• Longines Lindberg sat: Zenit avijacijske horologije

    Bilo da je to Submariner za Rolex, Speedmaster za Omegu, Flying Officer za Gallet ili Monaco za Heuer, određeni brendovi uvek imaju jedan model koji je najprepoznatljjiviji i maltene sinonim za brend. Za Longines taj sat je verovatno: Lindberg, sat dizajniran od strane Čarlsa Lindberga za avijacijske potrebe.

    Kako bi onda bilo imati Longines Lindberg koji je zapravo poklon samog Lindberga čoveku koji je pomogao popularizaciji interkontinentalnih letova i bio važan za formiranje italijanskog ratnog vazduhoplovstva? I šta ako taj sat ide u kompletu sa džepnim satom koji je služio navigaciji dvojice Amerikanaca u letu preko Atlantskog okeana kojim je postavljen rekord u dužini preleta preko vode? Onda biste, prijatelji moji, imali nešto spektakularno - a to je upravo ono što imamo ovde.

    16. Maja (prošle godine) na Kristijevu aukciju važnih satova stiže lot 270 koji sadrži dva Lonžin sata (jedan ručni i jedan džepni) koji su nekada pripadali Italu Balbu.



    Longines Lindberg




    Džepni Longines hronograf

    Balbo je od dvadesetih godina do svoje smrti 1940. bio međunarodna letačka senzacija. On je, uprkos fašističkim vezama sa Benitom Musolinijem, zbog svoje sposobnosti bio poštovan i uvažavan širom sveta. Putujući na izložbu svetskog sajma: "Vek napretka", 1933, maršal vazduhoplovstva je predvodio grupu od 24 aviona na letu od Rima do Čikaga i tom prilikom mu je priređen herojski doček. Balbo je tom prilikom išao i u Vašington na ručak sa predsednikom Ruzveltom. Kasnije, u Njujorku, Balbu je priređena parada sa konfetama, održao je vatreni govor u Medison Skver Gardenu a sutradan je primio blagoslov biskupa u katedrali Svetog Patrika. Detalje svog puta u Ameriku kazuje u svojoj knjizi Moja armada, izdatoj 1934.

    Po povratku Balbo je odmah imenovan za guvernera Libije. Do 1938. Balbo je bio jedini fašista koji se snažno protivio italijanskim rasnim zakonima protiv Jevreja. Godinu dana kasnije, Italo je izrazio neazdovoljstvo savezništvom Italije sa Adolfom Hitlerom, zagovarajući savezništvo sa Velikom Britanijom. 28. juna 1940, samo dan pre nego što je Balbo planirao da pošalje italijanske trupe stacionirane u Libije u invaziju na Egipat, bio je ubijen u „prijateljskoj vatri“. Događaj je ostao obavijen misterijom. Neki veruju da je sam Musolini naredio ubistvo Balba zbog njegovog protivnog stava, a i zbog straha da bi ga Balbo mogao preteći u popularnosti.


    Italo Balbo

    Lot 270 sadrži originalni Lonžin Lindberg iz 1935. prečnika 47mm koji je, prema Kristiju, Balbu dao lično Lindberg. Lot takođe sadrži I džepni hronograf iz 1927 sa natpisom: “Njegovoj ekselenciji generalu Balbu iz poštovanja prema sjajnom prijateljstvu od Rodžera Q. Vilijamsa i Luisa A. Jensija (Yancey)” uokviren natpisom: “ Korišćen pri navigaciji od Old Orčarda do Rima” . Sat je izgleda korišćen od strane Rodžera Vilijamsa (Roger Quincy Williams) I Luisa Jensija (Lewis Alonzo Yancey) na njihovom rekorderskom letu od 3400 milja preko vodene površine, od Old Orčarda u Mejnu do Santandera u Španiji u avionu tipa Belanka Monoplan (pod nazivom “Patfajnder”). Jensi I Vilijams su većinu prvog dela puta morali leteti kroz maglu, na slepo, ali su ih Jensijevi ekstremno tačni proračuni (vrlo verovatno uz pomoć džepnog Lonžin hronografa) održali na kursu. Nakon kratkih pauza radi popravki, dvojac je nastavio put do Rima, gde su, prema Njujork Tajmsu, dočekani sa srdačnošću gotovo jednakom onoj kojom je dočekan Lindberg prilikom sletanja u Pariz.

    Ovo je zaista fenomenalan lot od dva sata sa neuporedivim avijacijskim poreklom. Očekivana cena je između 32000 I 63000 dolara.

    Izvor - LINK
    This article was originally published in forum thread: Dva avijacijska ''vintage'' Longines-a started by anbeast View original post