• Richard Mille 59-01 Tourbillon Yohan Blake - Asimetrična zver



    Proizvođač Richard Mille poznat je po izradi satova od nesvakidašnjih materijala, kao i po izradi vrhunskih mehanizma. Ime Richard Mille dovodi se i u vezu sa mnogim sportistima. Tako je Rafael Nadal zaštitno lice ovog brenda. Ipak, model koji sada predstavljamo nema veze sa čuvenim Rafom.

    Richard Mille 59-01 Tourbillon Yohan Blake, kao što mu i sam naziv kaže, napravljen je za jamajčanskog sprintera Yohan-a Blake-a. Blake je i ranije viđen kako nosi Richard Mille sat prilikom trke. Međutim, 59-01 Tourbillon Yohan Blake specijalno je napravljen za ovu namenu. Morali su biti ispunjeni veliki zahtevi, u pogledu izdržljivosti, težine i ergonomije. Otišlo se i korak dalje. Kako je Yohan Blake levoruk i sat nosi na desnoj ruci, RM 59-01 prilagođen je upravo tome.


    Yohan Blake

    Kućište je asimetrično. Dimenzije iznose: 50mm x 43mm x 16mm. Pored aerodinamičnog oblika, kućište je i veoma lagano. Napravljeno je od kompozitnih materijala. Zahvaljujući nesvakidašnjem obliku i kombinaciji boja, RM 59-01 zaista podseća na zver! Tu su i četiri vidljiva mosta, koji asociraju na šapu divlje životinje, i još više doprinose ovakvom izgledu. Mostovi su napravljeni od anti-korozivnog aluminijuma. Osnovna ploča mehanizma napravljena je od titanijuma petog razreda čvrstoće.



    Ali zašto baš zeleno-žuta zver? Kako je Yohan Blake iz Jamajke, tu je zeleno-žuta kombinacija boja. Blake-a mnogi nazivaju zver, zbog svog specifičnog nastupa. Prilikom trke, Blake širom raširenih šaka naprosto grabi vazduh, poput divlje zveri.



    Može se reći da je mehanizam impozantan, iako još uvek nije objavljeno puno tehničkih detalja. Dovoljno je imati u vidu da pored velike složenosti i turbijona, mehanizam može da pretrpi velike G-sile.

    RM 59-01 biće proizveden u ograničenoj seriji od 50 primeraka. Prodavaće se po ceni od približno 465.000 eura.


    IZVOR: Richard Mille
    This article was originally published in forum thread: Richard Mille 59-01 Tourbillon Yohan Blake - Asimetrična zver started by krstin View original post