• Audemars Piguet Royal Oak Offshore Titanium Grand Complication  Audemars Piguet je na ovogodišnjem SIHH-u predstavio svoj prvi Royal Oak Offshore sat sa Grand Complication mehanizmom. Prepoznatljiv dizajn i dugogodišnje iskustvo u kreiranju, kako satova tako i mehanizama visoke klase, su rezultovali nastanak jednog ovakvog izuzetnog modela.

  Royal Oak Offshore je nastao 1993. godina, ovaj model ultra sportskog i modernog dizajna je pre dvadeset godina bio delo čuvenog Gerald Genta-e. Sada, nakon dve decenije, ovaj model se pojavljuje pred očima javnosti sa izuzetnim Grande Complication mehanizmom.

  Kao što smo spomenuli, najupečatljivija karakteristika ovog sata je njegov mehanizam. Reč je o automatskom kalibru oznake 2885, koji pored prikaza vremena i hronograf funkcije, ima još tri komplikacije – minutni ripiter, večiti kalendar i indikator mesečevih mena. Na njemu su ručno obrađeni pojedini delovi mehanizma.


  Kako bi se moglo uživati u pogledu na ovaj mehanizam, sastavljenog od 648 komponenata, proizvođač se odlučio za transparentni brojčanik i poklopac kućišta. Stoga se za Royal Oak Offshore Titanium Grand Complication može navesti da je novi skeletonizirani model. Pomenuti mehanizam je smešten unutar fino brušenog titanijumskog kućišta, promera 44 mm, na kome je postavljena korona od crne keramike. Od istog materijala su napravljeni krunica i hrono tasteri, što stvara vizuelni kontrast naspram sive boje titanijuma. Pored toga što je providan, brojčanik je specifičan po tome što su na njemu postavljna četiri podbrojčanika koji imaju “dve u jednoj” indikativne funkcionalnosti. Na poziciji “12h” se nalazi indikator mesečevih mena i prikaz broja nedelje u godini dana. Na poziciji “3h” je smešten prikaz dana u nedelji i 30-minutni hronograf indikator. Zatim se na “6h” nalazi prikaz meseca u godini. Prikaz datuma je zauzeo mesto na “9h” zajedno sa malom sekundarom. Odnosno, možemo pojednostaviti, podbrojčanici na “3, 6 i 9h” imaju dodatne hronograf funkcionalnosti. Brojčanik je oivičen 60-minutnom skalom u svetlo sivoj boji. Satni markeri su u sličnom tonu, odnosno, izrađeni su od belog zlata, a kazaljke su presvučene luminescentnom farbom. Ovaj premaz će svakako pomoći vlasniku sata da lakše očita vreme u tami. Sat dolazi sa narukvicom od crnog kaučuka koja na sebi ima kopču izrađenu od titanijuma.

  Karakteristično kod ovog sata je to, što je izrađen u limitiranoj seriji od svega 3 komada, takođe za njegovu izradu je zadužen pre svega jedan časovničar. Njemu je bilo potrebno oko 700 radnih sati precinog rada kako bi se stvorilo ovakvo jedno remek delo.


  Tehničke karakteristike:

  - Referentni broj:
  26571IO.OO.A002CA.01
  - Limitirana serija:
  3 komada
  - Kućište:
  Titanijum, prečnik 44 mm, brojčanik i poklopac kućišta od safirnog stakla, korona, krunica i tasteri od crne keramike, vodootpornost do 20 m.
  - Brojčanik:
  Safirno staklo, satni markeri od belog zlata, kazaljke presvučene luminescentnom farbom, 60-minutna skala pri rubu brojčanika u svetlo sivoj boji
  - Funkcionalnosti:
  Minutni ripiter, večiti kalendar, split-second hronograf, prikaz sati i minuta, mala sekundara
  - Mehanizam:
  Kalibar 2885, automatski
  Prečnik 31,60 mm
  Visina 8,95 mm
  Broj komponenata 648
  Rezerva snage 45 h
  Frekvencija 19.800 v/h
  - Specifične karakteristike:
  Grande Complication mehanizam
  Hronograf mehanizam sa vertikalnim zupčanikom (column wheel)
  Metalizirani safirni indikator mesečevih mena
  Oscilirajući teg dekorisan po zahtevu kupca
  Ručno obrađeni delovi mehanizma
  Ručno obrađeni mostovi mehanizma
  - Narukvica:
  Crna guma sa titanijumskom kopčom

  IZVOR: Audemar Piguet
  This article was originally published in forum thread: Audemars Piguet Royal Oak Offshore Titanium Grand Complication started by Shmizla View original post