• Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee

  Na ovogodišnjem SIHH-u kompanija Jaeger-LeCoultre predstavila je zapanjujući model Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee. Iza podužeg imena krije se sat sa letećim žiro-turbijonom, koji izgleda kao da pluta u bestežinskom stanju. Pored toga, tu je i sferična balansna opruga. Zvuči zanimljivo?  Kako se u nazivu ovog modela krije reč Jubilee, možemo pretpostaviti da se upravo njime proslavlja 180 godina postojanja manufakture Jaeger-LeCoultre, osnovane 1833 godine. Izbor ovog modela ne čudi, imajući u vidu da je pomoću njega prikazano svo umeće časovničara iz ove kuće.

  Složenost kalibra 176 povećava i hronograf sa digitalnim prikazom izmerenog vremena, koji se kontroliše putem jednog tastera. Ali da se vratimo na žiro-turbijon, koji predstavlja nešto zaista nesvakidašnje. Dobio je naziv po tome što se pokreće kao žiroskop. Delikatno kućište žiro-turbijona izrađeno je od titanijuma. U kavezu se krije sferična balansna opruga, nešto što se ne viđa u mehanizmima ručnih satova.


  Sferična balansna opruga

  Kućište ovog modela izrađeno je od platine, sa vodootpornošću od 5 bara. Prečnik od 43,5 mm i visina od 15,5 mm mogu se okarakterisati kao nešto veći, ali treba imati u vidu složenost mehanizma koji se krije ispod kućišta. Tačnije, nije baš da se krije. A što bi se i krio, kada je pravo remek delo časovničarstva. Pored vidljivog turbijona, i providna poleđina kućišta otkriva dekorisani mehanizam.  Dizajn modela Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee inspirisan je džepnim satovima iz devetnaestog veka. Dolazi na plavom kaišu izrađenom od aligatoske kože, a kopča sa finim podešavanjem je remek delo sama za sebe. Sastoji se od približno 100 delova!  Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee biće proizveden u ograničenoj seriji od 75 primeraka. Očekuju se i verzije izrađene od drugih plemenitih metala.

  Izvor: Jaeger-LeCoultre
  dexter likes this.
  This article was originally published in forum thread: Jaeger-LeCoultre Master Grande Tradition Gyrotourbillon 3 Jubilee started by krstin View original post