• Breguet Type XXII 3880

  Breguet Type XX proizvođen 1950-ih godina za francuske vazdušne snage začetnik je uspešne serije koja se nastavila sa modelima XXI i XXII. Breguet XX brzo je stekao naklonost profesionalnih pilota i šire publike, i definitivno predstavlja jedan od najvažnijih pilotskih modela posleratne ere. Njegova velika prednost, pogotovo za profesionalce, bila je "flyback" funkcija hronografa.

  Povezanost Breguet-a sa svetom avijacije seže još dalje. Porodica Breguet pored proizvodnje satova, uspešna je bila i u proizvodnji aviona. Tako je Breguet XIX avion 1922. godine imao istorijski let, od Pariza do Njujorka bez stajanja.  Sada se postojećem modelu, izrađenom od čelika, pridružuje i model izrađen od ružičastog zlata, sa oznakom 3880. Kućište odlikuju dimenzije od 44 mm, ušrafljujuća krunica i vodootpornost od 100 metara. Bezel sa 60-minutnom skalom može se okretati u oba smera, što je i očekivano za pilotski sat.

  Uz kućište od ružičastog zlata odlično se uklopio trodimenzionalni braon brojčanik sa crvenim detaljima. Kazaljke su takođe izrađene od ružičastog zlata i premazane luminescentnim premazom (satna i minutna). Luminescentni premaz nanesen je i na markere na brojčaniku. Sekudna kazaljka hronografa dolazi do izražaja zahvaljujući crvenoj boji.  Zanimljiv detalj je podbrojčanik na "9h", na kojem se prikazuju sekunde. Videćete da se kružna skala završava sa "30", što znači da sekundara pravi pun krug na svakih 30 sekundi.

  U satu se nalazi automatski kalibar 589F, sa 27 rubina. Rezerva snage iznosi 40 časova. Ističe se svojom visokom frekvencijom od 10 Hz (72.000 o/č). To je postignuto zahvaljujući silicijumskoj spirali. Upotreba naprednih materijala rešila je probleme sa podmazivanjem. Tu je i "flyback" funkcija koja dozvoljava zaustavljanje i ponovno startovanje štoperice samo sa jednim pritiskom.


  Zaprečni sklop

  Ovaj prelepi sat dolazi na kožnom kroko kaišu, sa atraktivnim dvobojnim štepom. Sat će biti predstavljen na nadolazećem Baselworld-u. Cena još uvek nije poznata, ali očekujte petocifrenu brojku.
  This article was originally published in forum thread: Breguet Type XXII 3880 started by krstin View original post