• Hippocampus sat - Spoj umetnosti i horologije



    U ženevskoj M.A.D. galeriji trenutno su izloženi satovi napravljeni od strane umetnika Miki-a Eleta-e. Radi se o veoma zanimljivim umetničkim delima, međutim još zanimljivije je da je Eleta poreklom sa naših prostora. Rođen je 1950. godine u Bosni i Hercegovini. Sa 23 godine preselio se u Švajcarsku.


    Eleta u svojoj radionici

    Iako je Eleta prvenstveno umetnik, proslavio se i kao časovničar. Njegovo umeće je očigledno. Na fotografiji ispod vidite model Hippocampus, koji predstavlja pravi dragulj ove izložbe. Visok je čak 2,8 metara. Prikaz vremena je veoma zanimljiv - Na levoj strani prikazuju se minuti, a na desnoj sati.



    Zaprečni sklop sata je dizajn samog Eleta-e. Pogoni ga kontra-teg u obliku morskog konjića. Na svakih sat vremena Hippocampus odsvira mehanički generisanu melodiju. Što je još impresivnije, svaka melodija je unikatna i neće se ni jednom ponoviti u periodu od preko 100 godina.



    Hippocampus je na prodaju, po ceni od 165,000 američkih dolara. Za više informacija posetite sajt M.A.D. galerije.
    This article was originally published in forum thread: Hippocampus sat - Spoj umetnosti i horologije started by krstin View original post