• Zimsko računanje vremena u 2012. godini

  U Srbiji se letnje računanje vremena završava u nedelju (27. oktobra 2012. godine), u tri sata ujutru, kada kazaljke na časovnicima treba pomeriti za jedan sat unazad, odnosno sa tri na dva sata ujutru, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

  Na osnovu Zakona o računanju vremena letnje računanje vremena u Srbiji je počelo u poslednjoj nedelji marta, a završava se poslednje sedmice oktobra.


  Letnje računanje vremena je kod nas prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine. Pomeranje kazaljki se vrši uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

  Od 1995. godine kazaljke na satovima su pomerane u poslednjoj sedmici septembra, na osnovu odluka koje je donosila vlada, a 2006. je donet novi zakon u toj oblasti i letnje računanje vremena usklađeno je sa Evropskom unijom.

  "Službeno vreme" u svetu pomera se unapred u poznu zimu ili rano proleće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promenama.

  Na južnoj hemisferi je početak i kraj letnjeg vremena obrnut u odnosu na severnu. Većina modernih računarskih operativnih sistema ima mogućnost automatskog prelaska na letnje računanje vremena.


  Sve evropske zemlje koriste letnje vreme, a datum pomeranja kazaljki različit je od države do države, tako da na severnoj hemisferi letnje vreme počinje poslednje nedelje marta ili prve sedmice u aprilu.

  Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

  Izvor
  This article was originally published in forum thread: Zimsko računanje vremena u 2012. godini started by Shmizla View original post