• Christophe Claret Soprano sat

  Christophe Claret poznat je po proizvodnji satova sa složenim mehanizmima i komplikacijama, poput turbijona ili minutnog ponavljača. Model sata Soprano predstavlja najsloženiji sat ovog proizvođača i u narednom tekstu ćete se bolje upoznati sa njim. Pored 60-sekundnog turbijona, tu su i “Charles X” mostovi napravljeni od safira i minutni ponavljač sa četiri tona, koji oponaša zvona sa Vestminsterske palate.  Smatra se da je minutni ponavljač jedna od najsloženijih komplikacija koja se može implementirati u neki mehanizam. Minutni ponavljač funkcioniše tako što dva mala čekića udaraju u dva gonga i proizvode zvuk. Jedan za časove, jedan za minute i njihova kombinacija za četvrtine časova. Još složeniji je Clarion ponavljač, koji proizvodi tri note i može da reprodukuje jednostavne melodije, koje označavaju četvrtine časova.

  Cristophe Claret je sa modelom Soprano otišao korak dalje, tako minutni ponavljač kod ovog modela može da reprodukuje zvuk čuvenog Big Ben sata sa Vestminsterske palate. Big Ben reprodukuje složenu melodiju sa kojom obeležava četvrtine časova, u njemu se nalaze četiri čekića i zvona, što je primenjeno i kod modela Soprano. Minutni ponavljač aktivira se povlačenjem kliznog tastera, postavljenog sa leve bočne strane kućišta.  Namena minutnog ponavljača je da putem zvučnih signala obavesti vlasnika sata o tačnom vremenu. Ovo je u prošlosti bilo korisno rešenje, u uslovima kada brojčanik sata nije vidljiv. Ipak u savremenim uslovima ovo rešenje je tu radi prestiža i jedinstvenosti, a ne u svrsi praktičnosti.

  Kako bi se eliminisale barijere za zvuk minutnog ponavljača, ali i zvog estetskih razloga, model Soprano nema brojčanik. Tako se pruža pogled na složeni mehanizam, odnosno na turbijon na poziciji “6h”, elemente minutnog ponavljača, burence sa glavnom oprugom, sistem navijanja i “Charles X” mostove.  Kućište modela Soprano sastoji se iz tri celine. Gornji i donji deo izrađeni su od zlata, dok je centralni deo izrađen od titanijuma. Razlozi su praktični. Naime, titanijum je poznat po odličnim akustičnim svojstvima, što je od velike važnosti za minutni ponavljač i zvuk koji proizvodi.

  Još jedno nesvakidašnje rešenje su komponente izrađene od safira. Cristophe Claret je pionir po ovom pitanju. Godine 1997. predstavljen je prvi mehanizam sa pločama i mostovima izrađenim od safira. Pored praktičnih aspekata, elementi od safira omogućavaju bolji pogled u mehanizam.  Sam mehanizam nosi oznaku TRD98 i radi na 21,600 otkucaja po času, odnosno 3 Hz. Njegove dimenzije iznosi 27,6 x 46,4 x 8,45 mm. Sastoji se od 450 elemenata i 39 rubina. Jedno burence sa glavnom oprugom obezbeđuje rezervu snage od 72 časa.

  Dimenzije kućišta su 45 x 56,8 x 15,32 mm. Vodootpornost iznosi 30 metara. Kaiš je ručno izrađen od aligatorske kože.

  Cristophe Claret Soprano biće proizveden u dve ograničene serija, od po osam primeraka. Preporučena maloprodajna cena, bez poreza, iznosi 468.000,oo CHF.

  I
  ZVOR: Christophe Claret
  This article was originally published in forum thread: Christophe Claret Soprano started by krstin View original post