• A. Lange & Söhne Grand Lange 1 Lumen sat



    Jedan zanimljiv sat stiže nam iz ove manufakture. Uglavnom se dosadašnji A. Lange & Söhne modeli nisu se mogli pohvaliti sa luminescentnim premazom na kazaljkama i markerima. To je i očekivano, jer se radi o satovima klasičnog izgleda. Međutim svako će se složiti da je postojanje luminescentnog premaza veoma praktično kada se nađete u mraku. Zato je kod modela Grande Lange 1 Lumen zadržana elegancija koja odlikuje i druge modele iz ove kuće, a kao praktični detalj tu je luminescentni premaz. I to sa jednim veoma interesantnim rešenjem.


    Brojčanik je izrađen u kombinaciji zatamljenog srebra i polu-providnog safirnog stakla. Površine od safirnog stakla otkrivaju atraktivne providne diskove za datum i dekoraciju mehanizma. Ispod samog prikaza datuma nalazi se površina premazana luminescentnim premazom. Zahvaljujući tome prikaz datuma je osvetljen u mraku. Safirno staklo brojčanika blokira sav vidljiv spektar svetlosti. Međutim propušta nevidljive UV zrake, tako se luminescentna površina može napuniti. Na poziciji "3h" nalazi se indikator rezerve snage, dok se na poziciji "5h" nalazi podbrojčanik sa sekundnom kazaljkom.


    I poleđina sata je izrađena od safirnog stakla. Tako se pruža pogled na ručno navijani kalibar L095.2. Ovaj mehanizam sastoji se od čak 400 delova i 42 rubina. Radi na frekvenciji od 21,600 v/č. Rezerva snage iznosi 72 časova. Prečnik mehanizma iznosi 34,1 mm, a visina 4,7 mm.



    Prečnik samog kućišta, izrađenog od platine iznosi 40,9 mm, a visina 9,8 mm. Prvenstveno je objavljeno da će ovaj model biti napravljen u svega 100 primeraka, međutim donešena je odluka da se proizvede 200 primeraka. Cena će iznositi 59,900 $.


    IZVOR: A. Lange & Söhne
    This article was originally published in forum thread: A. Lange & Söhne Grand Lange 1 Lumen started by krstin View original post