• Jaeger-LeCoultre Hermés Atmos



    Atmos kolekcija satova proizvođača Jaeger-LeCoultre, predstavlja verovatno jednu od najpoznatijih i najslavnijih linija stonih satova u prethodnih 100 i više godina. Nedavno su u ovoj kompaniji predstavili najnoviji model iz ove slavne kolekcije, izrađen u saradnji sa Hermés Paris.

    Mehanizam ovih satova radi bez ikakvog navijanja. U principu ovi satovi sadrže hermetički zatvorenu kapsulu, koja sadrži mešavinu gasova koja se širi kako temperatura raste i skuplja se sa padom temperature. Pošto je ova kapsula povezana sa glavnom oprugom, ona navija i pokreće mehanizam.



    Ono što je zanimljivo za ovaj sat je da je razvijen u saradnji sa kompanijom Hermés, sa kojim JLC ima dugu poslovnu istoriju, koja datira još od 20-ih godina prošlog veka, kad je JLC snabdevao Hermés mehanizmima za njihove satove. Pri izradi ovog sata je učestvovala još jedna kompanija pod nazivom Les Cristalleries de Saint-Louis, koja je poznata po ručnoj izradi stakla, na način na koji se izrađivalo mnogo godina unazad.



    Dimenzije ovog interesantnog sata su 276 x 276 x 272 mm, a težina nešto malo više od 10 kg. Kroz ručno rađenu rupičastu spoljašnost pruža se pogled na JLC caliber 560a Atmos mehanizam.

    Sat je napravljen u limitiranoj seriji od 176 primeraka i cena se kreće oko 30.000,oo €.

    Izvor
    This article was originally published in forum thread: Jaeger-LeCoultre Hermés Atmos started by Rus_PA View original post