• CASIO satovi - Info


    Ponekad neke sjajne stvari počinju na veoma neobične načine. Kasio (Casio), poznati proizvođač elektronike i satova, je samo jedan od primera. Velika većina ljudi bi na pitanje o prvom Kasiovom proizvodu odgovorila da to mora biti neki mehanički kalkulator ili bar nekakva kasa. I većina bi pogrešila.

    Firmu, prethodnicu Kasija, Kashio Seisakujo je u Mitaki, Tokijo osnovao Tadao Kašio (Tadao Kashio), 1946. godine. Posleratni Japan nije bio mesto visokotehnoloških proizvoda. Gospodin Kašio je izmislio i u svojoj firmi proizvodio: „Yubiwa lulu“, jednostavni pušački „asesoar“.

    Evo fotografije tog, za Kasio tako važnog, proizvoda:


    Ovaj pušački prsten omogućavao je da ruke ostanu slobodne, a da se cigareta ne mora odložiti nekud. Pretpostavljate da je (kako često biva sa ovakvim suludim, a jednostavnim proizvodima) Yubiwa bila ekonomski uspeh. Nagoveštaj i temelj kasnijeg, visokotehnološkog uspeha. Kako je Tadao, očigledno bio prilično inventivan, nije prošlo mnogo vremena do trenutka kada je počeo istraživati mogućnost za nove proizvode. Na jednom sajmu u Ginzi, 1949. godine, otkrio je elektronske kalkulatore. U to doba, mnogi kalkulatori su bili mehaničke naprave, aKasio je 1954, na tržište izašao sa modelom zasnovanim na solenoidima – dakle, sa elektro-mehaničkom napravom. Godine 1957. kompanija dobija ime: Casio Computer Co. Ltd. Ubrzo, Kasio paralelno sa razvojem kalkulatora počinje sa širenjem svog proizvodnog asortimana, sve dok, 1974. na tržište ne izbace Casiotron – prvi Casiov sat. Sat je bio digitalni, kvarcni i pojavio se samo godinu dana nakon prvog LCD sata sa 6 cifara - Seika 06LC. Od tog momenata svedoci smo brojnih varijacija i modela koje izbacuje Kasio. Njihove satove odlikuje vrhunski kvalitet za dati novac, odlična tehnologija i brojne inovacije. Kasio nije avangarda razvoja, ali veoma dobro prate trendove, vrlo brzo „uskaču u voz“ kada je u pitanju neki novi pravac i često osnovnu ideju unaprede. (Recimo, Casiotron nije bio prvi LCD sat, ali je imao dodatak kalendara). Takođe, Kasio je poznat po maštovitosti funkcionalnosti koje dodaju svojim satovima. U tom domenu varijacije su nebrojene. Jedna od veoma poznatih (i odgovarajućih, imajući u vidu istoriju kompanije) funkcionalnosti koju su dodali satovima je: kalkulator. (Naravno, ne prvi u svetu, ali je po tome čuven). IR termometri, visinomeri, FM predajnici, video igrice, kompasi, dubinometri, putanje planeta....sve to, i još mnogo više, je Kasio ugrađivao u svoje satove. Dok su drugi samo reciklirali etablirani izgled i funkcionalnost sata. Kasio se nije plašio eksperimenata na tom polju. Jedan je od omiljenih brendova svekolikih „Geek-ova“. Od Yubiwa lule preko kalkulatora, fotoaparata i razne druge potrošačke elektronike, do satova, Kasio je prešao dugačak put od svojih skromnih početaka do jedne od najinovativnijih kompanija za proizvodnju elektronike.



    Casio HRONOLOGIJA


    Evo nekoliko najznačajnijih Kasiovih satova:

    1974.


    - CASIOTRON





    Nakon uspeha Kasija Mini, Kasio je osigurao svoju poziciju na vrhu industrije elektronskih kalkulatora. Da bi ojačao bazu prihoda kompanija je rešila da diversifikuje proizvodnju proizvodnjom satova. Na prvi pogled deluje da su satovi i elektronski kalkulatori dva potpuno različita proizvoda, međutim, u to doba časovničarska industrija je doživljavala kvarcnu revoluciju. Kao što znamo, kvarcni satovi praktično poseduju brojač koji odbrojava pulseve kvarcnog oscilatora, drugim rečima, prosta mašina za sabiranje. Ovo je bio proizvod koji je omogućio Kasiju da maksimizuje svoju LSI tehnologiju koja je prvobitno bila razvijena za elektronske kalkulatore. Japanska časovničarska industrija toga doba bila je integrisana od proizvodnog do prodajnog nivoa i bilo je veoma teško da novi proizvođači dođu na tržište. Kasio je uspeo u toj nameri i oktobra 1974. godine predstavio je CASIOTRON. On je pokazivao sate, minute, sekunde ali i je pokazivao i dane u mesecu.

    1978.

    - Casiotron 31CS-10B


    Prvi digitalni sat sa Casiovim LCD-om. Do tada su LCD kupovali od drugih kompanija.

    1982.

    - AQ-500

    Prvi Casio sa Analogno-digitalnim displejem

    1983. April mesec

    - DW 5000C
    , Prvi G-Shock


    Značajna godina za Kasio i svet digitalaca (a verovatno i ceo svet satova). Predstavljen je prvi G-Shock. Sat koji je razmišljanje o satovima okrenuo naglavce. Išao je protiv tadašnjeg trenda što tanjih satova - i uspeo. Novi koncept robusnog sata koji možete baciti sa zgrade i nastaviti da koristite je isprva bio popularan pre svega na američkom tržištu, međutim, kasnije, postao je izuzetno popularan širom sveta i maltene sinonim za Kasio.

    1984.


    - CD-40/401, “Telefonski imenik” na zglobu


    Nakon ulaska na tržište satova 1974, Kasio je izbacivao satove sa različitim naprednim funkcijama, poput sata-digitrona C-80 iz 1980 i sata-rečnika T-1500 “Walking Dictionary” iz 1982. Kompanija je želela da satovi evoluiraju od prostih sprava koje pokazuju vreme u informacione spravice na zglobu.
    Deo ovog napora je i Databank Telememo 10, predstavljen 1984. Ovaj sat je mogao sačuvati 10 grupa podataka od po 16 karaktera, eliminišući potrebu za nošenjem papirnog telefonskog imenika. Ovaj sat je bio hit. Prodato je 6 miliona primeraka u roku od 5 godina. Posle ovoga Kasio je izbacio celu seriju “Databank” satova.

    1985.

    - PELA FS-10
    , ultra tanki digitalni sat


    Baziran na novoj ideji proizvodnje plastičnog sata sa integralnom narukvicom (kućište i kaiš iz jednog dela). Debela samo 3,9 mm i teška 12 grama, PELA je osvojila instant popularnost. Postala je prvi sat koji se prodavao u milionima.

    1988.

    - STING, analogni sat za mlade


    1989.

    - BM-100WJ – Sat sa senzorom za predviđanje vremena


    Opšte poznata stvar je da kada atmosferski pritisak raste - vreme se popravlja, a kada pada – vreme se pogoršava. BM-100WJ je imao unutrašnji poluprovodnički senzor barometra koji je merio vazdušni pritisak svaka tri sata i prikazivao rezultate na grafiku. Ovi podaci o vazdušnom pritisku su mogli biti upotrebljeni i za okvirno određivanje visine ili dubine. Sat je bio hit i naveo je Kasio da kreira celu liniju “senzor” satova.

    1991.

    - DKW-100 Databank sa
    kanji rečnikom



    1992.

    - BP-100, sat sa ugrađenim meračem krvnog pritiska



    1993.

    -
    CPW-100, sat sa digitalnim kompasom


    1994.

    - Baby-G, G-Shock za žene




    Desetak godina nakon pojave originalnog G-Shocka, tržište se promenilo i ovaj tenk među satovima je stekao svetsku popularnost. Čak je dolazilo do nestašica na određenim tržištima. Prateći trend i žene su sve više nosile ove velike i robusne satove. Uskoro su iz Kasia dobile isti takav sat samo prilagođen ženama. Baby - G je nešto smanjenih dimenzija, živih boja, ali i dalje beskompromisne čvrstine.


    1995.

    - Twincept




    Na prvi pogled ovo deluje kao klasičan kvarcni analogni sat, međutim, ispod stakla koje pokriva brojčanik nalazi se providni LCD na kome se prikazuju informacije poput vremenskih zona, alarma, štoperice, brojeva telefona i sl. Dodatni LCD prikaz se može uključiti ili isključiti prema potrebi.

    1999.

    - PRT- 1GPJ Prvi sat na svetu sa GPS senzorom




    Model je lansiran u junu kao top model ProTrek serije satova za boravak u prirodi. Ovaj sat je poznat i kao Satellite Navi.

    2000. Mart mesec

    - WMP-1V Prvi sat na svetu sa MP3 plejerom



    Nakon predstavljanja i komercijalnog uspeha Rio Mp3 plejera krajem 1998. Pokrenuta je mp3 manija. Naravno, Kasiju nije trebalo mnogo da "uskoči u voz" Mp3 spravica. U martu 2000. godine predstavio je Mp3 plejer sa 32mb memorije integrisan u sat.

    2000. Jun mesec

    -WQV-1 Prvi sat na svetu sa ugrađenom digitalnom kamerom



    Malih dimenzija i lagan, ovaj sat dostojan Džejmsa Bonda je imao 1mb memorije i pravio je crno-bele (tačnije sivo - sive) fotografije nezavidnog kvaliteta. Ali, bio je vrlo zanimljiva sprava i prvi na svetu. Dovoljno za još jedan uspeh Kasija.

    Karakteristike:
    Recording Format: CASIO original (conversion to BMP or JPEG when uploading to a computer)
    Recording Medium: Built-in 1 MB memory
    Memory Capacity: 100 images
    Recording Element: 1/14-inch monochrome CMOS sensor
    Total Pixels: 28,000; Pixel Yield: 24,334
    Lens: F2.8 fixed; f =1.1 mm
    Focusing Distance: 30 cm to Y
    Subject Illumination: Approximately 100 Lx to 45,000 Lx
    Exposure Control: Light metering system; full screen average; ALC (Average Luminance Control), exposure compensation
    Shutter: Electronic shutter
    Shutter Speed: 1/11 to 1/1660 second
    Monitor: 120x120 dots (14,400); monochrome with 16 grayscales; 20 x 20mm screen size
    Recording Modes: Normal; Art; Merge
    Data Bank: Up to 24 characters per image (alpha, numeric, basic symbols)
    Clock: Timekeeping display, five alarms, timer, stopwatch
    Other: Auto power save system, simple record
    Infrared Communication: Casio original system
    Infrared Functions: Image data exchange with a computer, data exchange with another Wrist Camera
    Data Speed: 115,200 BPS
    Communication Distance: 10 cm maximum
    Dimensions/Weight: 40(W) x 52(H) x 16(D) mm / 32g
    Power Requirements: CR2032 battery
    Approximate Battery Life: 6 months (60 seconds of camera operation per day)


    2001.

    - WVA-300, Radio kontrolisani, solarno napajani sat



    Ovaj sat je bio prvi na svetu koji je bio radio kontrolisan, a za napajanje je koristio solarnu ćeliju. Do tada se verovalo da nije moguće napraviti sat sa naprednim funkcijama koristeći solarno napajanje. Nisku potrošnju energije i minijaturizaciju omogućio je štedljivi procesor baziran na SOI (Silicon on insulator) tehnologiji.

    2002.

    - The G, Radio kontrolisani i solarno napajani G-Shock



    Tehnologija sa Waveceptora, predstavljena godinu dana ranije primenjena na G-Shock kolekciji.

    2004.

    - OCEANUS



    Rođenje elitne Kasiove linije satova. OCEANUS koristi tehnologiju G-Shock-a i Waveceptora.
    Sledeće godine je predstavljena tehnologija sa 5 motora, a ubrzo je linija dopunjena TOP modelom Manta.
    OCEANUS liniju karakterišu: Analogni brojčanici, tehnologija sa 5 motora, Multi-band tehnologija koja im omogućava da se sinhronizuju sa svim repetitorima u svetu. (Multi band imaju samo modeli iznad serije 700), safirno staklo.
    Kasiove linije satova se pomalo razlikuju na različitim tržištima. Neke na pojedinim tržištima nisu dostupne, neke su samo preimenovane.


    U Evropi, Kasiova linija obuhvata sledeće kolekcije:


    • G-Shock
    • Baby-G
    • Edifice
    • Pro Trek
    • Wave ceptor
    • Casio Collection


    U SAD pored kolekcija dostupnih u Evropi imamo:


    • G-Shock Mini
    • Dress
    • Classic
    • Databank
    • Sports



    Pojedini satovi iz serija Dress, Classic, Databank i Sports su u Evropi deo linije: Casio Collection


    Za Azijsko i uopšte internacionalno tržište, linije su (pored onih dostupnih u Evropi):


    • Sheen - metalni ženski satovi
    • Outgear - satovi za boravak u prirodi
    • Beside - elegantni analogni satovi
    • Futurist - ženski digitalci veselih boja
    • Poptone - satovi za tinejdžerke
    • Phys - sportski satovi za ozbiljne atlete



    U muslimanskim zemljama dostupna je i linija: Prayer Compass koja pokazuje pravac Meke.
    U Japanu i OCEANUS linija vrhunskih satova.

    Izvor: Casio Europe
    This article was originally published in forum thread: CASIO satovi - Info started by anbeast View original post