• Zenith Academy Christophe Colomb Hurricane

  Od svog osnivanja 1865. godine, Zenith konstantno pomera granice po pitanju preciznosti mehaničkih satova. Model Academy Christophe Colomb Hurricane upravo je oličenje takvog napretka. Pored visoke frekvencije mehanizma od 36,000 otkucaja po času, tu je i sistem koji smanjuje uticaj gravitacije, kao i „fusée-chain“ sistem prenosa konstantne sile.



  Da li ste znali da je Zenith od svog osnivanja do današnjeg dana osvojio 2.333 nagrade za preciznost svojih mehanizama?! To je naravno apsolutni rekord. Definitivno se može reći da je to područje u kojem se Zenith ističe. Možda i najveći pomak po ovom pitanju napravljen je 1969. godine sa predstavljanjem visokofrekventnog El Primero mehanizma. Deset otkucaja po sekundi omogućilo je veću preciznost u merenju vremena.


  Kalibar El Primero 8805 koji se nalazi u novom modelu

  Kako je Kristofer Kolumbo prevazišao mnoge prepreke i otkrio novi kontinent, model Academy Hurricane, posvećen njemu, takođe prevazilazi mnoge prepreke sa ciljem što preciznijeg merenja vremena.

  Sa postepenim pražnjenjem rezerve snage, smanjuje se amplituda mehanizma i preciznost opada. Međutim, „fusée-chain“ sistem omogućava isporuku konstantne sile. Iako njegova primena seže nekoliko vekova u nazad, danas ga samo šačica proizvođača implementira u svoje mehanizme.
  Razlog ne leži samo u složenosti ovog sistema, već i u dimenzijama ručnih satova, koje su ograničavajući faktor. Zenith je ipak prevazišao prepreke i ušao u mali klub proizvođača kojima je ovo pošlo za rukom. Lanac koji prenosi silu dugačak je 18 cm i sastoji se od čak 585 elemenata.



  Kako je sa „fusée-chain“ sistemom eliminisan izohronizam, ostalo je pitanje uticaja gravitacije na mehanizam. Vrhunski proizvođači u prošlosti, ali i danas, nastojali su da to reše sa klasičnim turbijonom. Kako kod ručnih satova klasičan turbijon ne ostvaruje veće efekte u realnim uslovima, u Zenith-u su otišli korak dalje. Patentirali su revolucionarni žiroskopski sistem kontrole gravitacije. On omogućava da se zaprečni sklop u svakom trenutku nalazi u horizontalnoj poziciji. Radi se o rešenju vrednom svake pohvale, koje sa sigurnošću uzdiže Zenith u očima obožavalaca.



  Zenith Academy Christophe Colomb Hurricane nije samo vrhunsko delo časovničarstva zbog svojih tehničkih karakteristika, već i zahvaljujući fascininantnom izgledu. Safirno staklo otkriva kako prednju stranu, tako i poleđinu sata. Prečnik kućišta ima nešto veće dimenzije – 45 mm, što uopšte ne čudi imajući u vidu kompleksnost mehanizma. Prikaz vremena se vrši putem dva odvojena pod-brojčanika. Na jednom se prikazuju sati i minuti, a na drugom sekunde. Na trećem pod-brojčaniku nalazi se indikator rezerve snage. Pažnju vam neće privući samo brojčanici, već i vidljivi „fusée-chain“ sistem. Ipak najviše ćete se diviti žiroskopskom sistemu kontrole gravitacije na poziciji „6h“.



  Za kraj, malo o brojkama. Ovo remek delo časovničarstva biće napravljeno u svega 25 primeraka. Kako je već navedeno, lanac koji prenosi silu sastoji se od 585 elemenata. Kalibar El Primero 8805 sastoji se od 354 elementa, a modul za kontrolu gravitacije od 173 elementa. Prostim sabiranjem dolazimo do zapanjujućeg podatka da se mehanizam ovog sata sastoji od 1112 delova! Da li se neko usuđuje da pita za cenu? Ipak ćemo vam dati odgovor – približno 210.000,oo EUR.







  IZVOR: ZENITH
  dexter likes this.
  This article was originally published in forum thread: Zenith Academy Christophe Colomb Hurricane started by krstin View original post