• Rolex otvorio fabriku mehanizama u Bienne (Bjenu)



    U prisustvu važnih ličnosti iz političkih i ekonomskih krugova i odabranih novinara, 16. oktobra je u Bjenu otvorena nova Roleksova fabrika mehanizama, čijim je puštanjem u rad ova kompanija završila proces vertikalne integracije započet pre 10 godina. Ovo brendu daje potpunu kontrolu nad proizvodnjom svih važnih komponenata, od kućišta preko mehanizama do brojčanika i narukvica. Izgradnja nove fabrike u jeku ekonomske krize je deo hrabre, vizionarske i strateške odluke da se vertikalno integriše celokupna proizvodnja na tri lokacije u Ženevi i jednoj u Bjenu (Kanton Bern).

    Raspored proizvodnih operacija na ove četiri lokacije je sledeći:

    • Bjen: Proizvodnja mehanizama
    • Ženeva, Akasijas (Acacias): Roleksova centrala u kojoj se između ostalog nalaze odeljenja za menadžment, istraživanje i razvoj, dizajn, komunikaciju, prodaju i post prodajne aktivnosti. Tu se takođe obavlja završno sklapanje komponenata i finalna kontrola kvaliteta.
    • Ženeva, Plan lez Ut (Plan-les-Ouates): Ovde je smešten razvoj i proizvodnja kućišta i narukvica. Na ovoj lokaciji se takođe nalazi livnica zlata i odeljenje za testiranje kvaliteta materijala.
    • Ženeva, Šeneburg (Chêne-Bourg): U ovoj fabrici se razvijaju i proizvode brojčanici. Pored toga, na ovom mestu se obavlja ugradnja dragog kamenja i juvelirska obrada.





    Celokupna proizvodnja mehanizama u jednom kompleksu





    Kompjuterski render zgrada IV i VI i novog bloka započetog 2008.
    (preuzeto iz HH magazina)



    Sve do otvaranja novog pogona, "Manufacture des Montres Rolex S.A.", zauzimala je sedam uglavnom odvojenih zgrada u oblasti Šamp de Bužan na obodu Bjena. Kupovinom zemljišta od grada Bjena 2006. omogućeno je koncentrisanje celokupne proizvodnje mehanizama u jedinstveni kompleks. Novom zgradom površine 230.000 m2 povezane su dve postojeće od 170.000 m2, čime je dobijen jedinstveni proizvodni pogon od 400.000 m2 iskoristive površine, koji se proteže na prostoru od 92.000 m2 (prostor koji zauzima otprilike13 fudbalskih igrališta). Ovaj kompleks objedinjuje svu metaluršku obradu, presovanje, termalnu obradu materijala i površina kao i laboratorijska ispitivanja neophodna za proizvodnju mehanizama. Nova zgrada je četvorospratnica sa tri podzemna nivoa u čijem središtu je posve automatizovani sistem skladištenja i dobavljanja komponenata. Zdanje je tako orijentisano da omogućava eventualno buduće proširenje. Ova inovativna industrijska hala je izgrađena sa efikasnošću, ekološkom svešću i radnim komforom na umu. Dizajnirana je tako da unutrašnjost bude prostrana i da uvek bude dovoljno prirodnog svetla. Ovo je postignuto otvorima projektovanim da podsećaju na elemente satnog mehanizma. Zanimljiv podatak je i to da zgrada ove veličine u potpunosti odgovara rigoroznom švajcarskom Minergie® standardu koji reguliše održivu gradnju (sustainable building standard).




    Otvori za dovodjenje prirodnog svetla


    Automatizovano skladištenje i dobavljanje




    Radni prostor



    Roleks je pionir u korišćenju automatizovanih skladišnih sistema ovog reda veličine. Pomenuti automatski sistem skladištenja i dobavljanja komponenti je srce pogona u Bjenu. On omogućava racionalizaciju proizvodnje mehanizama, poboljšava kvalitet, ubrzava proces transporta komponenata i doprinosi radnom komforu zaposlenih. Automatizovani sistem pored optimizacije zaliha, budući centralizovan na jednoj lokaciji, pruža i do sada neviđenu zaštitu od mogućih oštećenja komponenata, posebno od svetla i prašine. Brzinom od tri metra u sekundi komponente se transportuju do mesta ugradnje. S obzirom da se delovi ne moraju više skladištiti u radionicama štedi se mnogo mesta što rezultuje ergonomičnijim radnim prostorom. Povrh svega, ovaj sistem oslobađa zaposlene logističkih i transportnih zadataka poput vođenja inventara, prijema i otpreme.



    46.000 skladišnih odeljaka



    Skladište


    Kako je već rečeno, središte novog sistema je skladište visoke bezbednosti koje se nalazi u podzemnim nivoima zgrade. Ono se sastoji od 14 redova polica koje zajedno imaju 46.000 skladišnih odeljaka. Svaki od ovih odeljaka može primiti delove u različitim pakovanjima. Ukupni kapacitet magacina se meri desetinama miliona komponenata. Svaki red polica opslužuje po jedan robot-viljuškar koji komponente uzima sa rafova i automatski ih postavlja na distributivne konvejere, koji ih dalje odvoze do radnih pozicija. Dostava se, dakle, odvija uz pomoć razgranate mreže horizontalnih konvejera i četiri vertikalne distribucijske kule slične liftovima. Sistem je toliko efikasan da je potrebno tek nekoliko minuta da se paket sa komponentama dostavi na odredište. Na svakom spratu se pored vertikalnog konvejera nalazi otpremna stanica u kojoj korisnici preuzimaju naručene komponente i gde šalju pakete za skladištenje. Ukupno ima 22 stanice, od kojih su dve duple: ona na prijemnom doku i ona u kojoj se primaju, proveravaju i čiste komponente dostavljene od strane snabdevača.


    Ceo proces skladištenja i dostave nadgledaju i kontrolišu kompjuteri. U sistemu postoji nekih 60 programabilnih kontrolera koji upravljaju kretanjem komponenata unutar fabrike.


    Roleks je već dugo u samom vrhu časovničarske industrije, izgradnjom ove ultra moderne fabrike i opštom optimizacijom proizvodnje koju je novi pogon omogućio, postavljene su osnove za dalji napredak i razvoj.

    Aleksandar89 likes this.
    This article was originally published in forum thread: Roleks otvorio fabriku mehanizama u Bjenu started by anbeast View original post