• Dugena - kratak istorijat

    Kompanija Dugena osnovana je 1917. godine u nemačkom gradu Ajzenahu, a pripadala je švajcarskoj Alpini. Predak ove kompanije je Corporation d'Horlogers Suisse, koja će kasnije postati Union Horlogère, a na proizvodima je pisalo Alpina. Alpina je otvorila filijalu u Nemačkoj, u saksonskom gradu Glashite (Glashütte, poznato, zar ne?), a kao kuriozitet se može navesti i to da se ovaj deo Nemačke zove Saksonska Švajcarska. Na sledećoj slici vidi se stara zgrada Alpine.
    Tokom Drugog svetskog rata saveznici su zabranili švajcarskom proizvođaču da pod imenom Alpina prodaje svoje satove u Nemačkoj, ali da se Vlasi, pardon saveznici ne dosete, oni su od 1942. godine počeli da koriste ime Dugena.


    Ime Dugena je zapravo akronim, a sastavljen je od nemačke sintagme Deutsche Uhrmacher-Genossenschaft Alpina, tj. Zadruga nemačkih časovničara ’Alpina’. Fabrika se 1927. godine preselila u Berlin, što se nakratko pokazalo kao ne baš pametan potez, bar po završetku Drugog svetskog rata. Naime, fabrika se zadesila u sovjetskoj okupacionoj zoni, pa je prodaja platežnom zapadnom tržištu bila otežana. Srećom po ovu kompaniju, uspeli su da sedište nekako prebace u Darmštat 1948. godine, te je zahvaljujući ogromnom tržištu, spremnom da satove plati po pristojnim cenama, fabrika uspela da opstane. Uprkos udarcu koji je celokupna časovničarska industrija doživela od kvarcnih satova, Dugena je uspela da opstane, ali vlasnici su se menjali. Naravno, ni ovaj proizvođač nije bio imun na proizvodnju kvarcnih satova, ali i zbog čega bi ih izbegavao? Jedno vreme je bila u vlasništvu grupe Egena Goldpfei iz Hong Konga, ali je 2009. ponovo došla u nemačko vlasništvo kada ju je otkupila Nova Tempora Uhren und Schmuck GmbH.


    Danas se ovaj brend i dalje prepoznaje kao nemački, premda nikako ne može da se oslobodi švajcarskih korena, ali i drugih uticaja u časovničarskoj industriji.


    Za kraj prilažem nekoliko slika, koje će vas malo voditi kroz prošlost, ali i upoznati sa najnovijim modelima ovog proizvođača.





    Izvori:
    DUGENA Uhren
    Dugena Watches
    Dugena - Watches Wiki, The Best Watches And Watch Brands
    Click Tempus � Blog Archive � Turning Points in Time of Alpina Watches
    Slike preuzete sa interneta.

    This article was originally published in forum thread: Dugena - kratak istorijat started by Neša View original post