• Maurice Lacroix Masterpiece Seconde Mystérieuse

    Maurice Lacroix Masterpiece kolekcija predstavlja samu perjanicu ovog brenda. Modele ove kolekcije uglavnom odlikuju zanimljive komplikacije. Takav je slučaj i sa modelom Seconde Mystérieuse. Kako mu i samo ime kaže, prikaz sekundi je zaista nesvakidašnje rešen.



    Novi model biće predstavljen na Baselworld-u, koji se održava sledećeg meseca. Glavna karakteristika Seconde Mystérieuse modela je predimenzionisani podbrojčanik sekundne kazaljke. Misteriozna sekundara lebdeći kruži oko podbrojčanika, dok se i sama rotira oko svoje ose tokom svakih petnaest sekundi. Ako ništa drugo, ovo rešenje je svakako dopadljivo oku i ujedno je odlična tema za započinjanje razgovora sa drugim ljubiteljima satova.

    Na nešto manjem podbrojčaniku vrši se prikaz sata i minuta, a ostali deo brojčanika je skeletoniziran. Delimično otkriven je „in-house“ mehanizam sa oznakom ML215. Radi na frekvenciji od 18,000 o/č (2.5 Hz). Rezerva snage iznosi 50 časova, a u mehanizmu se nalazi 48 rubina. Precizno je podešen u pet pozicija i to jednom u stanju pune navijenosti, a drugi put nakon 24 časa. Kalibar je inače dekorisan sa rodijumski presvučenim mostovima, peskiranom finišu i dijamantski sečenim ivicama glavnog mosta. Rotor je ukrašen ženevskim šarama.



    Prečnik kućišta Masterpiece Seconde Mystérieuse modela iznosi 43 mm. Zakrivljeno safirno staklo ima nanešen anti-reflektivni premaz sa obe strane. Poklopac sata je ušrafljujući, a i na njemu se nalazi safirno staklo. Vodootpornost iznosi 50m, što je u svakom slučaju dovoljno za sat klasičnog dizajna.

    Pored verzije od nerđajućeg čelika proizvodiće se i verzija sa PVD premazom. U zavisnosti od tipa kućišta, sat dolazi na kaišu izrađenom od krokodilske kože, koja može biti u crnoj, ili braon boji.


    Obe verzije biće proizvedene u ograničenoj seriji od 125 primeraka (svaka). Očekuje se cena od približno 11.000 eura. Očigledno je da Maurice Lacroix cilja visoko. Iako se radi o relativno mladom proizvođaču, ostavio je određeni trag u časovničarskoj industriji. To potvrđuju i modeli Masterpiece kolekcije.


    Izvor: Maurice Lacroix
    This article was originally published in forum thread: Maurice Lacroix Masterpiece Seconde Mystérieuse started by krstin View original post