunjeni helijumom ili hidrogenom, puštaju se da lete u okvirima stratosfere i mogu da dosegnu od 18 do 37 km. Često se koriste kao instrument korišćen za prognozu vremenskih prilika, često su opremljeni sa radio transmiterima, kamerama, navigacionim sistemima i GPS uređajima.

    Danas je ovaj balon korišćen za test performansi Vostok Europe ručnog sata, kada je dostignuta visina od 19.680 m, što je oko dva puta više od Everesta, najvišeg vrha na svetu. Vostok Europe Lunokhod sat je savršeno radio na ekstremnim visinama, preživljavajući temperaturu od čak -44C, vakum pritisak 88mB i radijaciju od 1200mkR/h.












    - Vostok Europe Lunokhod-2 -
    Tehničke karakteristike sata:


    Mehanizam: kvarcni, Soprod TM36.03VE
    Funkcionalnosti: prikaz sati, minuta i sekundi, odbrojavanje dana (31 dan), hronograf, GMT, helijumski ventil
    Materijal kućišta: 316L nerđajući čelik
    Prečnik kućišta: 49 mm
    Krunica: ušrafljujuća
    Rotirajući prsten: u jednom smeru
    Staklo: mineralno, debljine 3,5 mm
    Iluminacija: tritijumske cevčice
    Vodootpornost: 300 m
    Kaiš: silikonski, širina 24mm, kopča

    Izvor: Vostok Europe
    Aleksandar89 and araphel like this.
    This article was originally published in forum thread: Vostok Europe Lunokhod daleko iznad zemljinog tla started by Shmizla View original post