• Saradnje proizvođača satova i automobila

    Logično je spojiti satove sa automobila. Ipak se radi o dve omiljene muške igračke. Mnogi proizvođači satova i automobila su to iskoristili i uspostavili saradnje. Neki, kao što su Lamborghini i Porsche nisu se zadržali na tome, već proizvode satove samostalno.



    U ovom tekstu potrudiću se da obuhvatim postojeće saradnje ove vrste i predstavim vam najzanimljivije modele. Pa da krenemo redom...

    Kompanija Ball Watch sklopila nedavno je petogodišnje partnerstvo sa BMW-om. Nova kolekcija satova, koja je proistekla iz ove saradnje, sastoji se od tri linije satova - Classic, GMT i Power Reserve. Kolekciju čini zaista velik broj modela, tačnije 28 modela koji će biti pravljeni u normalnim serijama, kao i pojedine ograničene serije.






    Možda i najpoznatija saradnja ovog tipa uspostavljena je između proizvođača satova Breitling i proizvođača automobila Bentley. Stvorena je ekskluzivna linija satova Breitling for Bentley, koja kombinuje najbolje iz oba sveta. Radi se o ekskluzivnim modelima, čija cena ide i do 175.000 američkih dolara. Toliko je koštao Bentley Mulliner Tourbillon sat, sa kućištem izrađenim od platine, flajbek hronografom, večitim kalendarom i turbijonom. U trenutnoj kolekciji nalazi se 16 modela i uglavnom se radi o hronografima.






    Kako bi se proslavilo partnerstvo između kompanije Graham i Mercedes GP Petronas F1 tima, razvijena su dva atraktivna Graham modela. Pored toga, Mercedes Benz sarađivao je sa kompanijama IWC, TAG Heuer i Muhle.




    Svima je poznata i saradnja proizvođača satova Hublot sa Ferrari-jem. Može se reći da se radi o veoma uspešnom spoju. Ferrari je u prošlosti, doduše manje uspešno, sarađivao i sa drugim proizvođačima satova, kao što su Girard-Perregaux i Panerai. Nedavno je i Movado potpisao višegodišnji ugovor sa Ferrari-jem. To je unelo određene pometnje, međutim na kraju je sve razjašnjeno. Movado će proizvoditi nešto jeftinije satove za Ferrari (do 1,500 eura), koji će na brojčaniku imati samo Ferrari konjića, bez Movado oznake.










    Pre saradnje sa Ferrari-jem, Hublot je kratkotrajno sarađivao sa markom automobila Morgan.




    Saradnja Jaeger-LeCoultre sa Aston Martin-om datira još od 1920-ih godina, kada je Aston Martin u svoje modele ugrađivao Jaeger brzinomere. Saradnja je 2005. godine obnovljena sa AMVOX serijom satova. AMVOX1 lansiran je kako bi se proslavila 40-godišnjica modela DB5. U verziji sa platinastim kućištem proizvedena je u svega 150 primeraka, a sa titanijumskim kućištem u 500 primeraka. Usledili su AMVOX2, i složeni AMVOX3 sa turbijonom.






    Oris je sponzorisao Williams F1 tim, iz te saradnje proistekao je Oris Williams F1 hronograf.




    Seiko je imao saradnju sa Honda F1 timom. Predstavljeni su i kvarcni modeli, koji su se za razliku od svih do sada opisanih mogli nabaviti po pristupačnim cenama. Najatraktivniji je svakako bio Sportura Ultimate Kinetic hronograf. Pored zanimljivog mehanizma, kod izrade brojčanika i linkova na narukvici upotrebljen je karbon fiber. Ovaj model proizveden je u 1.500 primeraka, a njegova cena ipak je bila nešto viša – 4.000 američkih dolara.



    Za sam kraj predstavljam najekskluzivniju saradnju, ostvarnu između prozvođača satova Parmigiani i Bugatti-ja. Radi se o modelu Parmigiani Fleurier, čija cena dostiže 185.000 američkih dolara. Michel Parmigiani ipak priznaje da ovaj sat nije samostalno razvijen, već je otkupljen od strane nezavisnog časovničara Vincent Berard-a. Nesvakidašnje postavljeni mehanizam i brojčanik omogućavaju vozaču da sazna koliko je sati, bez skidanja ruku sa volana.



    83stojan likes this.
    This article was originally published in forum thread: Saradnje proizvođača satova i automobila started by krstin View original post