• Chopard Classic Racing - tri nova modela

    Proizvođač satova Chopard poznat je po svojim vezama sa svetom automobilizma. Tako se u Classic Racing kolekciji može naći veliki broj modela inspirisanih upravo ovom tematikom. Nedavno su predstavljena tri nova modela, koja upotpunjuju ovu kolekciju, i predstavljaju novu eru u Chopard-u.



    Radi se o modelima Superfast Automatic, Superfast Power Control i Superfast Chrono. Ono što izdvaja ove modele jesu mehanizmi potpuno razvijeni u okviru kuće. Ovo je korak napred ka potpunom osamostaljivanju Chopard-a.

    Novi Superfast modeli sa sobom donose niz sličnosti sa trkačkim automobilima. Počevši od brojčanika, sa srebrnim vertikalnim linijama, pa do pod-brojčanika koji asociraju na instrumente u automobilu. Čak i sam gumeni kaiš treba da oponaša slik pneumatike trkačkog automobila.

    Poseban naglasak treba staviti na novo razvijene mehanizme. Dekorisani su nesvakidašnje. Mostovi su ukrašeni paralelnim prorezima, kroz koje se pruža pogled na skrivene delove mehanizma. Kod novih modela nije izostavljena ni providna poleđina sata, kako bi vlasnik mogao da se divi mehanizmu.


    Chopard Superfast Automatic



    Prvi od predstavljenih modela nosi jednostavan naziv – Superfast Automatic. U njemu se nalazi automatski 01.01-M kalibar. Prečnik ovog mehanizma iznosi 28,8 mm, a radi na frekvenciji od 28,800 v/č odnosno 4 Hz. Mehanizam može da se pohvali sa hronometar oznakom, sertifikovanom od strane COSC-a. Rezerva snage iznosi 60 časova, a u njemu se nalazi 31 rubin.



    Kućište sata, sa prečnikom od 41 mm, izrađeno je od 18-karatnog ružičastog zlata. Visina kućišta iznosi 11,3 mm, a vodootpornost 100 m. Safirno staklo prekriva brojčanik, a nalazi se i na poleđini sata. Na satnoj i minutnoj kazaljci, kao i na markerima na brojčaniku nalazi se Superluminova premaz.



    Sam brojčanik je prilično pregledan, a ističu se veliki satni marker na poziciji „12h“, kao i prikaz datuma na poziciji „6h“.


    Chopard Superfast Power Control





    Sledeći model u nizu nešto je većih dimenzija (45 mm), dok visina kućišta iznosi 12,4 mm. U njemu se nalazi kalibar 01.02-M. Ovaj kalibar je evolvirao od 01.01-M, a glavno unapređenje je prikaz rezerve snage. Kalibar 01.02-M ima nešto veći broj rubina, tačnije 37, a ostale karakteristike su nepromenjene u odnosu na osnovni mehanizam. Prečnik iznosi 28,8 mm, rezerva snage 60 časova, a frekvencija 28,800 v/č. Kao i prethodni mehanizam, i ovaj može da se pohvali sa COSC sertifikatom.



    Indikator rezerve snage nalazi se na poziciji „9h“. Datum je izmešten na poziciju „3h“, a sekundna kazaljka nalazi se na pod-brojčaniku, na poziciji „6h“.




    Chopard Superfast Chrono





    Sledeći model predstavlja samu perjanicu ponude. U 45-milimetarskom kućištu krije se kalibar 03.05-M. Radi se o automatskom mehanizmu sa komplikacijom hronografa. Usled složenijeg mehanizma, visina kućišta je povećana na 15,18 mm. Prečnik ovog COSC sertifikovanog mehanizma iznosi 28,8 mm. U njemu se nalazi čak 45 rubina, a rezerva snage iznosi 60 časova. Radi na frekvenciji od 28,800 v/č.



    Na brojčaniku ovog modela nalazi se veći broj informacija. Sekundna kazaljka nalazi se u okviru pod-brojčanika na poziciji „6h“, prikaz datuma nalazi se između „4h“ i „5h“. Na koroni je ugravirana tahometarska skala. Velika sekundna kazaljka je u funkciji hronografa, minutni registar nalazi se na poziciji „3h“, a satni registar na poziciji „9h“.





    Korak dalje ka potpunoj nezavisnosti

    Chopard mehanizmi, koji se nalaze u predstavljenim modelima, proizvode se u Fleurier Ebauches radionici. Ova kompanija je osnovana od strane Choparda 2008. godine u Fleurier-u (region Val-de-Travers, kanton Neuchatel). Proizvodni prostor, koji se pruža na 5,100 m2, opremljen je sa najsavremenijom opremom i mašinama, tako da je u februaru 2009. godine sve bilo spremno za proizvodnju.

    Trenutni kapacitet proizvodnje iznosi 5,000 mehanizama godišnje, sa tendencijama rasta na 15,000 do 2015. godine. Ovo će omogućiti potpuno osamostaljenje Choparda, i jednu potpuno novu eru za ovog proizvođača.





    IZVOR: Chopard
    This article was originally published in forum thread: Chopard Classic Racing - tri nova modela started by krstin View original post