• Cyrus Klepcys i W Motors Lykan Hypersport

    Verovatno je retko ko od vas čuo za Cyrus, malog i nezavisnog proizvođača satova. Međutim, Cyrus je svakako vredan pomena. Pored zanimljivih satova, ovaj brend ima i nesvakidašnji tržišni nastup.


    Najpoznatiji model ove kompanije je Klepcys. Nedavno je predstavljena specijalna verzija ovog sata, koju ne možete kupiti! Kako to? Tako što se limitirani Klepcys dobija samo ako kupite super-automobil Lykan Hypersport, kompanije W Motors. Zaista velikodušno od njih. Sve što je potrebno jeste da pripremite 2,7 miliona eura za automobil. Ali morate biti brzi! Cyrus Klepcys W Motors biće napravljen u svega 7 primeraka.



    Lykan Hypersport razvijen je u Bejrutu, od strane Ralph-a R. Debbas-a. Prvi arapski super-automobil pogonjen je rednim šestocilindričnim agregatom, sa dva turbo-punjača, koji oslobađa više od 750 konjskih snaga. Ovo je dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za svega 2,8 sekundi. Kazaljka brzinomera će se zaustaviti tek na zapanjujućih 395 km/h. Sigurno je da će vožnja ovim automobilom biti pravi doživljaj, a Cyrus Klepcys na ruci će ga samo učiniti još boljim. Međutim, gledanje u ovo delo vrhunskog časovničarstva prilikom vožnje se ne savetuje! Ali dosta priče o automobilu...



    Mehanizam ovog sata u osnovi ima tri funkcije, prikaz vremena, datuma i indikator mesečevih faza. Ne zvuči preterano složeno? U Cyrus-u su učinili sve da ipak bude.



    Iako je komplikacija mesečevih faza najatraktivnija, ipak nije najsloženija. Replika meseca, prečnika 5 mm, sa sigurnošću će privući vaš pogled. Nalazi se između pozicija „4h“ i „5h“.

    Retrogradni prikaz datuma je ipak mnogo složeniji. Radi se o nesvakidašnjem rešenju, koje je Cyrus i patentirao. Trodimenzionalna kocka se rotira i prikazuje prvu brojku svakog datuma (0, 1, 2, 3). Kocka se pomera duž skale na kojoj je naznačen drugi broj u datumu (od 0 do 9).

    Ni retrogradni prikaz vremena nije ništa jednostavniji. Vrši se putem trodimenzionalne kazaljke. Sa jedne strane kazaljke prikazuju se sati, a sa druge minuti i sekunde. Kazaljka se kreće od „12h“, do „7h“, gde u zavisnosti od boje (plava ili bela) pokazuje da li je pre ili posle podne.

    Iza razvoja ovog složenog mehanizma krije se jedan od najinovativnijih časovničara u industriji - Jean-François Mojon. Kalibar sa oznakom CYR598 radi na frekvenciji od 4Hz (28,800 v/č). Rezerva snage iznosi 40 časova. U mehanizmu se nalazi 37 rubina, a sastoji se od ukupno 456 komponenti.



    Prečnik kućišta modela Cyrus Klepcys W Motors iznosi 48mm (uključujući i krunice). Od „standardne“ verzije ga izdvajaju plavi detalji (replika meseca, zavrtnji), kao i logo kompanije W Motors koji je ugraviran na lugovima. Još jedna specifičnost otkriva se kada okrenete kućište. Videćete otisak prsta Jean-François-a Mojon-a, čoveka koji je udahnuo dušu ovom satu.


    IZVOR: Cyrus
    This article was originally published in forum thread: Cyrus Klepcys i W Motors Lykan Hypersport started by krstin View original post